Μουσική και τραγούδια στο «Πάσχα του καλοκαιριού»

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΒΕΛΙΚΑ ΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Δημοσίευση: 07 Αυγ 2019 15:05

Εκδηλώσεις πολιτισμού αφιερωμένες στην Παναγία διοργανώνει η Μητρόπολη Δημητριάδος μέσω του φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός». Οι εκδηλώσεις, με μουσικές, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια του λαού αφιερωμένα στην Παναγιά, θα γίνονται σε προαύλειους χώρους Ιερών Ναών και Μοναστηριών της Μητρόπολης μετά τις απογευματινές ακολουθίες των παρακλήσεων.

Σκοπός να ελαφρύνει κάπως το έντονα θρησκευτικό συναίσθημα, να αγαλλιάσει και να ψυχαγωγήσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες των πατρογονικών τους εστιών, να αναδείξει εκκλησιαστικά μνημεία. Παράλληλα όμως επιδιώκεται να προβληθούν εξαιρετικοί θρησκευτικοί και πολιτισμικοί χώροι, ο επισκέπτης να γνωρίσει καλύτερα πανέμορφες τοποθεσίες της περιοχής και, συγχρόνως, να γίνει θεατής μιας σειράς ποιοτικών εκδηλώσεων που ταιριάζουν στους χώρους, τους αναβαθμίζουν και επιπλέον συμβάλλουν σε ένα πολιτιστικό διέξοδο.

Μια τέτοια εκδήλωση θα γίνει σήμερα Τετάρτη 7 Αυγούστου στη Βελίκα Αγιάς. Στις 7:30 το απόγευμα, ο μητροπολίτης Δημητριάδος και Αγιάς κ. Ιγνάτιος θα τελέσει την ιερά παράκληση στην Παναγία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βελίκας και στη συνέχεια, με δωρεάν είσοδο για το κοινό, θα παρουσιαστούν παραδοσιακά τραγούδια στο ανοιχτό «Θέατρο Θάλασσας», στη θέση «Πλατανιά» στη Βελίκα, από την παραδοσιακή ορχήστρα «Ραστωδία», που αποτελείται από τον Θανάση Δραγάνη (ούτι – λαούτο), την Ελεάνα Βαρελά (στο τραγούδι), Ζήση Γεωργαλιό (στο κανονάκι), Στράτο Μεγκέ (στα κρουστά και στο τραγούδι), Αχιλλέα Τίγκα (πλαγίαυλος – νέυ) και Βασίλη Λεμονιά (στο βιολοντσέλο).

Θα είναι μαζί ο Ηλίας Λιαμής, καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης και ανώτερων θεωρητικών της μουσικής, που κατέχει και την προεδρία της Συνοδικής Επιτροπής Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, κι ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Δημήτριος Καραβασίλης, όπου μετά από πέντε χρόνια πολύ όμορφων και συγκινητικών εκδηλώσεων στο πλαίσιο των Αυγουστιάτικων Παρακλήσεων, θα δοκιμάσουν εφέτος ένα διαφορετικό μίγμα μουσικής και λόγου, με κείμενα που θα αντλούν τα νοήματα από ποιήματα μεγάλων Ελλήνων ποιητών. Στόχος να αποδώσουν το πνεύμα της πρωτοβουλίας αυτής, δηλαδή την ανάδειξη του προσώπου της Παναγίας ως κυρίαρχης παρουσίας στην ελληνική παράδοση, αλλά και στη νεοελληνική ψυχοσύνθεση.

Κατά την εκδήλωση θα προσφερθούν σε όλους νηστίσιμες πίτες από τον Πολιτιστικό Σύλλογο.

Αυγουστιάτικες παρακλήσεις θα γίνουν, πλην της Βελίκας, στον Άγιο Βλάσιο και στη Μακρινίτσα Πηλίου, στον Άγιο Δημήτριο Αλμυρού, αλλά και στον Βόλο, στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στον Άγιο Στέφανο στον οικισμό Δημοσίων Υπαλλήλων και θα ολοκληρωθούν στην Ευαγγελίστρια της Νέας Ιωνίας.

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass