Λαογραφικό: «Ένα μουσείο για όλους»

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ ΤΟΥ ΚΑΙ... ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙ

Δημοσίευση: 04 Αυγ 2019 22:12
Δράσεις στο Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας ANIMUS, που υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με την ψυχολόγο κ. Ειρήνη Κουκουράβα και την κοινωνική λειτουργό κ. Κέλλυ Καραβαγγέλη Δράσεις στο Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας ANIMUS, που υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με την ψυχολόγο κ. Ειρήνη Κουκουράβα και την κοινωνική λειτουργό κ. Κέλλυ Καραβαγγέλη

Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας ακολουθώντας τις σύγχρονες μουσειολογικές επιταγές και επανατοποθετώντας εαυτόν στο σύγχρονο μουσειακό γίγνεσθαι -σε μια πρωτοπόρα πανελληνίως δράση- βγαίνει εκτός των τειχών και κάνει σαφές με τον καλύτερο τρόπο ότι ο πολιτισμός δεν είναι κάτι το ελιτίστικο, αλλά και ότι τα Μουσεία δεν είναι άψυχα κτίρια που περιμένουν ράθυμα τους επισκέπτες τους.

Η χάραξη στρατηγικής από τους διοικούντες το Μουσείο και ιδιαίτερα από την «ψυχή» του Λαογραφικού, τη διευθύντρια κ. Φανή Καλοκαιρινού, έχει ως στόχο όχι μόνο την αύξηση της επισκεψιμότητας και τη γενικότερη προβολή του, αλλά την ένταξή του στην τοπική κοινωνία, την υποστήριξή της στην αναβάθμιση της εκπαιδευτικής και κοινωνικής του διάστασης, την προσέλκυση διαφορετικών κατηγοριών κοινού και την ανάπτυξη σταθερών δεσμών με το μουσείο. Με προσπάθεια να αλλάξει τις κυρίαρχες, συνήθως στερεοτυπικές, απόψεις των κοινωνιών και να συμβάλει στην κοινωνική ενσωμάτωση ατόμων με αναπηρίες, το Λαογραφικό σχεδίασε το 2016 την Ειδική Δράση για ΑμεΑ και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες «Ένα Μουσείο για όλους», τη μοναδική του είδους της πανελληνίως. Στο πλαίσιο αυτό υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα και βιωματικές δράσεις για όλους ανεξαιρέτως μέσα και έξω από το κτιριακό κέλυφος του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου με σκοπό την άρση κάθε είδους διακρίσεων και αποκλεισμών. Η δράση έχει υλοποιηθεί για ομάδες από την Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, το 1ο ΔΑΔ Λάρισας, το Γηροκομείο, το Ιπποκράτειο, το Ειδικό Σχολείο, τον «Αριστέα», τον «Κύκνο», το ΚΕΘΕΑ και τα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, ενώ το καλοκαίρι που διανύουμε οι δράσεις υλοποιήθηκαν στον «Αριστέα», το Ιπποκράτειο Θεραπευτήριο, το Γηροκομείο και το Animus. Χαρακτηριστικά στο πλαίσιο της δράσης προγράμματα υλοποιήθηκαν στο Φεστιβάλ Πηνειού, στον Μύλο του Παππά, στο Παζάρι, στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς με θέμα βία και ανεκτικότητα, στην πλατεία Ταχυδρομείου με τις «Λαμπάδες της Λαμπρής» και αλλού.

 Η διευθύντρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας κ. Φανή Καλοκαιρινού μιλώντας στην «Ε» για τις δράσεις του Μουσείου τόνισε ότι «Τα μουσεία στον 21ο αιώνα έχουν σε μεγάλο βαθμό προσαρμόσει τη στρατηγική και τους στόχους τους προς αυτή την κατεύθυνση, έτσι και τα τελευταία χρόνια στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας σχεδιάζονται και υλοποιούνται προγράμματα για ειδικές ομάδες με στόχο την ανάπτυξη μιας ουσιαστικής επικοινωνίας μαζί τους μέσα από εναλλακτικές προσεγγίσεις και βιωματικές εμπειρίες. Η κοινωνική ένταξη μεταφράζεται σε πλήρη και ισότιμη συμμετοχή όλων στις κοινωνικές συναναστροφές. Μέσω αυτής ενεργοποιούνται αφενός τα κίνητρα για πολιτιστική δημιουργία κάθε πολίτη και αφετέρου η κοινωνία ανακαλύπτει μέσα για ανάδειξη και ενδυνάμωση του ”πολιτιστικού είναι” των ανάπηρων μελών της και των ατόμων από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες».

Το Λαογραφικό Μουσείο ως ζωντανό κύτταρο πολιτισμού βγαίνει εκτός των τειχών και απευθυνόμενο σε συμπολίτες που δεν δύνανται να το επισκεφθούν, δείχνει πως... όταν δεν μπορεί να πάει ο συμπολίτης στο Μουσείο, πάει το Μουσείο στον συμπολίτη!

Του Θανάση Αραμπατζή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass