Άρχισαν οι προετοιμασίες για τη Γιορτή Κρασιού Αμπελώνα

ΠΛΟΥΣΙΟ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Δημοσίευση: 31 Ιουλ 2019 22:00
Περίπτερα των συλλόγων και φέτος περιμένουν καλεσμένους και επισκέπτες στη Γιορτή Κρασιού Αμπελώνα Περίπτερα των συλλόγων και φέτος περιμένουν καλεσμένους και επισκέπτες στη Γιορτή Κρασιού Αμπελώνα

Άρχισαν ήδη από τον Δήμο Τυρνάβου οι προετοιμασίες για την κορυφαία εκδήλωση του καλοκαιριού, τη Γιορτή Κρασιού Αμπελώνα.

Και φέτος η εκδήλωση αποτελεί συνδιοργάνωση του Δήμου Τυρνάβου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας και θα διαρκέσει τρεις ημέρες, από την Παρασκευή 30 Αυγούστου έως την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου.

Είναι γνωστό ότι η δημοτική αρχή δίνει ιδιαίτερη προτεραιότητα σε εκδηλώσεις πολιτισμού, όπως είναι η Γιορτή Κρασιού, στηρίζοντας έτσι την τοπική αγροτική οικονομία αλλά και την πόλη του Αμπελώνα.

Η Γιορτή Κρασιού προβάλλει το κατεξοχήν αγροτικό προϊόν του Δήμου Τυρνάβου και της περιοχής που είναι το σταφύλι, από το οποίο παράγονται το κρασί και το τσίπουρο. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα είναι υπό διαμόρφωση και σύντομα θα υπάρξουν νέες ανακοινώσεις από τους υπεύθυνους που το έχουν αναλάβει. Παράλληλα, στη Γιορτή Κρασιού και φέτος θα υπάρξουν εκθέσεις αγροτικών προϊόντων, παλιών αγροτικών αντικειμένων, το περίπτερο της «Ελπίδας», συλλόγων του Αμπελώνα κ.ά.

Και φυσικά το κρασί του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου θα ρέει άφθονο και δωρεάν για τους χιλιάδες επισκέπτες.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ

Η Γιορτή Κρασιού είναι ίσως η κορυφαία καλοκαιρινή διοργάνωση της Δημοτικής Ενότητας Αμπελώνα περιλαμβάνοντας ποικίλες καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ταυτόχρονα, που μέσω αυτών κατάφερε να γίνει γνωστή στο πανελλήνιο πλέον, ξεπερνώντας τα στενά όρια του νομού και της Θεσσαλίας. Και αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι οι δύο αντίστοιχες μεγάλες διοργανώσεις, της Αλεξανδρούπολης και του Δαφνιού της Αθήνας, έχουν καταργηθεί, είναι η μοναδική στην Ελλάδα και το γεγονός αυτό ασφαλώς κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους τους Αμπελωνίτες, διότι μπόρεσαν να διατηρήσουν έναν θεσμό για 60 ολόκληρα χρόνια.

Η Γιορτή αυτή ξεκίνησε από το Αλσος του Αγίου Γεωργίου με τη μορφή βέβαια που είχε τότε, τον Αύγουστο του 1959, επί προεδρίας του κ. Ηλία Ριζόπουλου. Μια τολμηρή για την εποχή προσπάθεια, με τα μέσα που ήταν διαθέσιμα και τις τότε δυνατότητες.

Μια προσπάθεια που ξεκίνησε με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Γεωργίας της Νομαρχίας Λάρισας και στόχο είχε την απλή, έστω, προβολή της ιδιαιτερότητας της περιοχής: Αμπέλι- Σταφύλι- Κρασί.

Το επιτυχημένο αυτό εγχείρημα του ’59 επαναλήφθηκε για δύο ακόμα χρόνια, όμως για άγνωστους λόγους έπαψε να επαναλαμβάνεται.

Η οργάνωση της Γιορτής επιχειρήθηκε από το 1969 έως το 1972 στο αλσάκι (σημερινό κεντρικό πάρκο) μπροστά στην εκκλησία της Παναγίας.

Είκοσι πέντε ολόκληρα χρόνια μετά την αρχική διοργάνωση, τουριστικοποιημένη αλλά και πολύ πρακτική, η τότε κοινοτική αρχή του Αμπελώνα με πρόεδρό της τον κ. Μιχάλη Ζησιάδη, αποφάσισε την αναβίωση της «Γιορτής Κρασιού» και την καθιέρωσή της σαν «Αμπελωνίτικο Θεσμό» επιλέγοντας το Άλσος αυτό, που είναι ένας πανέμορφος φυσικός χώρος, ιδανικός για μία τέτοια εκδήλωση. Η εφαρμογή του «Θεσμού» αυτού συνεχίζεται μέχρι σήμερα γνωρίζοντας πολύ μεγάλη επιτυχία.

Έτσι λοιπόν και φέτος συνεχίζεται η πραγματοποίηση της μεγάλης αυτής διοργάνωσης για 53 χρόνια, της γνωστής στο πανελλήνιο «Γιορτής Κρασιού Αμπελώνα», η οποία αποτελεί παράδοση για τον Δήμο και θεσμό για ολόκληρη τη Θεσσαλία και διοργανώνεται όλα τα χρόνια την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.

Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που παρουσιάζει αυτή η εκδήλωση συνίστανται στο ότι πρόκειται σαφώς για ένα αξιόλογο πολιτιστικό-ψυχαγωγικό γεγονός, το οποίο μπορεί να συνδέσει την τοπική κοινωνία με την ευρύτερη κοινωνία της περιφέρειας, να γνωστοποιήσει την ιστορία και την παράδοση, την εξέλιξη μέσα στον χρόνο και τη σύγχρονη μορφή του Αμπελώνα και να προωθήσει την αναγνώριση του τοπικού προϊόντος - κρασιού και τα μοναδικά του χαρακτηριστικά, όπως τη γνησιότητα και τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής του.

Ο στόχος των διοργανωτών του ’59 παραμένει επίκαιρος, αφού η προβολή του πλεονεκτήματος – ιδιαιτερότητας «Αμπέλι – Σταφύλι- Κρασί» του Αμπελώνα και της περιοχής, εξακολουθεί και σήμερα να αποτελεί για τη σημερινή δημοτική αρχή του Τυρνάβου, μια από τις βασικές αιτίες αυτής της μεγάλης διοργάνωσης.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass