Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο ζωγραφικός διάκοσμος του Αρχοντικού Φαβρ

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ Η ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Δημοσίευση: 27 Ιουλ 2019 16:07

Μετά από 30 χρόνια από την αποτοίχισή τους οι εκπληκτικές τοιχογραφίες και οροφογραφίες του Αρχοντικού Φαβρ στο Μεταξοχώρι Αγιάς, εκτέθηκαν στο κοινό σε μια σπάνια έκθεση του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε χθες το απόγευμα και πολλοί ήταν οι Λαρισαίοι που έσπευσαν να δουν το ζωγραφικό διάκοσμο αυτού του μνημείου που συνοδεύεται από μεγάλη και ενδιαφέρουσα ιστορία. Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια και η προϊσταμένη της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων κ. Κερασία Γεωργίου προλόγισαν την έκθεση. Όπως τόνισε κατά την εισήγησή της η κ. Σδρόλια "το Διαχρονικό Μουσείο οφείλει να αναδείξει όλες τις πτυχές του πολιτισμού στη Θεσσαλία και όχι μόνο, αφού η περιοχή μας ήταν πάντα ανοιχτή και ήρθε σε επαφή με πολλούς πολιτισμούς".

Για την έκθεση, σημείωσε «είναι μια δημιουργία της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, που έγινε σε συνεργασία με την υπηρεσία μας. Ανάμεσα στα πολλά καθήκοντα με τα οποία έχουν επιφορτισθεί, οι υπάλληλοι δούλεψαν με μεράκι για να αναδειχθούν αυτές οι δημιουργίες που πρώτη φορά βλέπουν το φως της δημοσιότητας, πολλές δεκαετίες μετά την εποχή που τις θαύμαζε κανείς στο Αρχοντικό. Είναι μια έκθεση που προβάλλει μια ολόκληρη εποχή, αυτή κατά την οποία η παραδοσιακή Αγιά συναντήθηκε με τη Δύση, μια Δύση που πάντα θαύμαζε τον ελληνικό πολιτισμό αλλά το 19ο αιώνα το έδειξε με πολλούς τρόπους και πολλοί φιλέλληνες έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους στους αγώνες για την ανεξαρτησία». Η έκθεση, παρουσιάζει μια σειρά από τοιχογραφίες και οροφογραφίες, πάνω από 20, οι οποίες έχουν αποτοιχιστεί από το Αρχοντικό Φαβρ, διατηρητέο ιστορικό μνημείο στο Μεταξοχώρι Αγιάς, στο πλαίσιο μέτρων προστασίας του κτιρίου. Πρόκειται για πλούσια φυσικά τοπία, τα οποία κοσμούσαν την αίθουσα υποδοχής του Αρχοντικού των Φαβρ στο ισόγειο, ενώ ερωτιδείς και διακοσμητικά θέματα τους επάνω ορόφους. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Gallery άρθρου