Το Λαογραφικό Καρυάς σε νέα στέγη

Εγκαινιάζεται το ερχόμενο Σάββατο σε παραδοσιακό σπίτι της ορεινής Κοινότητας * Τι λένε στην «ΕτΔ» οι πρωταγωνιστές της ανασύστασής του

Δημοσίευση: 22 Ιουλ 2019 19:06

Μετά από αγώνες ετών επιτέλους η Καρυά Ολύμπου αποκτά και πάλι Λαογραφικό Μουσείο.

Ένα Μουσείο που υπήρχε, αλλά που έμελλε να αλλάξει στέγη αρκετές φορές. Ήταν το 1991 όταν τα μέλη του Μορφωτικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Καρυωτών «Όλυμπος» με μπροστάρη τον πρόεδρό τους, τον σημερινό ιερέα Ελευθέριο Δάσσιο, συγκέντρωσαν για πρώτη φορά τα αντικείμενα για το Λαογραφικό Μουσείο και στεγάστηκαν στο Πνευματικό Κέντρο του χωριού. Όταν στεγάστηκαν όμως εκεί τα γραφεία της κοινότητας, τα αντικείμενα φυλάχτηκαν καλά σε κάποια αποθήκη. Τα χρόνια πέρασαν και κάποια στιγμή η διευρυμένη κοινότητα Καρυάς με πρόεδρο τον Αντώνη Δάσσιο και ο Σύλλογος τα έφεραν και πάλι στο φως το 2006, σ’ έναν ωραίο χώρο της κάτω πλατείας. Ο χώρος όμως που στέγαζε το Μουσείο ήταν νοικιασμένος, και στα χρόνια της κρίσης ο Σύλλογος Καρυωτών αδυνατούσε να αντεπεξέλθει στο ενοίκιο. Έτσι αποφάσισε να μεταφέρει τα εκθέματα στο παλιό κτίριο της Αστυνομίας και εκεί ήρθε η αρχή του τέλους του. Εκεί κανείς δεν το επισκέπτονταν παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες της τότε δημοτικής συμβούλου κ. Αντιγόνης Κωτούλα η οποία μόνη της το καθάριζε και το πρόσεχε . Η κακή κατάσταση στην οποία βρισκόταν το κτίριο (υγρασία, τρωκτικά) κατέστρεψε πολλά από τα εκθέματα, κυρίως υφαντά. Το κτίριο ήταν ακατάλληλο και έπρεπε να βρεθεί λύση επειγόντως προτού καταστραφούν ολοσχερώς τα εκθέματα. Πριν λίγους μήνες βρέθηκε επιτέλους η πολυπόθητη λύση. Όπως αναφέρει η πρόεδρος του Συλλόγου Καρυωτών Λάρισας κ. Μαρία Τσιρώνη στην «Ε.τ.Δ», τη λύση έδωσαν κάποιοι θαυμάσιοι άνθρωποι, που νοιάζονται για την πρόοδο και το μέλλον του χωριού. Τα αδέλφια Γεώργιος και Σταματία Σαμαρά και Χρυσόστομος Ζαρδούκας, χάρισαν στους δύο συλλόγους του χωριού, ένα όμορφο παλιό παραδοσιακό σπίτι που κληρονόμησαν από κοινού, χωρίς ενοίκιο, επ’ αόριστον, για να στεγαστεί το νέο Λαογραφικό Μουσείο. Μέλη του Συλλόγου Καρυωτών Λάρισας συγκέντρωσαν με πολλούς κόπους και θυσίες και νέα αντικείμενα, στρωσίδια και υφαντά, κατά το πλείστον, τα πρόσθεσαν στα ήδη υπάρχοντα και με έξοδα του συλλόγου και πολύ προσωπική εργασία, δημιουργήθηκε το Λαογραφικό Μουσείο που τα εγκαίνιά του θα γίνουν στην Καρυά το Σάββατο 27 Ιουλίου στις 5.30 το απόγευμα. Το Μουσείο, τους καλοκαιρινούς μήνες θα λειτουργεί σε καθημερινή βάση, ενώ τον χειμώνα θα προγραμματίζονται επισκέψεις κατόπιν ραντεβού. «Η επαναλειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου του χωριού μας σηματοδοτεί την έναρξη ενός καινούριου κεφαλαίου στα τοπικά πολιτιστικά δρώμενα. Πρωταρχικό μας μέλημα είναι, να καταστεί πόλος έλξης για μικρούς και μεγάλους επισκέπτες, ένας βιωματικός χώρος επαφής και μάθησης της τοπικής ιστορίας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» καταλήγει η κ. Τσιρώνη.

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass