Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα εποχή για το Διαχρονικό Μουσείο

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Κ. ΣΤΡΑΤΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΟ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΩΣ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΒΗΜΑ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημοσίευση: 19 Μαϊ 2019 22:40

 «Μια νέα εποχή ξεκινά για το Διαχρονικό Μουσείο και τη σύνδεσή του με την κοινωνία της Λάρισας, με τη λειτουργία του αναψυκτηρίου και την ολοκλήρωση του οδικού κόμβου.

Είναι μια σημαντική στιγμή για την πόλη και το μουσείο» τόνισε κατά την ομιλία της η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Σταυρούλα Σδρόλια, χθες στην εκδήλωση εγκαινίων του κυλικείου-αναψυκτηρίου του Διαχρονικού Μουσείου που πραγματοποιήθηκε παρουσία του υφυπουργού Πολιτισμού κ. Κωνσταντίνου Στρατή και με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

«Είναι μια μέρα γιορτής για τη Λάρισα και το Διαχρονικό Μουσείο. Η πόλη έχει αποδείξει ότι επενδύει στον πολιτισμό και έχει στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της. Η λειτουργία του κυλικείου-αναψυκτηρίου μέσα στο Μουσείο δεν ήταν κάτι απλό, μικρό και αυτονόητο. Για πρώτη φορά ξεκινήσαμε με τον Δήμο Λαρισαίων ένα μοντέλο συνεργασίας διαφορετικό και εγκαταστήσαμε μέσα στο κυλικείο έναν φορέα, τους "Μυρμιδόνες", που στόχο έχει να προσφέρει κοινωνικό πρόγραμμα και όχι να βγάλει κέρδος», τόνισε ο υφυπουργός πολιτισμού κ. Κωνσταντίνος Στρατής, χθες κατά την ομιλία του στα εγκαίνια του αναψυκτηρίου-κυλικείου του μουσείου. Ο υφυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην εξαιρετική συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού με τον Δήμο Λαρισαίων, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα 3,5 εκ. ευρώ για το Αρχαίο Θέατρο και για τις απαλλοτριώσεις που προχωρούν, ενώ καταλήγοντας απηύθυνε κάλεσμα στους Λαρισαίους να εντάξουν το μουσείο στην καθημερινότητά τους.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι μέσα σε διάστημα 6 μηνών από την προηγούμενη επίσκεψη του υφυπουργού Πολιτισμού στην πόλη, ένα σημαντικό ζήτημα για τη λειτουργία και την εξωστρέφεια του μουσείου επιλύθηκε. «Ολοκληρώνοντας τη θητεία μου έχω ήσυχη τη συνείδησή μου ότι πράξαμε το αυτονόητα και παλέψαμε για να πάμε την πόλη ένα βήμα παρακάτω. Η λειτουργία του κυλικείου δεν είναι κάτι μικρό. Δημιούργησαμε ένα χώρο αναψυχής για όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες και στα σχέδιά μας είναι ο γύρω χώρος, το πάρκο του Μεζούρλου να γίνει πόλος έλξης. Ήδη κάναμε τη μελέτη που προβλέπει την ανάπλαση των 450 στρεμμάτων με χώρους άθλησης κ.τ.λ.» κατέληξε. Των εγκαινίων προηγήθηκε η παρουσίαση του πρώτου τεύχους της περιοδικής ηλεκτρονικής σειράς του Διαχρονικού Μουσείου «Πέτασος», το οποίο περιλαμβάνει τα Πρακτικά της Ημερίδας με τίτλο «Τοπική Κεραμική της Θεσσαλίας από τον 7ο έως τον 5ο αι. π.Χ.», που είχε πραγματοποιηθεί το 2017 στο Διαχρονικό Μουσείο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας-Τμήμα ΙΑΚΑ. Για την έκδοση, μίλησαν η αρχαιολόγος της Εφορείας κ. Στέλλα Κατακούτα και ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Παλαιοθόδωρος.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε το Ημερολόγιο του Μουσείου για το 2019, το οποίο είναι αφιερωμένο στην περιοδική έκθεση «Ελπίδα και Πίστη. Εκκλησία και Τέχνη στη Θεσσαλία τον 16ο αιώνα».

Μετά τα εγκαίνια και τον αγιασμό από τον π. Τιμόθεο ακολούθησε μουσική εκδήλωση. Παρευρέθηκαν οι βουλευτές κ.κ. Νίκος Παπαδόπουλος και Άννα Βαγενά, ο διοικητής του ΓΝΛ κ. Δ. Λιόλιος, η διευθύντρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας κ. Φανή Καλοκαιρινού, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Διαχρονικού Μουσείου κ. Γ. Σιούλας, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι της Πινακοθήκης» κ. Ν. Σκεντέρης, ο επίτιμος έφορος Αρχαιοτήτων κ. Αθ. Τζαφάλιας, υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων, αρχαιολόγοι, πρόεδροι συλλόγων και φορέων της πόλης.

Της Νατάσας Πολυγένη

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα