«Φως» στον πολιτικό Καζαντζάκη…

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ ΤΟΜΟΥ «Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ» ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

Δημοσίευση: 30 Μαϊ 2019 15:16

Φως σε άγνωστες πτυχές του πολιτικού βίου και της πολιτικής σταδιοδρομίας του μεγάλου Ελληνα συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη έπεσε χθες κατά την παρουσίαση του συλλογικού τόμου «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η πολιτική» στον οποίο πανεπιστημιακοί, ειδικοί ερευνητές του έργου του, πολιτικοί, διπλωμάτες και δημοσιογράφοι παρουσιάζουν ποικίλες πτυχές της σχέσης του μεγάλου συγγραφέα με την πολιτική μέσα από πρωτότυπη έρευνα.

Στη χθεσινή εκδήλωση που έγινε στον φιλόξενο χώρο του Γαλλικού Ινστιτούτου ο πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη κ. Γιώργος Στασινάκης μιλώντας στην «Ε» για το βιβλίο τόνισε ότι «Στο βιβλίο που παρουσιάζεται σήμερα περιέχονται άγνωστα στοιχεία ή και διευκρινίσεις… Για παράδειγμα η διευθύντρια του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών έψαξε και βρήκε εκθέσεις της CIA που έλεγαν ”σήμερα είδαμε τον Καζαντζάκη να πηγαίνει σε ένα κουμουνιστικό σπίτι, έγραψε αυτό στην εφημερίδα, είπε εκείνο σε μια παρέα”, τον παρακολουθούσαν στενά. Η ανακάλυψη η μεγάλη όμως ήταν η εξής: ότι όταν η ελληνική κυβέρνηση δεν του έδινε διαβατήριο, με τον πρέσβη στο Παρίσι να λέει ”μην το κάνετε αυτό, είναι μεγάλο πρόσωπο ο Καζαντζάκης”…». «Κι αν θέλουμε να τον εντάξουμε αδρομερώς σε έναν πολιτικό χώρο πού θα λέγαμε ότι ανήκει», ήταν η ερώτηση της «Ε» για να απαντήσει ο κ. Στασινάκης ότι «Ηταν σοσιαλδημοκράτης… Ηταν της αριστεράς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ίδρυσε τη Σοσιαλιστική Εργατική Ενωση εδώ στην Ελλάδα μετά τον πόλεμο μαζί με τον Σβώλο και μπήκαν στην Κυβέρνηση Σοφούλη. Όταν διαβάζει κανείς το μανιφέστο του βλέπει πόσο επίκαιρο είναι ακόμη και σήμερα αν και έχουν περάσει τόσα χρόνια».

Στην εκδήλωση ο πρόεδρος των Φίλων της Δημοτικής Πινακοθήκης-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα κ. Νίκος Σκεντέρης μίλησε για τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη αλλά και για τον πρόεδρό της κ. Γιώργο Στασινάκη, ενώ η διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου κ. Χρύσα Βουλγαράκη χαιρέτισε την εκδήλωση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass