Μαζί με τον καφέ «ανθίζουν» και τα Μουσεία

Στη Λάρισα παρατηρείται υψηλή επισκεψιμότητα σε βιβλιοθήκη, μουσειακούς χώρους και καλλιτεχνικές σκηνές * Μιλούν στην «ΕτΔ» Παν. Σάπκας, Σταυρούλα Σδρόλια, Γεωργία Τσιάνα

Δημοσίευση: 14 Ιαν 2019 22:02

Ο Γάλλος συγγραφέας Αντρέ Μαλρώ έχει αναφέρει πως ο πολιτισμός δεν κληρονομείται αλλά κατακτάται, κάτι που η Λάρισα το έχει αποδείξει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια.

Για αρκετά χρόνια η Λάρισα τιτλοφορείται ως η πόλη του καφέ, λόγω των πολλών καφετεριών που διαθέτει ως έναν τρόπο διασκέδασης, οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Όμως ήδη εδώ και αρκετό καιρό έχει στρέψει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον της στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και σε άλλες μορφές ψυχαγωγίας.

Η Λάρισα μέσω της καλής λειτουργίας του Δήμου και των διάφορων πολιτιστικών φορέων κατάφερε να ανανεωθεί πολιτιστικά και να δημιουργήσει νέο κοινό, το οποίο χωρίς να χάσει τη συνήθεια του καφέ, έχει διευρύνει τους ορίζοντές του σε διάφορα πεδία και τέχνες.

 Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Πάνο Σάπκα «η Λάρισα είναι η πόλη των μουσείων». Αυτό είναι εύκολο να το κατανοήσει όποιος προσέξει ότι η πόλη πλέον βρίθει από μουσεία που είτε είναι μοναδικά στην Ελλάδα –όπως το Διαχρονικό Μουσείο, είτε κατέχουν τη 2η θέση πανελλαδικά –όπως το Λαογραφικό Μουσείο και η Δημοτική Πινακοθήκη Κατσίγρα. Ο κ. Σάπκας δείχνοντας τον ενθουσιασμό του προσθέτει επίσης ότι τα μουσεία δεν είναι απλά “ανοιχτά” αλλά είναι ενεργά, με μεγάλες εκθέσεις σε εθνικό επίπεδο.

Την ίδια άποψη έχει και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια, η οποία επισημαίνει μέσω της “ΕτΔ” πως «παρότι υπάρχει σταθερά μεγάλη επισκεψιμότητα σε όλα τα μουσεία της πόλης, ακόμη είμαστε μακριά για το ευρύ κοινό».

Η πρωτεύουσα της Θεσσαλίας, εκτός από την αγάπη της στην ιστορία και στα εικαστικά, παρουσιάζει μεγάλη ροπή και στις υπόλοιπες μορφές τέχνης με “πρωτεργάτη” το Θεσσαλικό Θέατρο, το οποίο ουσιαστικά θέσπισε τα ΔΗΠΕΘΕ στη χώρα. Επίσης, το Δημοτικό Ωδείο είναι η μεγάλη δύναμη της μουσικής στη Λάρισα, με σημαντικές συνεργασίες και εκδηλώσεις στον χώρο –το ΔΩΛ είναι η μοναδική περιφερειακή μουσική σκηνή που κάθε χρόνο διοργανώνει όπερα!

Παράλληλα, η Δημοτική Σχολή Μπαλέτου ενισχύει την ανάπτυξη των παραστατικών τεχνών στην πόλη, μυώντας έτσι το κοινό στην εναρμόνιση της μουσικής με την κίνηση.

Όπως έχει αναφέρει πολλάκις ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, η Λάρισα κατάφερε να δημιουργήσει κύτταρο πολιτισμού και αυτό δεν είναι άλλο από τον “Μύλο του Παππά”. Ο “Μύλος” δεν είναι απλά ένα πολιτιστικό κέντρο, αποτελεί “φάρο” για τους 110 ενεργούς πολιτιστικούς συλλόγους που υπάρχουν στην πόλη και για πολλές ιδιωτικές σχολές που ειδικεύονται σε διάφορες τέχνες.

Οι Λαρισαίοι πολίτες αρέσκονται επίσης στην ανάγνωση βιβλίων. Η διευθύντρια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης κ. Γεωργία Τσιάνα πληροφορεί πως το αναγνωστικό κοινό έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και διευκρινίζει ότι ο κόσμος προτιμάει βιβλία είτε για να εμπλουτίσει τις γνώσεις του πάνω σε επιστημονικά πεδία, είτε για να οξύνει τον νου και να αναπτύξει την κριτική σκέψη του μέσω διάφορων συγγραμμάτων (όπως δοκίμια). Εννοείται δε, πως το μεγαλύτερο ποσοστό των αναγνωστών ενδιαφέρεται για τη λογοτεχνία. Τονίζει ακόμη, πως υπάρχει μεγάλη συμμετοχή στις δράσεις που διοργανώνει η Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Ο κ. Σάπκας επισημαίνει τέλος ότι: «Οι πολίτες αποκτούν πολιτιστική παιδεία μόνο όταν υπάρχει “εξωστρέφεια” και τους δίνονται ερεθίσματα. Αυτό κάνουμε, δίνουμε ερεθίσματα και ο κόσμος ανταποκρίνεται».

Η Λάρισα έχοντας γίνει μία πόλη που το κέντρο της κοσμεί το μεγαλύτερο τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς της (Αρχαία Θέατρα, Μπεζεστένι, Μύλος Παππά) και σε διάφορα σημεία της θα βρει κανείς ερεθίσματα για να καλλιεργήσει το πνεύμα του, το μόνο σίγουρο είναι πως εκτός απ’ το «ατού» της, τον καφέ, διεκδικεί με αξιώσεις και τον τίτλο της «πόλης των Μουσείων».

Ραφαέλα Παπαοικονόμου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass