Οι ομορφιές του Αρχοντικού Φαβρ

ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΤΟΙΧΙΣΜΕΝΕΣ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΟΡΟΦΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Δημοσίευση: 25 Ιουλ 2019 15:23

Αύριο Παρασκευή και ώρα 8 το απόγευμα, εγκαινιάζεται στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας η περιοδική έκθεση με τίτλο «Χωρο-γραφίες: ο ζωγραφικός διάκοσμος του Αρχοντικού Φαβρ στο Μεταξοχώρι Αγιάς».

Η έκθεση, η οποία διοργανώνεται από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών έργων Θεσσαλίας και Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας του Υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, παρουσιάζει μια σειρά από τοιχογραφίες και οροφογραφίες, οι οποίες έχουν αποτοιχιστεί από το Αρχοντικό Φαβρ, διατηρητέο ιστορικό μνημείο στο Μεταξοχώρι Αγιάς, στο πλαίσιο μέτρων προστασίας του κτιρίου.

Πρόκειται για πλούσια φυσικά τοπία, τα οποία κοσμούσαν την αίθουσα υποδοχής του Αρχοντικού των Φάβρ στο ισόγειο, ενώ ερωτιδείς και διακοσμητικά θέματα τους επάνω ορόφους. Οι τοιχογραφίες αυτές αποτοιχίσθηκαν από την υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων πριν 30 χρόνια και συντηρήθηκαν σταδιακά από αυτή.

Με την έκθεση επιχειρείται να δοθεί μια εικόνα του εσωτερικού του αρχοντικού αυτού, το οποίο μετέφερε ένα αέρα Δυτικής Ευρώπης στην περιοχή Αγιάς και παραμένει μέχρι σήμερα ένα μοναδικό σύνολο. Τις τοιχογραφίες δημιούργησε τη δεκαετία του 1880 ο ζωγράφος Νικόλαος Αργυρόπουλος, που άφησε την υπογραφή του σε ορισμένες από αυτές και είναι γνωστός κυρίως από την εκκλησιαστική τέχνη της ευρύτερης περιοχής.

Για το ζεύγος των ιδιοκτητών, Ευγένιο και Στεφανία Φάβρ, που άφησαν ισχυρό αποτύπωμα στη σύγχρονη κοινωνία του Μεταξοχωρίου και της Αγιάς, φυλάσσονται στοιχεία στα ΓΑΚ της περιοχής και ορισμένα δημοσιεύονται τον τελευταίο καιρό σε συνέχειες στην «Ελευθερία» από τον κ. Α. Γρηγορίου. Φιλοτεχνημένες τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα, για να διακοσμήσουν την κατοικία στο Μεταξοχώρι του Ελβετού τραπεζίτη Ευγενίου Φαβρ και της Γαλλίδας συζύγου του Στεφανίας, οι τοιχογραφίες και οροφογραφίες συνιστούν ένα «δυτικού» χαρακτήρα ζωγραφικό σύνολο, μοναδικό στην περιοχή της Αγιάς αλλά και της ευρύτερης Θεσσαλίας. Χωροθετώντας το υλικό αυτό με άμεση αναφορά στο κτιριακό κέλυφος από το οποίο προήλθε, η έκθεση φιλοδοξεί, περαιτέρω, να λειτουργήσει ως αφορμή για τη διερεύνηση της σχέσης εικόνας και χώρου, όπως αυτή εισάχθηκε στην περιοχή της Αγιάς στα τέλη του 19ου αιώνα από τους «ξενοφερμένους» ιδιοκτήτες του σπιτιού.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass