Αναγέννηση στην πολιτιστική συνεργασία Ιταλίας-Ελλάδας

ΔΗΛΩΣΕ Η ΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΑΚΟΛΟΥΘΟΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ANNA MONDAVIO ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ «Ε»-ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ Η ΕΚΘΕΣΗ «ENNIO FORMES»

Δημοσίευση: 13 Απρ 2019 16:04

Εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ στον πολυχώρο «Wisedog» η έκθεση «Ennio Formes», έκθεση που είναι εμπνευσμένη από τον σπουδαίο συνθέτη και μαέστρο Ενιο Μορικόνε.

Τα έργα δημιούργησαν 16 εικαστικοί, γραφίστες, street και tattoo artists, ενώ στα εγκαίνια της έκθεσης παρευρέθηκαν, η μορφωτική ακόλουθος της Ιταλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και διευθύντρια του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Anna Mondavio, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας, και σύσσωμος ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος που είχε και την πρωτοβουλία της έκθεσης. Εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος προλόγισε ο Λαρισαίος οδοντίατρος Δημήτρης Χαρούλης, που παρέδωσε τη σκυτάλη για να χαιρετίσουν στην κ. Mondavio και στον δήμαρχο Απόστολο Καλογιάννη.

Η ANNA MONDAVIO ΣΤΗΝ «Ε»

Νωρίτερα, άρτι αφιχθείσα εξ Αθηνών η μορφωτική ακόλουθος της Ιταλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και διευθύντρια του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Anna Mondavio επισκέφτηκε τον Μύλο του Παππά όπου την υποδέχθηκε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών Πάνος Σάπκας με την οποία συζήτησαν για θέματα ευρύτερης συνεργασίας των δύο φορέων, με πολιτιστικές ανταλλαγές σε όλα τα επίπεδα με τελικό στόχο τη μεγαλύτερη δυνατόν εξωστρέφεια. Επειτα ο κ. Σάπκας δώρισε στην κ. Anna Mondavio βιβλία με την ιστορία της Λάρισας.

Στο περιθώριο της επίσκεψης της κ. Mondavio στον Μύλο του Παππά η «Ε» συνομίλησε μαζί της για τον Ενιο Μορικόνε, τη διαπολιτισμική «συναλλαγή» μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, την αναγέννηση αλλά και την πιθανότητα να έρθει ο σπουδαίος μαέστρος στη Λάρισα.

*Ηρθατε στη Λάρισα με αφορμή μία έκθεση εμπνευσμένη από τον κορυφαίο συνθέτη Ενιο Μορικόνε. Αν μη τι άλλο εντυπωσιακό που σε μια μικρή πόλη στην Ελλάδα γίνονται τόσα πράγματα για τον μαέστρο…

-Είναι πάρα πολύ τιμητικό για μένα να έρχομαι εδώ ως μορφωτικός ακόλουθος της Ιταλικής Πρεσβείας για να δω όλο αυτό που εκτυλίσσεται γύρω από τον μαέστρο Ενιο Μορικόνε. Πολιτισμός είναι όταν δύο χώρες ρίχνουν γέφυρες συνεργασίας, όπως εσείς που πηγαίνετε προς το μέρος της Ιταλίας ασχολούμενοι μ’ αυτό το φαινόμενο, έτσι κι εγώ ήρθα στη Λάρισα. Πρέπει να γίνουν αμοιβαία βήματα στην προώθηση του πολιτισμού και προώθηση του πολιτισμού και καλλιέργεια σημαίνει ότι είμαστε πιο συνεργάσιμοι και πιο ανοιχτοί.

*Ελλάδα και Ιταλία αλληλεπιδρούσαν ανέκαθεν στον τομέα του πολιτισμού. Πιστεύετε ότι ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Ενιο Μορικόνε είναι μία προσπάθεια αναγέννησης της αλληλεπίδρασης αυτής;

-Σίγουρα η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν πάρα πολλά κοινά χαρακτηριστικά όσον αφορά στον πολιτισμό τους κι αυτό ξεκινάει από τη γεωγραφική τους τοποθέτηση. Αυτό που συμβαίνει τώρα μπορεί να θεωρηθεί ως μία αναγέννηση αυτής της πολιτισμικής γέφυρας που υπήρχε και μπορεί να υπάρξει. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο συγκεκριμένος οργανισμός Φίλων Μουσικής Ενιο Μορρικόνε δεν είναι κάτι το αφηρημένο, αλλά κάτι το συγκεκριμένο. Υπάρχουν άνθρωποι πίσω απ’ αυτό που βλέπουμε, άνθρωποι που το στηρίζουν όπως είναι η Αντιδημαρχία Πολιτισμού της Λάρισας, το Ιταλικό Ινστιτούτο και η Ιταλική Πρεσβεία που από την πρώτη στιγμή στηρίζει την κίνηση αυτή και θέλει να την πάει πιο μακριά από τη Λάρισα. Θα πρέπει να ανοίξουμε νέους ορίζοντες, αυτή η έκθεση να φτάσει στην Αθήνα, να φτάσει ακόμη και στην Ιταλία και να υπάρχουν και άλλες ευκαιρίες αλληλεπίδρασης, επικοινωνίας και δημιουργίας.

*Πιστεύετε ότι θα καταφέρουμε να έρθει στη Λάρισα ο μαέστρος Ενιο Μορικόνε;

-Όλα είναι πιθανά. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάτι απίθανο, όλα είναι πιθανά και θα πρέπει να βρίσκουμε τρόπους ώστε τα πράγματα να γίνονται εφικτά.

*Θέλετε να μου κάνετε ένα σχόλιο για τον Σύλλογο Φίλων Μουσικής Ενιο Μορικόνε;

-Στην αρχή ξεκίνησε ως όνειρο ενός ανθρώπου, στη συνέχεια αυτός ο άνθρωπος δεν ήταν μόνος. Ηταν δύο, τρεις, χιλιάδες και τελικά μία ολόκληρη πόλη πίσω του. Νομίζω ότι αυτό είναι το μήνυμα του Συλλόγου: η συνεργασία όλων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass