Συνέδριο για τον Αχιλλέα στα Φάρσαλα

ΘΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΘΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ * ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 05 Φεβ 2019 22:06

Η καρδιά του πολιτισμού «χτυπά» τον Φεβρουάριο στην πόλη των Φαρσάλων, όπου θα φιλοξενηθεί ένα κορυφαίο επιστημονικό γεγονός, το 2ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Φαρσάλων με θέμα «Ο Ομηρικός Αχιλλέας: διαχρονικές αντανακλάσεις στην τέχνη και τη γραμματεία». Ο Δήμος Φαρσάλων αποφάσισε την από κοινού με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας διοργάνωση, από μεθαύριο 7 έως 9 Φεβρουαρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων.

Τους λόγους που το κατατάσσουν ως ένα από τα κορυφαία διεπιστημονικά συνέδρια με τη συμμετοχή ιστορικών, αρχαιολόγων και φιλολόγων, τόσο από την Ελλάδα όσο από το εξωτερικό, εξηγεί στην «Ε» η αρχαιολόγος και ειδική συνεργάτιδα του δημάρχου Φαρσάλων, κ. Βάσω Κ. Νούλα, ως μέλος της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής του 2ο Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου Φαρσάλων. «Με το συνέδριο αυτό, που αποτελεί συνδιοργάνωση του Δήμου Φαρσάλων και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, τα Φάρσαλα, η γενέθλια πόλη του Αχιλλέα, αναφέρονται και τιμούν το διαχρονικά κορυφαίο, ηρωικό σύμβολο όλων των εποχών και όλων των λαών. Σκοπός του συνεδρίου είναι να δημιουργηθεί ένα όσο το δυνατόν πληρέστερο corpus που να αποτυπώνει το στίγμα του Αχιλλέα σε κάθε μορφή της γραμματείας και σε κάθε μορφή της τέχνης από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή. Για τον Δήμο Φαρσάλων, η διοργάνωση του 2ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, αφιερωμένο στον Αχιλλέα, είναι ένα απαιτητικό αλλά πολυσήμαντο γεγονός με πολλαπλά οφέλη, που θα αφήσει ουσιαστική παρακαταθήκη στον τόπο. Η σημαντικότητά του καταδεικνύεται και από το προφίλ των επιστημόνων που επέλεξαν να συμμετέχουν. Και για να το αντιληφθούμε καλύτερα, έχει αξία να παρουσιάσουμε το συνέδριο μέσα από αριθμούς: Οι εισηγήσεις του συνεδρίου θα καλύψουν δέκα (10) θεματικούς άξονες. Πρόκειται για ένα διεπιστημονικό συνέδριο με πενήντα τρεις (53) εισηγητές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, αριθμός αντίστοιχος κορυφαίων επιστημονικών διοργανώσεων, που αφορούν μεγάλα επιστημονικά ιδρύματα, μεγάλου μεγέθους πόλεις ή κράτη, δεκαέξι (16) επιστήμονες θα ταξιδέψουν από το εξωτερικό για να λάβουν μέρος στο συνέδριο. Οκτώ (8) είναι καθηγητές πανεπιστημίου, δέκα εννέα (19) είναι κάτοχοι διδακτορικών τίτλων, επτά (7) είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων, άπαντες οι συμμετέχοντες έχουν ενδιαφέροντα βιογραφικά και θα δημιουργηθεί ένας σημαντικός επιστημονικός διάλογος μεταξύ της παλαιάς και της νέας γενιάς επιστημόνων».

Ο πρόεδρος του Συνεδρίου και δήμαρχος Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος, απευθύνει κάλεσμα μέσω της «Ε» στους ενδιαφερόμενους να το παρακολουθήσουν και εξηγεί την προσπάθεια και τη στόχευση της δημοτικής αρχής στο πολιτιστικό κομμάτι. «Από το 2011, ο Δήμος Φαρσάλων έχει στραφεί σε ιδιαιτέρως απαιτητικά εγχειρήματα, που φάνταζαν, έως τώρα, αδύνατον να υλοποιηθούν, δεδομένου του πληθυσμιακού μεγέθους του Δήμου μας και των οικονομικών δυνατοτήτων του. Ένα μεγάλο κομμάτι των προσπαθειών μας στόχευσε στον πολιτιστικό τομέα και δικαιωθήκαμε. Υλοποιήθηκαν δεκάδες έργα (υπερβαίνουν τα εκατό), η αξία των οποίων ενδεικτικά αντικατοπτρίζεται αφενός στα τρία βραβεία που κατέκτησε ο Δήμος Φαρσάλων για το έργο του στο πεδίο του Πολιτισμού, κατά τα τρία συνεχή, τελευταία χρόνια (2016, 2017, 2018) από τα Best City Awards, αλλά κυρίως, σε αυτό που κάθε Φαρσαλινός νιώθει για την καταγωγή και ταυτότητά του. Το όνομα του Δήμου Φαρσάλων αναφέρεται αξιοπρεπώς σε διεθνή fora, το μέλλον του στο πεδίο του Πολιτισμού ανοίγεται ευοίωνο και αισθάνομαι ευτυχής και περήφανος για τα όσα, εγώ και οι συνεργάτες μου έχουμε επιτύχει. Μέσα στο πλαίσιο της διεθνούς αναγνώρισης και καταξίωσης του Δήμου Φαρσάλων, εντάσσεται και η διοργάνωση του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Φαρσάλων με θέμα τον Ομηρικό Αχιλλέα, ενός συνεδρίου υψηλών απαιτήσεων και προδιαγραφών, στο οποίο μας τιμούν με την παρουσία τους κορυφαίοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Καλούμε να παρακολουθήσουν τις εργασίες του τριήμερου συνεδρίου όλοι όσοι ενδιαφέρονται και το επιθυμούν, καθώς η είσοδος είναι ελεύθερη».

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιώργου Γκαντέλου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass