Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Αχιλλίου Πόλις» το νέο περιοδικό της Μητρόπολης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΑΧΙΛΛΙΟΥ

Δημοσίευση: 19 Μαϊ 2019 15:00

Υλοποιήθηκε η νέα πρωτοβουλία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου για την έκδοση από την τοπική Εκκλησία επιστημονικού περιοδικού με τίτλο «ΑΧΙΛΛΙΟΥ ΠΟΛΙΣ». Το πρώτο τεύχος θα παρουσιαστεί σήμερα Κυριακή στις 5.30 το απόγευμα στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου, σε ανοιχτή εκδήλωση για το κοινό.

Στην εκδήλωση θα γίνει παρουσίαση του περιοδικού και συζήτηση για την ανάγκη η τοπική Εκκλησία να προχωρήσει σε διάλογο με την κοινωνία, επιστρατεύοντας την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού που ο τόπος διαθέτει, είτε οι συντάκτες κατοικούν στην Λάρισα είτε αλλού. Για την προσπάθεια θα μιλήσουν ο Μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιερώνυμος, ο διευθυντής του περιοδικού, Λαρισαίος κληρικός Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, ο δημοσιογράφος και λογοτέχνης κ. Άγγελος Πετρουλάκης, ο κ. Ντίνος Κόκκινος, πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας και ο γιατρός κ. Νικόλαος Παπαθεοδώρου. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος κ. Γιώργος Τράντας.

Στο εισαγωγικό σημείωμα του περιοδικού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος γράφει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Ξεκινάμε την προσπάθεια έχοντας διαπιστώσει τήν έλλειψη. ενός βήματος διαλόγου Εκκλησίας καί Κοινωνίας. Τήν έλλειψη ενός διαύλου αμφίδρομης πληροφόρησης πέρα καί πάνω ἀπό τετριμμένα, δεδομένα ἤ καί βεβαιότητες. Στην εποχή μας πλειοψηφούν εκείνοι που θεωρούν πως τα γνωρίζουν όλα, πιστεύουν πως κατέχουν τό πλήρωμα της αλήθειας και επιχειρούν να χειραγωγήσουν και άλλους στις δικές τους θεωρήσεις και πιστεύματα... Έτσι αποθαρρύνονται οι καλοπροαίρετοι αναζητητές, σπανίζουν οι ολοκληρωμένες, οι ουσιαστικές, οι μετά λόγου γνώσεως συζητήσεις καί κυρίως, δεν αναδεικνύονται τά συμπεράσματα ἀπό αυτές. Είναι πλέον καιρός να ωριμάσουμε, να βάλουμε «τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων... Συνάμα διαπιστώνουμε τη δυνατότητα. Η πόλη της Λάρισας έχει καταπληκτικό επιστημονικό δυναμικό, έχει καταρτισμένους ανθρώπους με οράματα και αναζητήσεις. Φιλοδοξούμε να γίνουμε το βήμα έκφρασης όλων τους, ακόμη κι αν αποτυπωθούν διαφωνίες. Αλλοίμονό μας, αν κυριαρχεί η μονοφωνία. Ο Χριστός μας δεν κήρυττε μόνο, διαλεγόταν κιόλας ή μάλλον προκαλούσε με τα όσα έλεγε καί έπραττε, ώστε ο άνθρωπος να απεκδυθεί στην αναζήτηση της αλήθειας και έτσι να του αποκαλυφθεί ο Θεός. Επιθυμούμε λοιπόν, να στρατεύσουμε τους «δυναμένους χωρείν», σε μια μαχητική στρατιά αφύπνισης συνειδήσεων, διατύπωσης προκλήσεων και προσφοράς αφορμών για σκέψη. Το λοιπόν, πρώτα ο Θεός ξεκινάμε. Στρωτή μετάνοια στόν Άγιο Αχίλλιο, τον Σταυρό μας και προχωράμε…»

Το πρώτο τεύχος απαρτίζεται από 6 ενότητες. Η πρώτη είναι θεολογική και αναφέρεται στην Ανάσταση του Χριστού, συμπεριλαμβάνοντας και λογοτεχνικές, λαογραφικές, εικονογραφικές αναφορές. Η δεύτερη αναφέρεται στον Άγιο Αχίλλιο, το λείψανό του, την ιστορία του ναού του στην Λάρισα, τις απεικονίσεις στην τέχνη και σε σύγχρονα μουσεία. Η τρίτη ενότητα αναφέρεται σε ιστορικά θέματα που αναφέρονται στην Λάρισα, αλλά και στην Θεσσαλία ευρύτερα. Η τέταρτη περιλαμβάνει διάλογο Εκκλησίας και κοινωνίας, με αναφορά στις σχέσεις κράτους και εκκλησίας, όπως επίσης και κείμενα προβληματισμού για την μαρτυρία της Εκκλησίας στους καιρούς μας. Η πέμπτη είναι εορτολογική. Η έκτη είναι σύντομη αναφορά στις δραστηριότητες της τοπικής Εκκλησίας, όπως επίσης και στην συμβολή της Ορθοδοξίας στην ταυτότητα των λαών.

25 εκλεκτοί συγγραφείς και μελετητές γράφουν στο πρώτο τεύχος, ενώ το εξώφυλλο είναι δημιουργία του Λαρισαίου αγιογράφου Χρήστου Παπανικολάου.

Το περιοδικό θα εκδίδεται δύο φορές τον χρόνο και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προμηθευθούν το πρώτο τεύχος στην εκδήλωση και από κει και πέρα στα βιβλιοπωλεία και στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως. Κείμενα του περιοδικού θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο, μέσω της ιστοσελίδας της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου.

Σχετικά Άρθρα