Ποιητικά… δρομολόγια

ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ Νο 1 ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ 7ου ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΙΗΣΗΣ

Δημοσίευση: 15 Μαρ 2019 15:00

Ποιος είναι ο ρόλος της ποίησης στη φαινομενική πεζότητα και στην πρακτικότητα της καθημερινής ζωής; Μπορεί η μετα-κίνηση να μετατραπεί και σε συγ-κίνηση;

Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα επιχείρησε να δώσει μία πρωτότυπη και ιδιαίτερη δράση που εντάσσεται στο πλαίσιο του 7ου Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης. Ο ποιητής και οργανωτικός υπεύθυνος του Φεστιβάλ Θάνος Γώγος μαζί με τον ηθοποιό Ηρακλή Τζαφέτα επιβιβάστηκαν στο αστικό νούμερο 1, που κάνει το δρομολόγιο Νέα Σμύρνη - Φιλιππούπολη - Νεάπολη - Κεντρική πλατεία - Νέα Σμύρνη, μοίρασαν βιβλία ποίησης και διάβασαν ποίηση. Οι περισσότεροι επιβάτες δέχτηκαν τα βιβλία, τα φυλλομέτρησαν ή και διάβασαν αποσπάσματα και άκουγαν τον αναγνώστη ηθοποιό που διάβαζε ποιήματα. Στο τραμπαλιζόμενο από τις λακκούβες αστικό λεωφορείο, η εκφορά της ποίησης «σήκωσε» ένα μέρος από το βάρος του πραγμοποιημένου επιβάτη, κι ίσως να έκανε τη διαδρομή του λίγο πιο φευγαλέα, λιγότερο ρεαλιστική…

Φυσικά υπήρχαν κι αυτοί που δεν δέχτηκαν τα βιβλία, ως επί το πλείστον οι μεγαλύτερης ηλικίας επιβάτες που αντιμετώπιζαν τον αναγνώστη και τη δωρεά βιβλίων με καχυποψία.

Το 7ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη από την Καρδίτσα με ποιητές από την Καρδίτσα, τη Λάρισα, τα Τρίκαλα, τη Σλοβενία και την Κροατία να διαβάζουν ποιήματά τους και να συζητούν με το κοινό που γέμισε ασφυκτικά το Blues Bar όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση του φεστιβάλ. Την επόμενη μέρα οι ποιητές επισκέφτηκαν το Γυμνάσιο - Λύκειο Ιτέας όπου συζήτησαν με τους μαθητές για τη σύγχρονη ποίηση.

Σήμερα το επίκεντρο του Φεστιβάλ μεταφέρεται στη Λάρισα και συγκεκριμένα στον πεζόδρομο της Κούμα, έξω από Γαλλικό Ινστιτούτο. Εκεί, στις 6 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «Η ποίηση στον δρόμο», που περιλαμβάνει ποιήματα μεταφρασμένα από τα γαλλικά, perfomances, live μουσική και απαγγελίες ποιημάτων. Διαβάζουν οι ποιητές:

Από Βόλο: Νίκος Βαραλής, Σάββας Καράμπελας, Δημήτρης Καρακίτσος, Δημήτρης Κρουσταλιάς, Ανδρέας - Μάριος Σουσουρής, Γιώργος Τζεβελεκάκης.

Από Λάρισα: Σταύρος Καρακωνσταντάκης, Ηλίας Κουρκούτας , Άννα Μανωλοπούλου, Σοφία Μπεκιώτη, Λάμπρος Παπαδήμας.

Performance: Matko Abramic

Σαντούρι: Πασχαλίνα Αλεξοπούλου

Αμέσως μετά, στις 8.30 μ.μ. στον Μύλο του Παππά (αμφιθέατρο, κεντρικό κτίριο, 2ος όροφος) θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με διερμηνέα με θέμα: «Τέχνη Και Διαδραστικότητα». Θα πάρουν μέρος οι: Matko Abramic (ποιητής, περφόρμερ, Κροατία), Agata Simenc (Σλοβενία, εταιρεία συγγραφέων Σλοβενίας), Φοίβη Γιαννίση (ποιήτρια, περφόρμερ), Κατερίνα Ηλιοπούλου (ποιήτρια, περιοδικό φρμκ-Φάρμακο), Ρούλα Καραφέρη (χορεύτρια, χορογράφος, ηθοποιός), Βαγγέλης Κολώνας (ηθοποιός, συγγραφέας), Κυριακή Σπανού (καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεσσαλικού Θεάτρου, σκηνοθέτης).

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Το 7ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης διοργανώνει το λογοτεχνικό περιοδικό Θράκα σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Κύκλου Ποιητών, με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Μορφωτικού Συλλόγου Σοφάδων. Πολύτιμος Υποστηρικτής του Φεστιβάλ: ΟΣΔΕΛ (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass