Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Αναζητώντας τα ίχνη των ανθρώπων στο λεκανοπέδιο της Ζηλιάνας»

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΥΑ ΟΛΥΜΠΟΥ

Δημοσίευση: 31 Ιουλ 2019 15:10

Ο Όμιλος φίλων της Θεσσαλικής Ιστορίας και ο Μ.Ε. Σύλλογος Καρυωτών Λάρισας και Περιχώρων «Ο ΖΕΥΣ», θα παρουσιάσουν το βιβλίο του Δημητρίου Ζυγούρη «Καρυά Ολύμπου - Αναζητώντας τα ίχνη των ανθρώπων που έζησαν στο λεκανοπέδιο της Ζηλιάνας».

Η παρουσίαση θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Καρυάς το Σάββατο 3 Αυγούστου και ώρα 7.30 μ.μ. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο εκδότης του Θεσσαλικού Ημερολογίου Κώστας Σπανός και ο φιλόλογος και ιστορικός ερευνητής Νίκος Ζδάνης. Την εκδήλωση θα συντονίσει η πρόεδρος του Συλλόγου Μαρία Τσιρώνη- Λαπούση.

Το βιβλίο του Δημήτρη Ζυγούρη είναι ένα ταξίδι στην ιστορία του τόπου του, από την εποχή των Περραιβών μέχρι σήμερα. Καθώς όμως ο συγγραφέας προβάλλει τα τοπικά γεγονότα στο ευρύτερο «ιστορικό γίγνεσθαι», ο αναγνώστης κατανοεί καλύτερα την πορεία του νεοσύστατου ελληνικού κράτους γι’ αυτό και απευθύνεται σε ένα ευρύτερο αναγνωστικό κοινό. Έχοντας στη διάθεσή του μια πλούσια βιβλιογραφία, τεκμηριωμένα καταρρίπτει ορισμένους ιστορικούς μύθους και αναδεικνύει τους Ολύμπιους ήρωες της παλιγγενεσίας που αγνοήθηκαν από τα σχολικά βιβλία, αν και δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από τους αγωνιστές της Νότιας Ελλάδας.

Διαβάζοντας ο αναγνώστης για τη δεκαετία του ’40 θα ζήσει τον παλμό και την ανάταση ολόκληρου του ελληνικού λαού τα χρόνια της Αντίστασης και το δράμα του εμφυλίου καθώς η Καρυά βρέθηκε εκείνα τα χρόνια στο «μάτι του κυκλώνα».

Ξεφυλλίζοντας το κεφάλαιο της δεκαετίας του ’50, οι παλαιότεροι θα αναπολήσουν και οι νεότεροι θα γνωρίσουν μια κοινωνία πολύ πιο χαρούμενη και ανθρώπινη και θα προβληματισθούν.