Μάρτυς μου ο Θεός…

Ενας μονόλογος από την πένα του Μάκη Τσίτα, σε ερμηνεία του Ιωσήφ Ιωσηφίδη

Δημοσίευση: 05 Αυγ 2019 16:08

Μια φορά ήταν ένας αστός εξ επαρχίας, βέβαια, σπουδαγμένος και καταρτισμένος και με πολλά προσόντα και εφόδια. Από αμέμπτου ηθικής οικογένεια και με αρχές. Το όνομά του εύηχο κι ο χαρακτήρας του πρόθυμος και εργατικός… καθ’ ότι πτωχός. Αρρενωπός και ‘νορμάλ’ για τη μικροαστική κοινωνία. Διότι ακόμα και η πρωτεύουσα μπορεί και είναι μικροαστική και προσκυνημένη σε γρανάζια παντοειδή.

Καλείται, λοιπόν, αυτός ο άνθρωπος να ισορροπήσει το βαθύ του είναι και την ορμητική του ζέση με την απρόσωπη προσωπίδα της σύγχρονης αναγκαιότητας. Χώρια τα προαναφερθέντα προσόντα και σπουδές που επίσης καλείται να τα εξισορροπήσει με την καπιταλιστική νοοτροπία του εκάστοτε εργοδότη. Και δίνει όλο και περισσότερο το είναι του και φορτώνεται το γόμο της πολλαπλής ευθύνης: Του πτυχιούχου, που σέβεται το πτυχίο του, των αξιών και κομπλεξισμών, με τις οποίες αφθόνως γαλουχήθηκε αλλά και αυτής της ευθύνης προς τον εαυτό του. Κι ο τελευταίος στενάζει σιωπηλά, ιδρώνει καλυμμένος στο οικονομικό του αποσμητικό ανεβοκατεβαίνοντας σκάλες και σκαλωσιές γραφείου, επιβίωσης, κοινωνικών προτύπων και ελλοχεύουσας κοινωνικής κατακραυγής- η οποία περιμένει άγρυπνα τον καθένα μας, μη γελιέστε.

Και ο παντέρμος ο Παντοδύναμος τι να πρωτοπρολάβει για όλους τους αστούς εξ επαρχίας με προσόντα και ήθος; Κάνει κι Εκείνος υπομονή μαζί τους και τους κάνει συντροφιά στο παγκάκι της αστικής εξορίας. Μάρτυς μας ο Θεός, που κι ο ίδιος εξ επαρχίας ορμώμενος εστί και με περγαμηνάς και διαγωγή αδαμάντινη. Περιμένει κι Αυτός μαζί με μας να του φερθούμε ανθρώπινα όπως και στον ήρωα του συγκεκριμένου σεναρίου.

Πολλοί ίσως τον χαρακτηρίσουν αντιήρωα του σήμερα. Εγώ τολμώ να τον αποκαλέσω ήρωα της άνοστης πραγματικότητας που όλοι οι πτυχιούχοι εξ επαρχίας γευόμαστε. Χρυσοβαλάντης το όνομά του, χρυσός και βαλάντιον που αποτελούν σύνθετο ‘επιθετόνομα’ οξύμωρο για τα σύγχρονα δεδομένα …και μάρτυς μου ο Θεός αν λέω υπερβολές. Διότι αν ο ‘Χρυσοβαλάντης’ είναι αντιήρωας, τότε αντιήρωας καταντάει και η μουσκεμένη σε αγώνα και αγωνίες προσωπική βιωτή του καθενός από μας.

Προδομένος από οικογένεια, φίλους και εργοδότη. Μια προδοσία λίγο λιγότερη από τριάκοντα αργύρια… Κι αν τριγύρω υποβόσκει η ‘αρχοντοχωριάτικη’ παρακμή, εκείνος (ο Χρυσοβαλάντης) κι Εκείνος (ο Θεός που μαρτυρά μαζί του) παλεύουν με την παρρησία του σύγχρονου σαλού και όχι μόνο ανεμόμυλους πολεμάνε(πολεμάΜΕ) αλλά και χαλάνε την ωχαδερφική σήψη και χτίζουνε ως νέοι ‘Παλαμάδες’ κοινωνίες ιδρωμένες μεν αλλά σκεπτόμενες… Επιτέλους.

Αυτά τα ολίγα από την ταπεινή μου πένα και ‘αντίληψη’.

Βασιλική Αστ. Μάνδαλου,

φιλόλογος- κριτικός Λογοτεχνίας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass