Μικρό παιδί σαν ήμουνα... στην Ελάτεια

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Δημοσίευση: 24 Απρ 2019 22:06

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
Του Κώστα Τσόλα
Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «Μικρό παιδί σαν ήμουνα...».
Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν προσκαλεσμένοι και τιμήθηκαν με αναμνηστικές πλακέτες, οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί Σαμαρίνας Κωνσταντίνος και Παπαλιάγκας Νικόλαος, που υπηρέτησαν στο σχολείο της Ελάτειας τη δεκαετία του 1960. Ο Μ.Ε.Σ. Ελάτειας, τίμησε επίσης τη μνήμη των διδασκαλισσών Φανής Σολωμού, Ελευθερίας Κούρια και Βασιλικής Πάλλα, με αναμνηστικές πλακέτες. Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν και σχολικές μνήμες ζωντάνεψαν, καθώς πολλοί παλιοί μαθητές της Ελάτειας ξανασυνάντησαν τους δασκάλους τους στην ίδια αίθουσα όπου έκαναν μάθημα μαζί τους πριν από 40 και 50 χρόνια.


Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος ανέφερε μεταξύ άλλων:
 «Η εκδήλωση εκπέμπει αισιόδοξα μηνύματα σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές που ζούμε και για να συνεχίσουμε να ελπίζουμε και να αισιοδοξούμε, θα πρέπει ν’ αγαπήσουμε περισσότερο τον τόπο μας, την πολιτιστική μας κληρονομιά, θα πρέπει να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών και των επιθυμιών των παλαιοτέρων.
Οφείλω να ευχαριστήσω τον Μορφωτικό Σύλλογο Ελάτειας. Τον επιμελητή της Έκθεσης Γιάννη Μάγγο, έναν λάτρη της τέχνης.
Τον πρόεδρο του συλλόγου, τον ακούραστο Λάμπρο Ζάρρα, τον άνθρωπο που είναι ταυτόσημο της προσφοράς και του εθελοντισμού....
Μιλώντας ο αεικίνητος πρόεδρος του ΜΕΣ Ελάτειας κ. Λάμπρος Ζάρρας σημείωσε: «Η έκθεση περιλαμβάνει 310 καλαίσθητες φωτογραφίες, με όλες τις σχετικές πληροφορίες, από το 1930 μέχρι τη δεκαετία του 1980, ονόματα, ημερομηνίες, χρονολογίες. Παρατηρεί κανείς σ’ αυτές τις διαφορές στο ντύσιμο των μαθητών, τις μαθητικές ποδιές, τα πηλίκια, τα σήματα, τα ξύλινα θρανία. Επίσης εκτίθενται μαθητικά ντοκουμέντα, όπως έλεγχοι επίδοσης μαθητών, αριστεία προόδου, διπλώματα συμμετοχής σε αγώνες, ενδεικτικά μαθητών που το πιο παλιό είναι του έτους 1937-1938, που με μεράκι τοποθέτησε ο επιμελητής της έκθεσης, ο συγχωριανός μας Γιάννης Μάγγος, ο οποίος είχε και την επιμέλεια της πρώτης έκθεσης που κάναμε πέρυσι την ίδια εποχή με θέμα «Σήμερα γάμος γίνεται», το αποτέλεσμα της οποίας ως γνωστόν ήταν η πετυχημένη κυκλοφορία -από τον Σύλλογό μας- του σχετικού λευκώματος».
Ο επιμελητής της έκθεσης κ. Γιάννης Μάγγος που υπηρετεί στο Μουσικό Σχολείο του Βόλου, στην ομιλία του τόνισε τα εξής: «Στο χωριό μας την Ελάτεια, όλοι μαζί, με τον σύλλογό μας, καταβάλλουμε προσπάθεια να κρατήσουμε ζωντανές μνήμες, αποδεικνύοντας ότι έχουμε μνήμη και τιμάμε την ιστορία του χωριού μας. Αυτό μας βοηθάει, γιατί ακόμα κι αν δεν ξέρουμε κατά πού πηγαίνουμε, τουλάχιστον γνωρίζουμε τις ρίζες από τις οποίες ερχόμαστε.
Στη συνέχεια απήγγειλε το ποίημα του Γιώργου Κοτζιούλα «Το σκολειό» καθώς και του Κωστή Παλαμά «Ο δάσκαλος» και κατόπιν έκανε αναφορά στον δάσκαλο ως εκπαιδευτικό και παιδαγωγό και τελείωσε λέγοντας ότι: «Η έκθεση είναι αφιερωμένη στους δασκάλους, που μόχθησαν να μας μάθουν τα πρώτα γράμματα και έφυγαν πια από τη ζωή: Τη Φανή Σολωμού, την Ελευθερία Κούρια, τη Βασιλική Πάλλα, τον Ζήση Τζιούφα… Στη μνήμη γυμνασιακών δασκάλων αναφορά ενδεικτικά έγινε στον Κοπάδη, τον Ευαγγελάτο, τον Ταμβακά, τον Γιάννη Τσολάκη...
Κυρίως όμως είναι αφιερωμένη στην κ. Σαμαρίνα και κ. Παπαλιάγκα.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο ιερέας του χωριού αρχιμανδρίτης π. Πορφύριος, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Δημήτρης Τσέτσιλας, Γεώργιος Μανώλης, Ευθύμιος Μπουζέκης, Κώστας Νταφούλης, το μέλος τοπικού συμβουλίου κ. Θεόδωρος Ζάρρας, ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου - Λαογραφικού Μουσείου Γόννων κ. Βασίλης Καραβίδες, τον οποίο ευχαρίστησε ο κ. Ζάρρας για τη βοήθειά του στην έκθεση με αντικείμενα εκείνης της εποχής, ο πρόεδρος Επαγγελματιών Μεσαγγάλων κ. Φάνης Βουλιώτης κ.ά. Την εκδήλωση συντόνιζε η Ευδοκία Αναστασοπούλου, φιλόλογος και μέλος του συλλόγου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass