Ποσό 90.000 ευρώ για συντήρηση και αποκατάσταση αρχαιοτήτων

Εγκρίθηκε το κονδύλι από το Υπ. Πολιτισμού στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας - Σε μνημεία του Δήμου Αγιάς «η μερίδα του λέοντος» - Ξεκινούν για πρώτη φορά εργασίας στο Αρχοντικό Αλεξούλη

Δημοσίευση: 13 Μαϊ 2019 22:14
Άποψη του Αρχοντικού Αλεξούλη στην Αγιά Άποψη του Αρχοντικού Αλεξούλη στην Αγιά

Ετοιμάζουν τα πινέλα τους και τα καλέμια, οι συντηρητές στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, μετά την έγκριση έργων ύψους 90.000 ευρώ, για τη συντήρηση και αποκατάσταση αρχαιοτήτων στον νομό Λάρισας, που δόθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού.

«Είναι από τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις που έχει εγκρίνει το Υπουργείο Πολιτισμού, συγκριτικά με άλλα χρόνια, στις προτάσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων, για έργα στην περιοχή αρμοδιότητάς της, για το πρώτο εξάμηνο του 2019», δηλώνει στην «Ε» η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια, σημειώνοντας ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα και οι περισσότερες θα ολοκληρωθούν μέχρι και τα τέλη του καλοκαιριού.

Μεταξύ των εγκεκριμένων έργων χρηματοδότησης, η διευθύντρια ξεχωρίζει αυτό της αποκατάστασης του Αρχοντικού Αλεξούλη, στην Αγιά, που προβλέπεται να μετατραπεί σε Μουσείο Αρχαιολογικής συλλογής ευρημάτων της ευρύτερης περιοχής και Μουσείο κειμηλίων και επαγγελματικής δραστηριότητας της οικογένειας Αλεξιούλη, καθώς και αυτό της συντήρησης τοιχογραφιών των Ασκηταριών στους Αγίους Αναργύρους, καθώς και συντηρήσεις στο ρωμαϊκό λουτρό Νερομύλων.

Σύμφωνα με τον κατάλογο των έργων που θα υλοποιηθούν, διαπιστώνεται ότι ο Δήμος Αγιάς κατέχει τη μερίδα του λέοντος, με τα περισσότερα μνημεία.

Να σημειωθεί ότι η εν λόγω χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού, δεν αφορά στο Αρχαίο Θέατρο και στο Μπεζεστένι, που είναι και τα μεγαλύτερα έργα της Εφορείας Αρχαιοτήτων και αρχίζουν εντός των ημερών, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Αναλυτικότερα η κ. Σδρόλια, παρουσιάζει στην «Ε», τις σημαντικότερες εργασίες που θα υλοποιηθούν σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, στο πλαίσιο της χρηματοδότησης του Υπουργείου:

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΑΛΕΞΟΥΛΗ:

«Εγκρίθηκε για πρώτη φορά κονδύλι για το Αρχοντικό Αλεξούλη στην Αγιά», υποστηρίζει η κ. Σδρόλια και σημειώνει: «Πρόκειται για την κατοικία της σημαντικότερης οικογένειας της Αγιάς, εκείνης των Χατζηιωάννου- Αλεξούλη, γνωστής από τον 18ο αιώνα για τα βαφεία και το εξαγωγικό εμπόριο νημάτων.

Πάγιο αίτημα της Αγιάς εδώ και δεκαετίες, από το 1978, οπότε το Υπουργείο απαλλοτρίωσε τη μισή κατοικία για τη δημιουργία μουσείου, ενώ το υπόλοιπο προσφέρθηκε με δωρεά, στην υπηρεσία, το 1995, με τον θάνατο της Καλυψώς Αλεξούλη.

Φέτος θα αρχίσουν οι επείγουσες επισκευές στους τοίχους και στα εξωτερικά επιχρίσματα, ενώ έχει προταθεί η ένταξή του στο ΕΣΠΑ για την ολοκλήρωσή τους και τη δημιουργία μουσείου.»

ΑΣΚΗΤΑΡΙΑ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΑΓΙΑΣ

Ενα δεύτερο έργο που εγκρίθηκε είναι η συντήρηση των τοιχογραφιών στα Ασκηταριά Αγίων Αναργύρων Αγιάς. Πρόκειται για το παλιότερο σωζόμενο ασκηταριό της περιοχής μας, κατάγραφο με ζωγραφική του 13ου αιώνα. Φέτος αναμένεται η ολοκλήρωση των εργασιών με τη συντήρηση του θόλου, που περιλαμβάνει σπάνια παράσταση με τη Μεταμόρφωση του Χριστού.

Τα Ασκηταριά, βρίσκονται 10χλμ περίπου ανατολικά από την Αγιά, στη βραχώδη δυτική πλευρά του Μαυροβουνίου. Πρόκειται για δύο ναΰδρια, το κυρίως ασκηταριό και ένα μικρό θολωτό ναΐσκο, καθώς και για τα ησυχαστήρια που βρίσκονται στα φυσικά κοιλώματα των γύρω βράχων.

Το κυρίως ασκηταριό είναι κτισμένο στο βορειοδυτικό τμήμα της αίθουσας του σπηλαίου και αποτελείται από τρία συνεχόμενα ναΰδρια, ενώ το υπόλοιπο χρησίμευε ως οστεοφυλάκιο. Ο θολωτός ναΐσκος βρίσκεται κάπως ψηλότερα και νοτιότερα από το κυρίως ασκηταριό και είναι κτισμένος μέσα σε φυσική κοιλότητα. Τέλος, τα ησυχαστήρια των αναχωρητών μοιράστηκαν στις μικρές φυσικές κοιλότητες στους γύρω βράχους.

ΡΩΜΑΪΚΟ ΛΟΥΤΡΟ ΣΤΟΥΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥΣ

Στο ρωμαϊκό λουτρό των Νερομύλων, του Δήμου Αγιάς - του οποίου έχει προταθεί η απαλλοτρίωση- θα γίνει αποκατάσταση του στεγάστρου που προστατεύει το ψηφιδωτό και επανακατασκευή των κατεστραμμένων στηριγμάτων και της περίφραξης. Το ίδιο θα γίνει και στις προϊστορικές οικίες στη Δήμητρα Αγιάς.

ΑΛΛΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

«Παράλληλα με τα παραπάνω, προγραμματίζεται να γίνουν επισκευές σε μια σειρά αρχαιολογικών χώρων, για την αποκατάσταση των φθορών που προκλήθηκαν από τις φετινές καταιγίδες. Επίσης, σημαντικό ανασκαφικό έργο θα πραγματοποιηθεί σε αρχαιολογικούς χώρυς, από το Μακρυχώρι μέχρι τα Φάρσαλα, με τη συνεργασία ελληνικών και ξένων επιστημονικών ιδρυμάτων, ενώ αναμένεται η ένταξη στο ΕΣΠΑ μεγάλης σειράς μνημείων, μετά την προκήρυξή του από την Περιφέρεια Θεσσαλίας» καταλήγει η κ. Σδρόλια.

 

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass