Το «Αμήχανο» Βλέμμα του Θ. Τριανταφύλλου

ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Δημοσίευση: 08 Ιουν 2019 16:01

Από τις εκδόσεις «ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ» κυκλοφόρησε το νέο, τρίτο βιβλίο του Λαρισαίου μαθηματικού Θανάση Τριανταφύλλου με τίτλο "ΑΜΗΧΑΝΟ" ΒΛΕΜΜΑ.

Όπως σημειώνει ο συγγραφέας, το νέο βιβλίο έρχεται ως συνέχεια δύο προηγούμενων με τίτλους: Οι Αριθμοί και άλλες μαθηματικές ψηφίδες στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη (ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ, 2012), ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ (ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ, 2014).

Το «ΑΜΗΧΑΝΟ» ΒΛΕΜΜΑ περιλαμβάνει τέσσερα κεφάλαια και πρόλογο. Τρία κεφάλαια είναι αφιερωμένα σε τρεις Ελληνες ποιητές με σπουδές ή και επαγγελματική ενασχόληση και με τα μαθηματικά. Είναι ο Κορίνθιος μαθηματικός και ποιητής Δημήτρης Γαβαλάς. Έχει πολυσχιδή παρουσία στα γράμματα, και είναι ο μόνος εν ζωή από τους υπόλοιπους δύο. Οι άλλοι δύο είναι ο σπουδαίος Θεσσαλονικιός ποιητής Γ. Θ. Βαφόπουλος (απεβίωσε το 1996), και ο σπουδαίος Πειραιώτης υπερρεαλιστής ποιητής Έκτορας Κακναβάτος (απεβίωσε το 2010). Το τέταρτο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στον σπουδαίο Αργεντινό ποιητή, διηγηματογράφο, δοκιμιογράφο Χ. Λ. Μπόρχες (απεβίωσε το 1986), με έντονη παρουσία στην παγκόσμια λογοτεχνία και με πολλές και ποικίλες διακρίσεις, ως γνωστόν.

Συνοδεύεται από επίμετρο του φιλόλογου-ποιητή και συγγραφέα Θανάση Μουσόπουλου, με διαρκή και σημαντική παρουσία στα γράμματα και στον πολιτισμό της Ξάνθης και της ακριτικής Θράκης, όπου ζει και εργάζεται μόνιμα.

Οι υποσημειώσεις, η βιβλιογραφία του και τα σχετικά ευρετήρια ονομάτων και εννοιών, που υπάρχουν στο βιβλίο, το καθιστούν ένα χρήσιμο και ευχάριστο εργαλείο στην προσέγγιση της θεματολογίας του από τη σκοπιά θέασής του στους στόχους που φιλοδοξεί να υπηρετήσει. "Οι στόχοι αυτοί, εν πολλοίς, είναι ίδιοι με αυτούς που με επιτυχία -θέλω να πιστεύω- υπηρέτησαν και τα δύο προηγούμενα βιβλία μου", λέει ο συγγραφέας.

Το στυλ γραφής του, είναι τέτοιο, που οδηγεί τον αναγνώστη με ευχάριστο τρόπο, στην πλήρη κατανόηση και αναγνωστική του απόλαυση. Επισημαίνεται αυτό και στο επίμετρο, που γράφει ότι «η μελέτη των βιβλίων του Τριανταφύλλου επιφυλάσσει και λογοτεχνική απόλαυση».

Σκόπιμα, ως συγγραφέας επιμένω στο συγκεκριμένο στυλ γραφής για να συνδέσω μαθηματικά και λογοτεχνία με τον πιο ευχάριστο και πιο κατανοητό τρόπο για τον αναγνώστη. Επιδιώκω και ευελπιστώ ότι και το «ΑΜΗΧΑΝΟ» ΒΛΕΜΜΑ (όπως και τα άλλα δύο παλαιότερα βιβλία μου έκαναν) να οδηγήσει με επιτυχία τον αναγνώστη του να αναπτύξει ένα νοερό διάλογο με τα γραφόμενά του, με τη γωνία θέασης που δηλώνει και ο υπότιτλος του βιβλίου. Σημειώνω ότι ο υπότιτλος είναι: ‘‘Επίσκεψη «μαθηματική» -και όχι μόνο- στο έργο λογοτεχνών’’. Και με αυτήν την επίσκεψη επιχειρείται η σύζευξη των δύο κορυφαίων πτυχών της ανθρώπινης δημιουργίας και του παγκόσμιου πολιτισμού, των Μαθηματικών και της Λογοτεχνίας.

Και στο «ΑΜΗΧΑΝΟ» ΒΛΕΜΜΑ καταβάλλεται προσπάθεια ιχνηλασίας στις λιγότερο ή και περισσότερο μυστικές ή και φανερές διαδρομές από το ένα στο άλλο (τα μαθηματικά και τη λογοτεχνία) και αντιστρόφως. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να εντοπιστεί η όποια αλληλεπίδραση του ενός στο άλλο και η ανάδραση που προκαλούν έννοιες του ενός στη δημιουργία εννοιών και εικόνων του άλλου. Ο τρόπος της διασύνδεσης αυτής σχολιάζεται και αναλύεται κατά περίπτωση και με απλό τρόπο. Αναζητούνται, δηλαδή, οι όποιοι συνεκτικοί τους δεσμοί. Και όπως φαίνεται και στο βιβλίο αυτό, οι δεσμοί αυτοί δεν είναι και λίγοι. Αυτά ως μια πρώτη σύντομη αναφορά για το συγκεκριμένο βιβλίο, μια και θα ακολουθήσουν και άλλες με αφορμή τις παρουσιάσεις που θα διοργανωθούν στη Λάρισα, όπως και σε άλλες πόλεις. Επιφυλασσόμαστε, λοιπόν, να μιλήσουμε πιο διεξοδικά για όλα αυτά τα θέματα και στο μέλλον.

Παραδίνοντας πια στο κοινό και αυτό το τρίτο μου βιβλίο από τις εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ (www.epikentro.gr), αναμένω ανυπόμονα τη γέννηση ‘δημιουργών’ και δημιουργικών αναγνωστών του, κατά Μπαρτ, που θα συνομιλήσουν, θα διαλογιστούν ευχάριστα μαζί του, κι ας σηματοδοτεί αυτό που ο Μπαρτ έγραψε για τον αρχικό του συγγραφέα, ότι δηλαδή μεταβαίνει στη «σιωπή». Θυμίζω ότι ο Μπαρτ έγραψε ότι «Το αντίτιμο της γέννησης του αναγνώστη είναι ο θάνατος του συγγραφέα» κι εννοούσε ότι ο κάθε αναγνώστης που γεννιέται, είναι ένας νέος δημιουργός, ερήμην του αρχικού συγγραφέα του βιβλίου, ο οποίος πια λειτουργεί σαν να είναι ένα «νεκρό» πρόσωπο, μένοντας στη σιωπή του αφού, ό,τι είχε να πει, το είπε με το βιβλίο του. Πρόκειται για μια δημιουργική, ωστόσο, συνέχεια της ζωής τού κάθε βιβλίου. Δηλαδή να ζει ερήμην του συγγραφέα του.

 

* Ο Θανάσης Τριανταφύλλου είναι συγγραφέας, τ. σχολικός σύμβουλος μαθηματικών, τ. προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δ.Ε. Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας. Για πολλά έτη υπήρξε πρόεδρος του Παραρτήματος Λάρισας της Ε.Μ.Ε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass