«Η μνήμη αντίδοτο στην ακροδεξιά»

ΤΟΝΙΣΕ Ο ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΗΤΗΣ κ. ΒΛ. ΑΓΤΖΙΔΗΣ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

Δημοσίευση: 24 Μαϊ 2019 15:54

«Αυτές οι Ημέρες Μνήμης δίνουν την ευκαιρία στους απογόνους των πληθυσμών που βίωσαν τη γενοκτονική πολιτική των Νεότουρκων και των Κεμαλικών να στοχαστούν πάνω στην κοινή τους μοίρα και να αναδείξουν σε παγκόσμιο επίπεδο την πρώτη εφαρμογή της μεθόδου εξαφάνισης των ανεπιθύμητων μειονοτήτων, που στο Διεθνές Δίκαιο θα πάρει τη νομική ονομασία ”Γενοκτονία”» τόνισε ο διδάκτωρ Ιστορίας-μαθηματικός, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και κεντρικός ομιλητής στη χθεσινή εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου Βλάσης Αγτζίδης από το βήμα του κατάμεστου «Χατζηγιάννειου».


Μπορεί οι μνήμες για κάποιους να ξεθώριασαν, όμως οι Πόντιοι δεν μπορούν να ξεχάσουν τον ξεριζωμό των παππούδων και των πατεράδων τους, νιώθουν έντονα δε το ηθικό χρέος για τη διαφύλαξη και αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας και στο πλαίσιο αυτό εντασσόταν και η χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Σύλλογος Ποντίων Λάρισας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «Ο Πόντος», τον Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Λάρισας «Το Ροδάφνον» και υπό την αιγίδα του Δήμου.
Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας και συντονιστής της εκδήλωσης κ. Χρήστος Τοπαλίδης σημείωσε κατά τον χαιρετισμό του ότι «Πρέπει να είμαστε αμείλικτοι απέναντι σε όσους είναι πολέμιοι της διαφορετικότητας και προσβάλλουν την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη μόνο στο όνομα της διαφορετικότητας, συνεπεία αυτής μάλιστα σφαγιάστηκαν οι πρόγονοί μας», ενώ σε άλλο σημείο ο κ. Τοπαλίδης ανέφερε ότι «Δυστυχώς η ανθρωπότητα δεν όρθωσε το ανάστημά της στο έγκλημα της γενοκτονίας των Ποντίων και λίγο αργότερα ξαναέζησε τη φρικαλεότητα της γενοκτονίας από έναν άνθρωπο που θεωρούσε τον Μουσταφά Κεμάλ ως δάσκαλό του, τον Αδόλφο Χίτλερ».
Ο κ. Βλάσης Αγτζίδης στην ομιλία του ανάμεσα σε άλλα τόνισε ότι «στον σημερινό κόσμο που τα φαντάσματα του Μεσοπολέμου ζωντανεύουν, είναι πολύ σημαντική η μνήμη των θυμάτων των πολιτικών προγόνων των σύγχρονων ακροδεξιών. Γιατί η μεγάλη απειλή στην Ευρώπη του σήμερα είναι η άνοδος των ακροδεξιών εθνικιστικών κινημάτων που αμφισβητούν ό,τι πέτυχε η Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έτσι, σε συνδυασμό με τη μεγάλη οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη και την εγωιστική στάση των κεντρικών κρατών της Ε.Ε., άρχισαν να διαμορφώνονται φυγόκεντρες ταυτότητες. Ακριβώς γι’ αυτό απαιτείται η μέγιστη δυνατή ενότητα αποτροπής αλλά και η παρουσίαση της επικινδυνότητας αυτών των ακροδεξιών ρευμάτων από την ίδια την ιστορική μας εμπειρία. Για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος αυτός θα πρέπει να βαθύνει αφενός η δημοκρατία στη λήψη αποφάσεων στην Ε.Ε., να εγκαταλειφθεί η πολιτική λιτότητας και δημιουργίας ζωνών πλούσιων και φτωχών χωρών και να αναδειχθεί η ευθύνη της ακροδεξιάς για τις πράξεις των πολιτικών της προπατόρων, για τους πολέμους και τις Γενοκτονίες και την οδύνη που προκάλεσαν στους λαούς της Ευρώπης…» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αγτζίδης.
Στην εκδήλωση χαιρέτισαν ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης πατήρ Ανθιμος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Χάρης Τερζόπουλος, ενώ το «παρών» έδωσαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Αννα Βαγενά και Νίκος Παπαδόπουλος, οι αντιδήμαρχοι κ. Πάνος Σάπκας, Γιώργος Ζαούτσος και Αννυ Ψάρρα, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας κ. Μώρις Μαγρίζος, ο αστυνομικός υποδιευθυντής Λάρισας κ. Ευάγγελος Πελεκάνης, υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι και πάρα πολύς κόσμος.
Στο τέλος της εκδήλωσης παιδικά τμήματα του Συλλόγου Ποντίων Λάρισας χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς του Πόντου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass