Κιβωτός μνήμης στην Καρυά Ολύμπου

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΕΓΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΚΤΙΡΙΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΑΝ ΑΜΙΣΘΙ ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΖΑΡΔΟΥΚΑΣ

Δημοσίευση: 30 Ιουλ 2019 19:00

Μια κιβωτός μνήμης της λαογραφίας και της παράδοσης της Καρυάς Ολύμπου αλλά και της ευρύτερης περιοχής, η οποία για χρόνια… περιπλανιόταν μέχρι να βρει απήνεμο λιμάνι, δόθηκε στο κοινό πριν από λίγες μέρες.

Ο λόγος για το Λαογραφικό Μουσείο Καρυάς Ολύμπου που εγκαινιάστηκε στην Καρυά το προηγούμενο Σάββατο. Το Μουσείο στεγάζεται πλέον σε νέο κτίριο, που παραχώρησαν αμισθί τα αδέρφια Γεώργιος και Σταματία Σαμαρά και ο Χρυσόστομος Ζαρδούκας, στους δύο συλλόγους του χωριού, ένα όμορφο παλιό παραδοσιακό σπίτι που κληρονόμησαν από κοινού. Ετσι χάρη στην πολύτιμη κίνησή τους το ανέστιο μέχρι πρότινος Λαογραφικό θα μπορεί να μεταλαμπαδεύει το φως της παράδοσης και της βαριάς πολιτιστικής κληρονομιάς και στις επόμενες γενιές.

«Όλα τα αστέρια σύναξα και τ’ αργυρό φεγγάρι για να τ’ απλώσω στο φαντό και στο χρυσό κεντίδι για την κυρά του σπιτικού και τον καλό αφέντη»: με αυτό το ρουμελιώτικο παίνεμα για τους ιδιοκτήτες του σπιτιού που παραχώρησαν στους δύο συλλόγους της Καρυάς Ολύμπου για να στεγαστεί το Λαογραφικό μουσείο του χωριού, τα αδέρφια Γιώργο και Σταματία Σαμαρά και τον Χρυσόστομο Ζαρδούκα, άνοιξε η πρόεδρος του συλλόγου Καρυωτών Λάρισας και περιχώρων «Ο Ζευς» κ. Μαρία Τσιρώνη-Λαπούση την τελετή των εγκαινίων του Λαογραφικού παρουσία πολλών επισκεπτών.

«Δημιουργήσαμε» είπε η πρόεδρος «μία κιβωτό πριν από τον κατακλυσμό της ολοκληρωτικής αλλοτρίωσης από την ευτέλεια των καιρών… Ηταν χρέος μας προς τους προγόνους μας που έζησαν και μόχθησαν για την προκοπή του χωριού». Τα μέλη του Δ.Σ. των δύο συλλόγων ευγνώμονα μπροστά στους ιδιοκτήτες τούς απένειμαν ένα αναμνηστικό δίπλωμα. Στη συνέχεια μίλησε ο σύζυγος της ιδιοκτήτριας κ. Σταματίας Σαμαρά, κ. Δημήτρης Παναγιώτου, συγχαίροντας τους συλλόγους και κυρίως την πρόεδρο Μαρία Τσιρώνη - Λαπούση και την αντιπρόεδρο Αννα Δάσσιου- Μπουλά για την απόφασή τους αυτή και για το πάθος που δείχνουν για την πρόοδο του χωριού. Την κορδέλα έκοψαν μία κυρία, η Αθανασία Σακκελαρίδη, και ένα κορίτσι η Ευτυχία Κατσίβελου, σε μια συμβολική κίνηση, με την παλιά γενιά να παραδίδει τη σκυτάλη της ιστορίας του χωριού στη νέα γενιά. Την περιήγηση στο μουσείο έντυσαν μουσικά Καρυώτες μουσικοί ενώ οι παρευρεθέντες χόρεψαν στην αυλή του Λαογραφικού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass