Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Εφημερίδα «Ελευθερία» αφηγείται…

ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 1950-1985 ΟΠΩΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ «Ε»

Δημοσίευση: 27 Απρ 2019 16:02

«Η κομβική θέση της τη μετέβαλε από «λασπούπολη» σε μέση ευρωπαϊκή πόλη και μια από τις σημαντικότερες ελληνικές. Η Λάρισα προσέλκυσε νέους κατοίκους και επιχειρήσεις.

Δέχτηκε έντονα το φαινόμενο της αστυφιλίας. Απέκτησε πολιτιστικές υποδομές και «είδε» και την ποδοσφαιρική της ομάδα την ΑΕΛ, στην Α’ Εθνική Κατηγορία» επισημαίνει η διευθύντρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας κ. Φανή Καλοκαιρινού για την «Η Εφημερίδα Ελευθερία αφηγείται» που θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 11 Μαΐου στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Η εφημερίδα «Ελευθερία» διηγείται όλα τα σπουδαία γεγονότα από το 1950 έως το 1985 της Λάρισας, τότε που η πόλη μετασχηματίζεται και γίνεται από μία αγροτική πόλη σε σημείο υποδοχής του αστυφιλικού φαινομένου. Στην έκθεση θα παρελάσουν η ΑΕΛ, η ανοικοδόμηση, η εκβιομηχάνιση, αλλά και τα μικρά και μεγάλα ειδησάρια όπως περιγράφονται μέσα από τις σελίδες της «Ελευθερίας».

Για την έκθεση «Η Εφημερίδα Ελευθερία αφηγείται» η κ. Φανή Καλοκαιρινού τονίζει ότι «Μια άλλη Λάρισα. Τα «μαύρα» χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, του σεισμού του 1941 και της Κατοχής είχαν αφήσει έντονα σημάδια στην πόλη. Από τη δεκαετία του 1950, η Λάρισα δεν ακολούθησε απλά τους μέσους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας. Έκανε άλματα, αναπτύχθηκε κοινωνικά, πληθυσμιακά, οικονομικά, βομηχανικά, συγκοινωνιακά, πολιτιστικά, αθλητικά. Σε κάθε τομέα. Η κομβική θέση της τη μετέβαλε από «λασπούπολη» σε μέση ευρωπαϊκή πόλη και μια από τις σημαντικότερες ελληνικές. Η Λάρισα προσέλκυσε νέους κατοίκους και επιχειρήσεις. Δέχτηκε έντονα το φαινόμενο της αστυφιλίας. Απέκτησε πολιτιστικές υποδομές και «είδε» και την ποδοσφαιρική της ομάδα την ΑΕΛ, στην «Α’ Εθνική Κατηγορία».

Η εφημερίδα «Ελευθερία», με ανάλογη πορεία, στήριξε, ακολούθησε και κατέγραψε, εκ παραλλήλου, την άνοδο της Λάρισας, όλες αυτές τις δεκαετίες. Με ειδήσεις, ρεπορτάζ, ανακοινώσεις, σχόλια, άρθρα, ειδικές στήλες και προσωπικό ως μία «οικογένεια», ενσωμάτωσε όλο αυτό το υλικό στα φύλλα της. Οι σελίδες της και όλος ο μηχανισμός έκδοσής της αναπτύχθηκαν σταθερά, αποτελώντας τον «καθρέφτη» της πορείας της πόλης.

Σήμερα, το αρχείο της «Ελευθερίας» αποτελεί τη «βίβλο» της τοπικής ιστορίας, πολύτιμο υλικό για κάθε ερευνητή. Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας με επιστημονική γνώση, ευθύνη και συνέπεια διαφυλάσσει, αναδεικνύει και προβάλλει την ιστορική μνήμη και συνέχεια της Λάρισας. Αξία αυταπόδεικτη» αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Καλοκαιρινού.

Μετά τα εγκαίνια θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση με τους «POLIS Ensemble» στον αύλειο χώρο του Μουσείου