Σκόρπισε αφειδώς το γέλιο η «Μαρία Πενταγιώτισσα»

ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟ ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΑΖΑΡ

Δημοσίευση: 11 Ιουλ 2019 15:29

Τη «Μαρία Πενταγιώτισσα» του πολυπράγμονα Μποστ είχε την ευκαιρία να απολαύσει χθες το βράδυ το φιλοθεάμον λαρισαϊκό κοινό που γέμισε το Κηποθέατρο Αλκαζάρ. Το εμβληματικό έργο του Μέντη Μποσταντζόγλου παρουσιάστηκε με εξαιρετικό τρόπο από τους ηθοποιούς, που ήταν οι: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Β. Σταυροπούλου, Δ. Μαυρόπουλος, Αρ. Αγγέλου, Ηλ. Μελέτης, Χ. Γρηγορόπουλος, Γ. Δεπάστας, σκορπώντας αφειδώς το γέλιο.

Τη «Μαρία Πενταγιώτισσα» ο Μποστ την έγραψε το 1982, ενώ είναι βασισμένη σε γνωστά παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας εμπνευσμένα από αληθινά περιστατικά . Η παράσταση έκανε καυστική κριτική στα κακώς κείμενα της σύγχρονης εποχής, ενώ εισήχθησαν σύγχρονα ζητήματα όπως το σύμφωνο συμβίωσης, η οικονομική κρίση, ο Τειρεσίας, ο διαχωρισμός κράτους - εκκλησίας, η οικολογία και η εταιρική κοινωνική ευθύνη. Σε κάθε περίπτωση όμως απροκάλυπτος ήταν ο σουρεαλισμός του συγγραφέα, ενώ διατηρήθηκαν η ρομαντική αθωότητα και η αυθεντική λαϊκότητα του έργου.
Στη «Μαρία την Πενταγιώτισσα» που σκηνοθέτησε και επεξεργάστηκε δραματουργικά ο Μάνος Καρατζογιάννης, υπηρετήθηκαν όλα τα «συστατικά» της κειμενικής σύνθεσης με το καλό γούστο, την αίσθηση του χιούμορ, το «κλίμα» και το «άρωμα» της εποχής μέσα από την ελαφράδα της σκηνοθεσίας. Με σεβασμό και εκτίμηση στη δημιουργία του Μποστ, και εμβαθύνοντας στην ιδεολογία και τη σπιρτόζα σάτιρά της, στους έμμεσα διδακτικούς στόχους της, στα σκόπιμα γλωσσικά και νοηματικά τερτίπια της, ανέβασε το έργο με μια σαρκαστικά γκροτέσκα «ματιά».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass