«Κοινά τα προβλήματα των νέων σε Ελλάδα και Κροατία...»

ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΣ ΚΡΟΑΤΗΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΓΚΟΡΑΝ ΤΣΟΛΑΚΧΟΤΖΙΤΣ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ «Ε»

Δημοσίευση: 18 Ιαν 2019 22:03
(Από δεξιά προς αριστερά) Ο Κροάτης ποιητής Γκόραν Τσολακχότζιτς, ο υπεύθυνος του λογοτεχνικού περιοδικού «Θράκα» Θάνος Γώγος και ο συντάκτης της «Ε» Θανάσης Αραμπατζής (Από δεξιά προς αριστερά) Ο Κροάτης ποιητής Γκόραν Τσολακχότζιτς, ο υπεύθυνος του λογοτεχνικού περιοδικού «Θράκα» Θάνος Γώγος και ο συντάκτης της «Ε» Θανάσης Αραμπατζής

«Τα προβλήματα των νέων ανθρώπων σε Κροατία και Ελλάδα είναι περίπου κοινά, η οικονομική και η κοινωνική κατάσταση μοιάζουν, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να ανακαλύπτεις πόσο πολύ μοιάζουν οι δύο χώρες» λέει σήμερα ο βραβευμένος Κροάτης ποιητής Γκόραν Τσολακχότζιτς σε συνέντευξή του στην «Ε». Ο Κροάτης ποιητής βρίσκεται στη Λάρισα στο πλαίσιο του λογοτεχνικού προγράμματος κυκλικών διαμονών «Το καταφύγιο του Οδυσσέα» που το συνδιοργανώνουν το λογοτεχνικό περιοδικό «Θράκα» και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και σήμερα στις 7.30 μ.μ. στο Γαλλικό Ινστιτούτο οι Λαρισαίοι θα έχουν την ευκαιρία να τον γνωρίσουν και να μιλήσουν μαζί του για ποίηση, τη ζωή στη Λάρισα αλλά και για το... τσίπουρο που όπως λέει «είναι σπουδαίο, όχι μόνο το ποτό αλλά και η διαδικασία που το συνοδεύει...».

Συνέντευξη στον Θανάση Αραμπατζή

* Εχετε βραβευτεί για την ποίησή σας. Πιστεύετε ότι βοηθάνε τα βραβεία έναν νέο ποιητή;
- Εξέδωσα το πρώτο μου βιβλίο εξαιτίας του βραβείου που κέρδισα, το κυρίως βραβείο ήταν να εκδοθούν τα ποιήματά μου. Στην Κροατία δεν είναι εύκολο να εκδώσεις ποιητικές συλλογές. Οι νέοι άνθρωποι συνήθως συμμετέχουν σε διαγωνισμούς κι αν τα καταφέρουν θα εκδοθεί το βιβλίο τους, αν όχι θα πρέπει να πάνε σε κάποιον εκδοτικό οίκο και τότε οι πιθανότητες είναι πολύ λίγες. Θα πρέπει να είσαι πραγματικά καλός ή δυστυχώς όπως γίνεται σ’ αυτή τη γωνιά του πλανήτη να ξέρεις κάποιον στον εκδοτικό οίκο. Ετσι όταν κέρδισα το πρώτο βραβείο ήταν τρόπον τινά ένα εισιτήριο στον κόσμο της λογοτεχνίας και της ποίησης. Ηταν περίεργο το συναίσθημα γιατί μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε δημοσιευτεί ούτε μία αράδα μου σε κάποιο λογοτεχνικό περιοδικό. Επειτα βραβεύτηκα και σε ένα λογοτεχνικό φεστιβάλ στη Στρούγκα στα Σκόπια το οποίο μετράει πενήντα πέντε χρόνια ζωής.
* Ποιος είναι ο θεματικός άξονας στα ποιήματά σας;
- Γράφω για τα πάντα... Αλλά συνήθως αυτά που γράφω έχουν να κάνουν με πολύ προσωπικά μου βιώματα. Εγραφα ποιήματα που ήταν περίπου σαν ημερολόγιο, δηλαδή για πράγματα που μου συνέβαιναν κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά όταν εκδίδεις τα ποιήματά σου σε βιβλίο πρέπει να έχουν ολοκληρωμένη μορφή... Ετσι το πρώτο μου βιβλίο που εκδόθηκε πριν από 5 χρόνια είχε ως θέματα τη φύση, την οικογένεια και τους στενούς μου ανθρώπους, αλλά αφηρημένα πράγματα όπως ο θάνατος, η ζωή, το πέρασμα του χρόνου... Η εναλλαγή των εποχών κατά τη διάρκεια του χρόνου καταλάμβανε μεγάλο μέρος της πρώτης μου συλλογής, και κατά κάποιον τρόπο ήταν η δική μου οπτική για τη ζωή και τη φύση. Στο δεύτερο βιβλίο κινήθηκα σε άλλο επίπεδο, δεν ήταν τόσο εμπειρική η γραφή, ήταν περισσότερο για την κοινότητα και μεγαλύτερης κλίμακας πράγματα όπως η κοινωνία, η οικολογία και η πολιτική. Αυτά είναι για τα οποία γράφω, που προφανώς μελλοντικά θα αλλάξουν...
* Μιλήστε μας για το πρόγραμμα «Το καταφύγιο του Οδυσσέα»...
- Είναι ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε το προηγούμενο έτος και περιλαμβάνει την Κροατία, τη Σλοβενία και την Ελλάδα. Μια διεθνής συνεργασία που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ποιητές από κάθε χώρα θα επισκεφθούν τις άλλες χώρες και θα μιλήσουν με ανθρώπους του πολιτισμού, εκδότες κ.ά. αλλά και θα έχουν και ελεύθερο χρόνο για να γράψουν και να δουλέψουν. Οι ποιητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι σαν να κάνουν διακοπές που πάντα είναι πηγή έμπνευσης.
* Ερχεστε στην Ελλάδα και συνεπώς στη Λάρισα για πρώτη φορά. Τι θεωρείτε ότι θα μπορούσε να σας εμπνεύσει;
- Για μένα είναι σημαντικό να μιλάω με τους ντόπιους ανθρώπους. Μόνο αφού μιλήσεις με τους ανθρώπους μιας πόλης την «καταλαβαίνεις», αν απλώς περιφέρεσαι είσαι ένας απλός τουρίστας, θα βλέπεις αλλά δεν θα καταλαβαίνεις. Τα προβλήματα των νέων ανθρώπων σε Κροατία και Ελλάδα είναι περίπου κοινά, η οικονομική και η κοινωνική κατάσταση μοιάζουν, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να ανακαλύπτεις πόσο πολύ μοιάζουν οι δύο χώρες. Επίσης, πρέπει να αναφέρω ότι ο Θάνος (σ.σ. Γώγος) είναι ένας εξαιρετικός ξεναγός.
* Πώς είναι το επίπεδο της κροατικής λογοτεχνίας συγκρινόμενη και με άλλες χώρες…
- Νομίζω πως είναι πάντα καλύτερο να διαβάζεις ποίηση στη μητρική σου γλώσσα… Βέβαια έχω συμμετάσχει σε φεστιβάλ ποίησης και σε άλλες χώρες και μπορώ να πω πως το επίπεδο της κροατικής λογοτεχνίας είναι αρκετά υψηλό. Στην Κροατία υπάρχουν πολλοί συγγραφείς, κάποιοι καλοί και κάποιοι όχι τόσο, κάποιοι πιο κοντά στα γούστα μου, κάποιοι εντελώς μακριά αλλά εκτιμώ αυτό που κάνουν, σε κάθε χώρα μπορείς να βρεις πολύ καλούς ποιητές, δεν έχει σημασία αν είναι μικρή ή μεγάλη χώρα.
* Είστε στη Λάρισα εδώ και μια εβδομάδα περίπου, πώς σας φαίνεται η πόλη και η ζωή της;
- Πήγαμε την προηγούμενη εβδομάδα σε μία συναυλία, πήγαμε σε μπαρ και στα… πολλά καφέ και φυσικά πήγαμε και για τσίπουρο, το οποίο είναι σπουδαίο, όχι μόνο το ποτό αλλά και η διαδικασία που το συνοδεύει, να βγαίνεις για φαγητό με τους φίλους σου, να μιλάς μαζί τους, να γελάς και να ακούς και μουσική... Ειλικρινά εκτιμώ πώς χαίρεστε την καθημερινότητά σας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass