«Η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Γιαννωτάς Ελασσόνας»

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΑΧΑΤΟΥ

Δημοσίευση: 09 Ιουλ 2019 16:04

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του φιλόλογου-συγγραφέα Νικόλαου Τάχατου «Η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Γιαννωτάς Ελασσόνας» από τις εκδόσεις «Λιόλιος Θωμάς».

Στο βιβλίο παρουσιάζεται ολοκληρωμένα η ιστορική διαδρομή της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας Γιαννωτάς από τη δημιουργία της ως και τη σημερινή της μορφή. Ταυτόχρονα το βιβλίο αναφέρεται σε ένα πλήθος πληροφοριών σχετικών με τα Γιαννωτά Ελασσόνας, τον Ιερό ναό του Αγίου Νικολάου που κοσμεί την πλατεία του χωριού, καθώς και τη σχέση της Μονής με τον τοπικό πληθυσμό. Κυρίως, όμως, εστιάζει στην πλήρη περιγραφή του καθολικού της Μονής.

Στο βιβλίο περιγράφονται η θέση της Μονής, η ιστορία του χωριού, της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου και στη συνέχεια περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια η εξωτερική και εσωτερική δομή της Μονής. Εστιάζει στην αγιογράφηση του καθολικού, ενώ τονίζεται η ζωή και το έργο των μοναχών, αλλά και τα οικονομικά δεδομένα διαχρονικά, τους ετήσιους ισολογισμούς και τις οικονομικές συναλλαγές με την τοπική κοινωνία. Δεν λείπουν, βέβαια, οι δικαστικές διαμάχες με βασικό αντικείμενο διεκδίκησης την περιουσία του Μοναστηριού. Αναλύονται οι φόροι της Μονής τόσο κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όσο και μετά την απελευθέρωση του 1912. Για να καταλήξει στην ερήμωση της Μονής και τη σημερινή της κατάσταση. Ο δε επίλογος είναι ταυτόχρονα σχόλιο και ευχή του συγγραφέα για την τύχη του μοναστηριού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βιβλίο προλογίζει ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ελασσώνος σεβασμιότατος Χαρίτων που μεταξύ άλλων τονίζει ότι «Στο συγγραφικό πόνημα του Νικόλαου Τάχατου, ο συγγραφέας με πολλή επιμέλεια, υπομονή, κόπο αλλά κυρίως αγάπη για το μοναστήρι, συνέλεξε και τακτοποίησε όλα τα ιστορικά στοιχεία που αφορούν την πολυχρόνια παρουσία και προσφορά της ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Γιαννωτών, ώστε όλοι μας να έχουμε ένα ολοκληρωμένο ιστορικό έργο και πολύτιμο εγχειρίδιο».

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

*Ο Νικόλαος Τάχατος γεννήθηκε στη Γιαννωτά Ελασσόνας στις 27 Οκτωβρίου 1970. Πήγε γυμνάσιο στο Λυκούδι και Λύκειο στο 2ο Λύκειο Ελασσόνας. Από το 1988 έως το 1993 σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στη Φιλοσοφία. Από το 1995 ζει στη Γιάννουλη Λάρισας. Δούλεψε για χρόνια σε φροντιστήρια της Λάρισας σε μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου. Από το 2001 έως σήμερα υπηρετεί στην Ελληνική Αστυνομία. Τα τελευταία χρόνια είναι τακτικός αρθρογράφος στο Θεσσαλικό Ημερολόγιο γράφοντας ιστορικά-λαογραφικά θέματα που αφορούν την περιοχή της Ελασσόνας. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά της επαρχίας και σε εφημερίδες του Νομού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass