ΣΕ ΠΕΙΣΜΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ» ΕΡΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΓΕΨΕΙ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟΦΙΛΟ ΚΟΙΝΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Το Θεσσαλικό κάνει πρεμιέρα στις 17 Ιουλίου

*Μειωμένη η τιμή του εισιτηρίου

Δημοσίευση: 15 Ιουλ 2015 8:00

 

 

 

Της Νατάσας Πολυγένη

Την ώρα που το «κοντέρ» για τον πολιτισμό έχει μείνει κολλημένο στο μηδέν, εξαιτίας των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που επικρατούν, το Θεσσαλικό Θέατρο Λάρισας με συμπαραστάτη την Αντιδημαρχία Πολιτισμού «ανάβει τη μηχανή του και πατάει γκάζι». Παρά τις όποιες δυσκολίες το νέο του έργο «Κάποτε στη Σμύρνη» είναι έτοιμο να κάνει πρεμιέρα την ερχόμενη Παρασκευή 17 Ιουλίου στις 9 το βράδυ στην όμορφη «Αυλή του Μύλου». Οι λεπτομέρειες της παράστασης ανακοινώθηκαν χθες σε συνέντευξη τύπου στο χώρο του θεάτρου.

Ο αντιδήμαρχος πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας δήλωσε ότι παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες που επικρατούν, η αντιδημαρχία πολιτισμού είναι αποφασισμένη να το παλέψει και να δώσει στους πολίτες πολιτισμό. Αναφερόμενος στο έργο σημείωσε ότι οι θεατές θα απολαύσουν μια εκπληκτική παράσταση με πολλά επίκαιρα μηνύματα.

Η πρόεδρος του Θεσσαλικού Θεάτρου κ. Βιβή Τσεκούρα μεταξύ άλλων ανακοίνωσε ότι η τιμή του εισιτηρίου λόγω της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί θα είναι μειωμένη, 8 ευρώ ενηλίκων και 5 ευρώ νέων-ανέργων και ΑμΕΑ. Για το έργο είπε ότι θα ταξιδέψει τους Λαρισαίους σε μονοπάτια μουσικά, πολιτισμού και ιστορίας της Σμύρνης.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης κ. Κώστας Τσιάνος τόνισε ότι σε δύσκολους καιρούς ο πολιτισμός, οι τέχνες, το θέατρο πρέπει να δίνουν δυναμικό παρόν. «Το «Θεσσαλικό Θέατρο» που γίνεται φέτος 40 χρόνων, πέρασε αρκετές δοκιμασίες και στάθηκε, με πολλές προσπάθειες, όρθιο για να βάζει το λιθαράκι του στον πολιτισμό της πόλης μας και να δημιουργεί, πολλές φορές, ενδιαφέροντα διάλογο με τις ανάλογες κοινωνικές συνθήκες. Πιστεύουμε ότι στη τωρινή περίοδο δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι καλύτερο από το να ασχοληθούμε με μια συνταρακτική στιγμή της νεώτερης ιστορίας μας, όπως αυτή της καταστροφής της Σμύρνης. Τον ξεριζωμό 1.500.000 περίπου Ελλήνων που κατέληξαν πρόσφυγες σε άθλιους και αφιλόξενους λασπότοπους στη «μητέρα» τους πατρίδα».

Για το έργο «Κάποτε στη Σμύρνη» σημείωσε ότι πρόκειται για ένα θεατρικό χρονικό που βασίστηκε σε αυθεντικές συγκλονιστικές μαρτυρίες και σε κείμενα μεγάλων λογοτεχνών, όπως η Διδώ Σωτηρίου, από το βιβλίο της «Οι νεκροί περιμένουν», ο Κοσμάς Πολίτης από το βιβλίο «Στου Χτζηφράγκου» και από την «Αστροφεγγιά» του Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου. Την επιλογή και την διαμόρφωση των κειμένων την έκανε ο ίδιος και έδωσε μια καθαρή θεατρική διάσταση. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε θεωρεί ότι το «Κάποτε στη Σμύρνη» είναι μία από τις σημαντικότερες παραστάσεις που έχει σκηνοθετήσει στην πολύχρονη πορεία του στο θέατρο και πρόσθεσε «Την τοποθετώ δίπλα στις τραγωδίες του Ευριπίδη και του Αισχύλου που είχα το προνόμιο να ανεβάσω και το κοινό και η κριτική τις κατέταξαν στις μεγάλες παραστάσεις της Αρχαίας Τραγωδίας. Εύχομαι το θεατρόφιλο κοινό να αγαπήσει την παράστασή μας, όπως την αγαπήσαμε όλοι εμείς που εργαστήκαμε με ενθουσιασμό και έμπνευση, μέσα από πολλές δυσκολίες. Με το «Κάποτε στη Σμύρνη» συμβάλουμε έμπρακτα και με τον καλύτερο τρόπο, στην προσπάθεια της Λάρισας να γίνει «Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021».

Στην παράσταση έχουν ενταχθεί και δύο χορικά από την «Εκάβη» του Ευριπίδη, σε μετάφραση του Κ. Τσιάνου και με την έξοχη μουσική του Χρήστου Λεοντή. Ακούγονται αρκετά αυθεντικά τραγούδια της Σμύρνης και εκτός από τη μουσική του Χρήστου Λεοντή, ακούγονται συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη, του Γιάννη Παπαϊωάννου και του Λεό Ραπίτη. Το σκηνικό είναι εμπνευσμένο από πίνακες του ζωγράφου, Νίκου Στεφάνου και το ζωγράφισε ο Γιάννης Πέτρου. Ο ίδιος φιλοτέχνησε και την αφίσα του έργου.

Το πρώτο μέρος της παράστασης που αφορά την ανέμελη και χαρούμενη ζωή πριν την καταστροφή, δόθηκε με Αριστοφανική διάθεση με πολλά τραγούδια και χορούς που συνόδευαν τα έθιμα και τις κοινωνικές εκδηλώσεις των Ελλήνων της Σμύρνης. Με το που φτάνουμε στην ολέθρια καταστροφή η παράσταση παίρνει την τραγική διάσταση των τραγωδιών του Ευριπίδη.

Καταλήγοντας ο κ. Τσιάνος ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές που εργάστηκαν για την παράσταση και ιδιαίτερα τους ηθοποιούς που καταθέτουν την ψυχή τους επί σκηνής.

Παίζουν με αλφαβητική σειρά οι ηθοποιοί: Χριστίνα Βρακά, Νίκος Ζαρκογιάννης, Άννα Κοκότη, Χρήστος Κορδελάς, Μαρσέλα Λένα, Γιάννης Μπουραζάνας, Τζίνι Παπαδοπούλου, Πόπη Πελτεκοπούλου Αριστέα Στεργιούλη και Αλέξανδρος Τσακίρης.

Στα σμυρναίικα τραγούδια παίζουν οι μουσικοί: Ρήγας Μακρόπουλος (βιολί), Σπύρος Καβαλιεράτος (κιθάρα –λαούτο), Βαγγέλης Τσιαπλές (ούτι), Γιάννης Μακρυγιάννης (κρουστά). Στη διδασκαλία των χορικών βοήθησε η Μαρία Ρουκά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass