Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεκινά το 7ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΧΘΕΣ ΣΤΟΝ ΜΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΠΠΑ

Δημοσίευση: 13 Μαρ 2019 16:02

«Ο πολιτισμός της Λάρισας σήμερα μοιάζει με την ΑΕΛ της δεκαετίας του ’80. Δεν ακολουθεί την πεπατημένη οδό άλλων περιφερειακών πόλεων, δεν ακολουθεί πιστά τις τάσεις της πρωτεύουσας, αλλά χαράζει αυτόνομα τη δική της πορεία» στο πλαίσιο αυτό ενέταξε το Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης ο εκδότης της «Θράκας» Θάνος Γώγος που ξεκίνησε χθες από την Καρδίτσα και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο στη Λάρισα.

Χθες στον Μύλο του Παππά πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου για το Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης από τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού Πάνο Σάπκα, τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Νίκο Λιούπα, τη διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Χρύσα Βουλγαράκη, τον Θάνο Γώγο και τους τρεις φιλοξενούμενους ποιητές, τους Κροάτες Μάτκο Αμπραμιτς, Αντε Τζέλενιτς και τον Σλοβένο Ντένις Σκόφιτς. Ο κ. Πάνος Σάπκας ανάμεσα σε άλλα τόνισε ότι: «Φτάσαμε λοιπόν στο 7ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης. Δεν ήμασταν από την αρχή σε αυτή τη διοργάνωση, αλλά την αγκαλιάσαμε αμέσως, γιατί έχει τα χαρακτηριστικά της ποιότητας και της εξωστρέφειας. Ποιητές με καταγωγή ή που διαμένουν στη Θεσσαλία, μαζί με ποιητές από μια τιμώμενη γεωγραφική περιοχή, θα συμμετέχουν για μια εβδομάδα σχεδόν, σε βραδιές ποίησης, ποιητικές perfomances, καθώς και κοινωνικές δράσεις, όπως επισκέψεις σε σχολεία και στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας των φυλακών Λάρισας.

Το φετινό φεστιβάλ πραγματοποιείται ταυτόχρονα με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα κυκλικών διαμονών ”Το καταφύγιο του Οδυσσέα”, στο πλαίσιο του οποίου επισκέπτονται την πόλη μας εγνωσμένης αξίας Ευρωπαίοι και Έλληνες λογοτέχνες, και μάλιστα όχι απλώς την επισκέπτονται αλλά διαμένουν σε αυτή για ένα μήνα, σε μια διαδικασία αλληλεπίδρασης με λογοτέχνες της πόλης και το κοινό. Κι αντίστοιχα δικοί μας ποιητές διαμένουν σε ευρωπαϊκές πόλεις με τον ίδιο σκοπό.

Θεωρούμε καθήκον μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε, η ποίηση να περάσει στην κοινωνία. Γιατί η σύγχρονη ποίηση είναι η φωνή της συνείδησής μας, είναι ο καθρέφτης όπου αντανακλάται ο εσώτερος εαυτός μας. Όπως λέει και η ποιήτρια Μαριάννα Γιαννουράκου ”Η ποίηση δεν είναι νανούρισμα είναι σάλπισμα!”». Ο κ. Νίκος Λιούπας σημείωσε ότι: «Σκοπός μας εδώ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι να στεκόμαστε δίπλα σε πρωτοβουλίες τέτοιες που έχουν σκοπό να προβάλλουν και να στηρίζουν κάθε μορφή τέχνης.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και εμπνευσμένη κίνηση των εκδοτών και των τακτικών συνεργατών του λογοτεχνικού περιοδικού «ΘΡΑΚΑ», βρισκόμαστε σήμερα εδώ όλοι μαζί για να συμβάλουμε ο καθένας από το δικό του μετερίζι στο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης.

Τέτοιες δράσεις φέρνουν στο επίκεντρο της ελληνικής πολιτιστικής σκηνής τους δημιουργούς που ζουν ή έλκουν την καταγωγή τους από την περιοχή μας και που με την πένα τους αναδεικνύουν τόσο την Καρδίτσα και τη Λάρισα όσο και ολόκληρη τη Θεσσαλία σε κέντρο πολιτισμού για όσους αγαπούν την ποίηση.

Βαθιά πεποίθηση τόσο δική μου όσο και του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού είναι πως πρέπει να στείλουμε το μήνυμα σε όλη την Ελλάδα ότι στη Θεσσαλία, οι άνθρωποι του πνεύματος, οι ποιητές, είναι παρόντες αλλά και δρώντες». Η κ. Χρύσα Βουλγαράκη ανέφερε ότι: «Το Γαλλικό Ινστιτούτο συμμετέχει για πρώτη φορά στο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης, τόσα χρόνια το παρακολουθούσαμε ως θεατής, φέτος με μεγάλη μας χαρά είμαστε και δράστες. Εύχομαι του χρόνου να είμαστε πιο ενεργοί με την παρουσία και Γάλλων ποιητών. Εμείς ως Γαλλικό Ινστιτούτο κάνουμε δράσεις όπως η Νύχτα της Φιλοσοφίας και θα ήταν να ωραίο να γεφυρωθούν αυτές οι δύο δράσεις. Είμαστε αρωγοί σ’ αυτό το όμορφο ταξίδι στην ποίηση».

Ο Θάνος Γώγος παίρνοντας έπειτα τον λόγο τόνισε ότι: «Πριν από 6 χρόνια, όταν διοργανώσαμε το 1ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης, είχαμε στη σκέψη μας να δημιουργήσουμε ένα ετήσιο σημείο συνάντησης των Θεσσαλών ποιητών και φιλοξενούμενων ποιητών από όλη την Ελλάδα. Είδαμε το Φεστιβάλ μέσα στα χρόνια να γίνεται θεσμός στην πόλη μας και το φεστιβάλ ποίησης με ίσως τη μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου ανά εκδήλωση στην Ελλάδα. …Το τελευταίο διάστημα σε φίλους μου εκτός Λάρισας παρομοιάζω τη Λάρισα στον πολιτισμό σήμερα, με την ΑΕΛ της δεκαετίας του ’80. Δεν ακολουθεί την πεπατημένη οδό άλλων περιφερειακών πόλεων, δεν ακολουθεί πιστά τις τάσεις της πρωτεύουσας, αλλά χαράζει αυτόνομα τη δική της πορεία. Το Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης είναι ένα ακόμη βήμα που κάνει η πόλη μας (και είναι πολλά τελευταία) προς αυτή την κατεύθυνση και όπως και το πρόγραμμα κυκλικών λογοτεχνικών διαμονών το καταφύγιο του Οδυσσέα, είναι σημαντικό για την εξωστρέφεια της πόλης μας». Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των προσκεκλημένων ποιητών που στάθηκαν στην όμορφη πόλη της Λάρισας και τους όμορφους ανθρώπους της που όπως τόνισαν «όταν ζητήσαμε πληροφορίες από κάποιους Λαρισαίους παρότι δεν μιλούσαν αγγλικά προσπάθησαν με κάθε τρόπο να μας βοηθήσουν. Κι αυτό είναι ενδεικτικό του κλίματος που συναντάμε».