Το αντάμωμα της παράδοσης

ΟΙ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΒΛΑΧΟΙ ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΙ ΑΠΟ ΧΘΕΣ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ

Δημοσίευση: 22 Ιουν 2019 20:09

Τριήμερο των απανταχού Βλάχων στα Τρίκαλα, όπου άρχισε χθες το 35ο Πανελλήνιο Αντάμωμα. Από νωρίς το απόγευμα πλημμύρισαν οι δρόμοι της πόλης, οι κεντρικοί πεζόδρομοι και τριγύρω από τον Ληθαίο ποταμό η παλαιά συνοικία Βαρούσι και το Φρούριο, με πανέμορφες πολύχρωμες παραδοσιακές φορεσιές, από περήφανους Βλάχους και όμορφες Βλαχοπούλες, χορεύοντας σε ρυθμούς παραδοσιακούς. Χθες το βράδυ κατευθύνθηκαν με πατινάδα προς το υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο στο Φρούριο, για την παρουσίαση λαϊκών δρωμένων, ηθών και εθίμων από την πλούσια πολιτιστική παράδοση του Βλαχόφωνου Ελληνισμού.

Το Αντάμωμα των Βλάχων, ως δρώμενο, αποτελεί ένα κοινό σημείο συνάντησης, για τους ίδιους, προβάλλοντας ταυτόχρονα την κουλτούρα, τα ήθη και έθιμα, καθώς και τις πολιτιστικές παραδόσεις, δημιουργώντας ένα κοινό σημείο συνάντησης για το βλάχικο στοιχείο κάθε χρόνο, σε διαφορετική τοποθεσία κάθε φορά.

Πρόκειται για έναν θεσμό που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980 ως πρωτοβουλία ορισμένων βλάχικων συλλόγων, κυρίως αστικών, και από τότε μέχρι σήμερα, οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων (ΠΟΠΣΒ).

Οι παραδοσιακές βλάχικες φορεσιές διαφέρουν από μέρος σε μέρος, ανάλογα με τις τοπικές παραδόσεις και είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη βλάχικη ιστορία, πολλές από αυτές, φτιαγμένες στο χέρι, δίνοντας μια ξεχωριστή νότα από το ένδοξο παρελθόν, στολισμένες πολλές φορές με κοσμήματα, από έμπειρους και αυτοδίδακτους λαϊκούς τεχνίτες κοσμημάτων.

Τα "Βλάχικα ανταμώματα" αποτέλεσαν αντικείμενο μελέτης πολλών λαογράφων, καθώς συγκεντρώνουν διάφορες πτυχές, με πολλές παραδόσεις, τόσο της πολιτιστικής όσο και της κοινωνικής ιστορίας, στο πέρασμα του χρόνου. Πολλές από αυτές τις παραδόσεις μεταφέρθηκαν προφορικά από γενιά σε γενιά και διατηρήθηκαν στον χρόνο αναλλοίωτες.

Μια από αυτές, είναι ο Τρανός Χορός στη γιορτή του Αγίου του κάθε χωριού, έξω από την εκκλησία, ο οποίος αντέχει στο πέρασμα του χρόνου.

Οι περισσότεροι Βλάχοι κατοικούν στο Μέτσοβο, στα χωριά των Γρεβενών (Περιβόλι, Αβδέλλα, Σμίξη, Κρανιά και Σαμαρίνα) αλλά και στα χωριά του Ασπροποτάμου (Χαλίκι, Αγ. Παρασκευή (Τζούρτζια), Ανθούσα, Στεφάνι, Κρανιά, Πολυθέα, Μηλιά, Κατάφυτο, Καλλιρόη και Γαρδίκι κ.ά.), πέραν όμως από τα Βλαχοχώρια της Πίνδου, Βλάχους συναντάμε στα χωριά του Ολύμπου (Λιβάδι, Κοκκινοπηλός κ.ά.), στην Ήπειρο (Συρράκο, Καλαρρύτες, Ζαγόρι), σε χωριά της Μακεδονίας (Πιερία, Σέρρες, Δράμα, Νάουσα, Βέροια, Κοζάνη, Καστοριά, Θεσσαλονίκη κ.λπ.) και σε άλλα μέρη, ανά την επικράτεια.

Το μουσικοχορευτικό ύφος των τραγουδιών διαφέρει ανάλογα με το γεωγραφικό διαμέρισμα που βρίσκεται (Ήπειρος, Θεσσαλία, Μακεδονία). Στις περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, όπως στη Σαμαρίνα, κυριαρχούν ορχήστρες με χάλκινα και πνευστά, ενώ στις περιοχές του Ασπροποτάμου, οι ορχήστρες αποτελούνται κυρίως από κλαρίνο, βιολί, λαούτο και ντέφι.

Οι σύλλογοι, που συμμετέχουν στο Αντάμωμα, έχουν ένα κοινό στόχο, να διαφυλάξουν τη βλάχικη παράδοση, να διατηρήσουν τη βλάχικη διάλεκτο, να προστατέψουν τα ήθη και τα έθιμα της ιστορίας των Βλάχων, να διασώσουν όλο αυτό τον ενδυματολογικό πλούτο και να μεταλαμπαδεύσουν στις νεότερες γενιές την πλούσια μουσικοχορευτική παράδοση, ώστε να παραμείνει ζωντανή στις νέες γενιές.

Του Γ. Γκαντέλου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass