Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η 20ή συνάντηση Πολυφωνικού Τραγουδιού

ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΗΧΩΝ ΣΤΟ ΠΥΘΙΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Δημοσίευση: 04 Αυγ 2019 15:18

Το Πολυφωνικό σχήμα της Ηπείρου «ΧΑΟΝΙΑ» βρέθηκε στο ιστορικό και γραφικό Πύθιο Ολύμπου Λάρισας στην 20ή Συνάντηση Πολυφωνικού Τραγουδιού.

Η βραδιά ξεκίνησε με την προβολή βίντεο που αφορούσε στα είκοσι χρόνια του πολυφωνικού καραβανιού αλλά και στην ένταξη του πολυφωνικού τραγουδιού στην άυλη παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO. Διοργανωτές ήταν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Πυθίου «Ο Πύθιος Απόλλωνας», Πυθιωτών Θεσσαλονίκης «Οι Σελλοί» και Πυθιωτών Λάρισας «Οι Σελλοί του Ολύμπου».

Το πολυφωνικό τραγούδι από την Ήπειρο, τον Βώλακα Δράμας, την Κάτω Ιταλία και τη Βόρεια Ήπειρο συνάντησε το τραγούδι των κατοίκων της παραολύμπιας περιοχής, όπως αυτό μεταδόθηκε προφορικά από γενιά σε γενιά. Μια επιλογή από έναν ατέλειωτο κατάλογο τραγουδιών του βουνού και του κάμπου, του θερισμού και της άνοιξης, του γάμου και του αρραβώνα, της χαράς και της λύπης, μοιρολόγια, τραγούδια των Χριστουγέννων, της πρωτοχρονιάς, του Αη Θόδωρου, του Λαζάρου, των Βαΐων, του Πάσχα, τραγούδια που υμνούν με τον καλύτερο τρόπο τον ηρωισμό, τον έρωτα, τον πόνο, τη θλίψη, τον θάνατο και τη γέννηση.

Συμμετείχαν με παραδοσιακά τραγούδια της περιοχής τους μαζί με το πολυφωνικό σχήμα «Χαονία» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πυθίου «Ο Πύθιος Απόλλωνας», ο Σύλλογος Πυθιωτών Θεσσαλονίκης «Οι Σελλοί», ο Σύλλογος Γυναικών Δολίχης, ο Σύλλογος Βλάχων Βόλου και οι Γυναίκες του Κοκκινοπηλού Ολύμπου.

Η βραδιά έκλεισε με το κλαρίνο του Ελασσονίτη καλλιτέχνη Γιάννη Ζιάκου και με πολύ χορό.

Είκοσι χρόνια το πολυφωνικό καραβάνι ταξιδεύει από τα Βαλκάνια σε όλη την Ελλάδα και την Κάτω Ιταλία με σκοπό όχι μόνο τη γιορτή του πολυφωνικού τραγουδιού αλλά και την καταγραφή και διάσωση των πολυφωνικών τραγουδιών.

Η προσφορά του Πολυφωνικού Καραβανιού αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο.

Εδώ και λίγους μήνες το Πολυφωνικό Καραβάνι αποτελεί την πρώτη, διαχρονικά, πρόταση της Ελλάδας για εγγραφή στον διεθνή κατάλογο Καλών Πρακτικών Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO - σ’ έναν ιδιαίτερα απαιτητικό κατάλογο όπου, μέχρι στιγμής, έχουν εγγραφεί μόλις 20 πρακτικές από όλο τον κόσμο.

Ηγετική μορφή και ψυχή του καραβανιού είναι ο επί χρόνια συνεργάτης και σκηνοθέτης του Θόδωρου Αγγελόπουλου, δάσκαλος πολυφωνικής μουσικής και ερευνητής του παραδοσιακού μας τραγουδιού ο Αλέξανδρος Λαμπρίδης που πλαισιώνεται από άξιους συνεχιστές της πολυφωνικής παράδοσης.

Η συνάντηση του πολυφωνικού τραγουδιού και του τραγουδιού της παραολύμπιας περιοχής είχε μεγάλη επιτυχία στο φιλόξενο, γραφικό και ιστορικό Πύθιο στους πρόποδες του μυθικού βουνού του Ολύμπου με κόσμο που ήρθε από πολλές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, ο νέος δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας με τον δημοτικό σύμβουλο Κίμωνα Τσούρη, ο πρόεδρος του δικτύου Περραίβια Κωνσταντίνος Σκριάπας και οι αντιπρόεδροι του δικτύου Περραίβια Θωμάς Αστερίου και Κώστας Φουρκιώτης.

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα