Η Λάρισα πολιτιστικός προορισμός

Φιλοδοξεί να γίνει με την ανάδειξη των μνημείων, των μουσείων και της ιστορίας της

Δημοσίευση: 10 Δεκ 2018 22:16

Η πρώτη μεγάλη προσπάθεια για την ανάδειξη των πολιτιστικών υποδομών της Λάρισας καθώς και η διασύνδεση των πολιτιστικών φορέων της έγινε με τη διεκδίκηση του τίτλου της πολιτιστικής πρωτεύουσας το 2021.

Η επιτυχία μάλιστα του εγχειρήματος του Πάρκου των Ευχών πέρυσι, στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, που έφερε εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες από όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, έδωσε τη δυνατότητα στην πόλη να αναδείξει τα πολιτιστικά της πλεονεκτήματα.

Τον Ιανουάριο του 2018 ο Δήμος Λαρισαίων είχε συμμετάσχει στον διαγωνισμό «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ EDE», που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα COSME της Ε.Ε., και παρόλο που δεν ανεδείχθη νικητής, έλαβε εξέχουσα θέση. Αυτό δείχνει τη σημαντική δουλειά που γίνεται τα τελευταία χρόνια για την ανάδειξη της πόλης και ως τουριστικού προορισμού.

Κατά τον ίδιο μήνα, το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει τη συμμετοχή του Δήμου στο Δίκτυο «ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ». Η Αμφικτιονία αποτελεί Αστική Εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχει έδρα τον Μαραθώνα και έχει σκοπό της την κοινή δράση των δήμων της Ελλάδας σε όλα τα θέματα ιστορίας, πολιτισμού και αθλητισμού. Προβλέπεται μάλιστα και η συνεργασία τους και με άλλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου, στις οποίες είχαν ιδρυθεί ελληνικές πόλεις στην αρχαιότητα. Σε επίπεδο μάλιστα αυτοδιοίκησης οι δήμοι, οι οποίοι διαθέτουν αρχαία θέατρα, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και περιοχές με τοπόσημα παγκόσμιας εμβέλειας, καλούνται να στηρίξουν και να προωθήσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά. Με την ένταξή του στο Δίκτυο Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων, ο Δήμος Λαρισαίων επεκτείνει τη δημιουργική του εξωστρέφεια και συμμετέχει σε δράσεις προβολής και ανάδειξης των πλούσιων ιστορικών του στοιχείων, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο που η Λάρισα εντάχθηκε -ίσως για πρώτη φορά και σε τόση έκταση- στα προγράμματα των μεγάλων τουριστικών γραφείων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, απέδειξε ότι και μπορεί και θέλει να διεκδικήσει δυναμικά μια θέση στους ταξιδιωτικούς οδηγούς και στους τουριστικούς χάρτες της χώρας μας.

Όλα αυτά τα γεγονότα καθώς και οι δράσεις που προαναφέρθηκαν ανοίγουν νέους ορίζοντες στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης, καθώς προβάλλουν την ιστορία και τον πολιτισμό της Λάρισας.

 Στη διάρκεια του χρόνου που πέρασε, πολλοί πολιτιστικοί σύλλογοι, περιβαλλοντικές οργανώσεις, εκπαιδευτικοί φορείς και ιδρύματα, ομάδες ξένων φοιτητών από τα προγράμματα Erasmus και πολλοί μαθητές των σχολείων της χώρας επισκέφθηκαν το Αρχαίο Θέατρο, το Διαχρονικό Μουσείο, στην Πινακοθήκη και το Λαογραφικό μας Μουσείο. Παλιότερα δεν υπήρχε η παραμικρή αναφορά για την πόλη μας σε κανέναν ταξιδιωτικό οδηγό, εφόσον δεν είχε γίνει συστηματική προσπάθεια προβολής της και προσέλκυσης επισκεπτών.

Την προηγούμενη Κυριακή και με την ευκαιρία της περιοδικής έκθεσης «Ελπίδα και Πίστη Εκκλησία και Τέχνη στη Θεσσαλία του 16ου αιώνα» στο Διαχρονικό Μουσείο, τρεις πολιτιστικοί σύλλογοι επισκέφθηκαν την πόλη μας. Ανάμεσα σε αυτούς και οι «Φίλοι των Μνημείων της Θεσσαλονίκης». Mε τον κ. Γιάννη Σιούλα, τον πρόεδρο των φίλων του Διαχρονικού μας Μουσείου τους υποδεχθήκαμε στον χώρο του Μουσείου όπου και ξεναγήθηκαν στα τόσο σημαντικά εκθέματα της μόνιμης έκθεσης όσο και στην προαναφερθείσα περιοδική που θα φιλοξενείται μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2019. Τα μέλη του συλλόγου με τον πρόεδρό τους, τον Λαρισαίο καθηγητή κ. Νίκο Αλευρόπουλο, αφού ευχαρίστησαν τη Διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων, κα. Σδρόλια για την υποδοχή και τις εξαιρετικές ξεναγήσεις από τους αρχαιολόγους - ιστορικούς κ. Γιώργο Τουφεξή, την κα. Τένια Αναστασιάδου και τον κ. Σταύρο Γουλούλη, οδηγήθηκαν στο Αρχαίο μας Θέατρο. Εκεί χάρηκαν την ξενάγηση από τον κύριο ανασκαφέα του μνημείου, Επίτιμο Έφορο Αρχαιοτήτων, κ. Θανάση Τζαφάλια, ο οποίος όταν πληροφορήθηκε στο Διαχρονικό ότι ανάμεσα στους Θεσσαλονικείς ήταν και φίλοι συμφοιτητές του, απόφοιτοι του αρχαιολογικού τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, προσφέρθηκε με ενθουσιασμό να τους ξεναγήσει ο ίδιος.

Διαφαίνεται, λοιπόν, ότι τελικά, η πόλη της Λάρισας με την ιστορία της που μετρά 8.000 χρόνια ζωής, με τα τόσα μνημεία της και τις αρχαίες τοποθεσίες της, με τα μουσεία και τα θέατρά της αλλά και το σύνολο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της, θα διεκδικήσει δυναμικά μια θέση, εκείνη που της αξίζει, στους πολιτιστικούς προορισμούς της χώρας μας.

Απόστολος Σουρλαντζής

αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass