«Τον Αύγουστο η αδελφοποίηση με το Αβιάνο»

ΤΟΝΙΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ ΧΟΡΕΥΤΕΣ

Δημοσίευση: 20 Απρ 2019 15:10

Συνηθίζεται να λέγεται ότι η δύναμη των ανθρώπων μπορεί να μετακινεί βουνά… Στην περίπτωση της Λάρισας η δύναμη των ανθρώπων μετέτρεψε ένα τραγικό γεγονός σε δίαυλο επικοινωνίας και ανταλλαγής πολιτισμού δύο πόλεων από διαφορετικές χώρες.

Ηταν 24 Μαΐου του 1979 όταν το λεωφορείο που μετέφερε τους Ιταλούς χορευτές από το Αβιάνο της Ιταλίας, για να πάρουν μέρος σε ένα χορευτικό φεστιβάλ στα Χανιά της Κρήτης, εξετράπη της πορείας του στο 5ο χιλιόμετρο Λάρισας-Θεσσαλονίκης οδηγώντας στον θάνατο 7 άτομα, ενώ άλλα 20 άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά. Στη Λάρισα σημαίνει συναγερμός, η κινητοποίηση είναι τεράστια, με τους Λαρισαίους να βοηθούν όπως μπορούν: Προσφέροντας από εθελοντική εργασία στο ΓΝΛ όπου μεταφέρθηκαν νεκροί και τραυματίες έως και δίνοντας αίμα για τις τεράστιες ανάγκες που προέκυψαν. Γιατρός τότε στο Γενικό Νοσοκομείο ο Νίκος Κοντογιάννης αλλά και πρόεδρος του Συλλόγου Σαμαριναίων ενεργοποιεί το δίκτυο των Σαμαριναίων που προσφέρει σημαντική βοήθεια στους Ιταλούς από το Αβιάνο. Χθες με αφορμή τα 40 χρόνια από το τροχαίο δυστύχημα πραγματοποιήθηκε επετειακή εκδήλωση στη Δημοτική Πινακοθήκη, την οποία διοργάνωσε ο Σύλλογος Σαμαριναίων στο πλαίσιο του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ "Αστέριος Καντώνιας".

Στην εκδήλωση αρχικά χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης που μεταξύ άλλων σημείωσε ότι "…Η πρόταση για αδελφοποίηση προήλθε από την πλευρά του Αβιάνο κι όπως καταλαβαίνετε βρήκε πρόσφορο έδαφος, με αποτέλεσμα να παρθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο η απόφαση για αδελφοποίηση. Η διαδικασία της αδελφοποίησης είναι σε εξέλιξη, πρέπει δε να έχει και την έγκριση του Υπουργείου Εξωτερικών, την οποία θα την έχουμε, και υποσχέθηκα στον δήμαρχο του Αβιάνο ότι τον Αύγουστο, στις γιορτές που γίνονται εκεί, εμείς θα έχουμε ολοκληρώσει την αδελφοποίηση και θα μπορέσουμε εκεί να υπογράψουμε το πρωτόκολλο της αδελφοποίησης και οι ανταλλαγές ανάμεσα στις δύο πόλεις να πάρουν εντελώς άλλα χαρακτηριστικά. …Μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα εξαιρετικό περιβάλλον και όλη αυτή η υπόθεση να προσδώσει στις κοινωνίες μέσω των ανταλλαγών περισσότερα και πολυσήμαντα πράγματα". Ακολούθως ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας

- αφού ανέφερε ότι το Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο σ' έναν δικό μας, σπουδαίο συμπολίτη, τον Αστέριο Καντώνια, τόνισε ότι " Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, εξαιτίας ενός ατυχούς συμβάντος πριν από 40 χρόνια. Κι εξαιτίας των προσπαθειών ενός γιατρού, του Νίκου Κοντογιάννη, που έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του με τη συνδρομή ενός συλλόγου, Πολιτιστικού Συλλόγου, του Συνδέσμου Σαμαριναίων Λάρισας και Περιχώρων, να βοηθήσουν όσους είχαν ανάγκη, να σώσουν ό,τι γινόταν να σωθεί.

Κι εσείς αυτό δεν το ξεχάσατε. Δεν ξεχάσατε ούτε τους δικούς σας ανθρώπους, ούτε αυτούς που σας βοήθησαν πριν από 40 ολόκληρα χρόνια. Αλλά εκμηδενίσατε την απόσταση, κρατήσατε άσβεστη τη μνήμη, μετατρέψατε την τυχαία συνάντηση σε βαθιά φιλία. Εγώ, αυτό λέω πολιτισμό", ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γεωργία Αβέλα. Ακολούθως και μετά την προβολή βίντεο για το τραγικό δυστύχημα, ο Σύλλογος Σαμαριναίων που βράβευσε τον Απ. Καλογιάννη, τη διευθύντρια του Κέντρου Αιμοδοσίας του ΓΝΛ Μαίρη Χατζητάκη και τον –συνταξιούχο πια- γιατρό Νίκο Κοντογιάννη. Στην εκδήλωση το "παρών" έδωσαν ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κατσιαντώνης, ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Λιούπας, ο δήμαρχος του Αβιάνο Στέφανο Ντελ Κοντ Μπερνάρντ, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Τάχος, η αντιδήμαρχος Αννυ Ψάρρα, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας Ζήσης Μπρούζας, ο υποψήφιος δήμαρχος στον Δήμο Τεμπών Γιώργος Μανώλης, εκπρόσωπος της Μητρόπολης, δημοτικοί σύμβουλοι και πάρα πολύς κόσμος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass