Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εργασίες στο Αρχαίο Θέατρο!

ΕΠΙΑΣΑΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΧΘΕΣ ΤΑ ΝΕΟΠΡΟΣΛΗΦΘΕΝΤΑ 20 ΑΤΟΜΑ-ΣΥΝΕΧΗΣ ΚΑΙ ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 3,4 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΕΙ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημοσίευση: 13 Αυγ 2019 22:12
Καθήκοντα ανέλαβαν χθες οι νεοπροσληφθέντες που θα εργαστούν μέχρι το Αρχαίο Θέατρο να αποδοθεί στην Τέχνη και την κοινωνία Καθήκοντα ανέλαβαν χθες οι νεοπροσληφθέντες που θα εργαστούν μέχρι το Αρχαίο Θέατρο να αποδοθεί στην Τέχνη και την κοινωνία

Η αντίστροφη μέτρηση για την πλήρη αποκατάσταση του κορυφαίου μνημείου της πόλης και ενός εκ των σπουδαιοτέρων σε όλη τη χώρα: του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας, ξεκίνησε χθες.

Μετά από ένα αρκετά μεγάλο διάστημα, δυόμισι ετών περίπου, κατά το οποίο οι εργασίες είχαν παγώσει, χθες εισήλθαν στον χώρο του Αρχαίου Θεάτρου είκοσι άτομα για να πιάσουν δουλειά, εισάγοντας το έργο στην πέμπτη και προτελευταία φάση του. Οι συμβάσεις των νεοπροσληφθέντων ατόμων είναι ετήσιες ανανεούμενες, ενώ οι ειδικότητες που προσλήφθηκαν ήταν αρχαιολόγος, μηχανικοί, συντηρητές, εργάτες και μία λογίστρια.

Οι τελευταίες φάσεις του έργου θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας με το ποσό των 3,4 εκατ. ευρώ, αφού -σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού- ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, τον προηγούμενο Μάρτιο, είχε κάνει αποδεκτή την πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας και ενέταξε στο ΕΣΠΑ το έργο «Αποκατάσταση Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας». Μάλιστα οι εργασίες δεν πρόκειται να σταματήσουν αφού έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση μέχρι το Αρχαίο Θέατρο να καταστεί λειτουργικό και να αποδοθεί στην Τέχνη και στην κοινωνία.

Το νεοπροσληφθέν προσωπικό χθες στο Αρχαίο Θέατρο υποδέχθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Νικόλαος Λιούπας, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια, ο αρχιτέκτονας, προϊστάμενος αρχαιολογικών έργων και μελετών Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Δημήτρης Καραγκούνης, και ο προϊστάμενος του τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κ. Γιώργος Τουφεξής.

Ο κ. Νίκος Λιούπας σημείωσε στην «Ε» ότι «Είναι μια πολύ σημαντική μέρα για τον κόσμο της Λάρισας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Είναι η μέρα που ξεκινάει η 5η φάση της αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου, ένα έργο που η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή, χρηματοδοτώντας το με ένα ποσό της τάξης των 3,4 εκατομμυρίων ευρώ, και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρακολουθούμε την έναρξη των εργασιών. Θέλουμε δε να καταστεί το Αρχαίο Θέατρο λειτουργικό και ικανό να φιλοξενεί παραστάσεις το συντομότερο δυνατόν».

Η κ. Σταυρούλα Σδρόλια από την πλευρά της τόνισε ότι «Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα γιατί προσλήφθηκε το προσωπικό και αρχίζουν οι εργασίες αναστήλωσης του Αρχαίου Θεάτρου, αυτό που περιμέναμε όλοι με λαχτάρα, αφού… αν αρχίσουν οι εργασίες θα πρέπει και να τελειώσουν. Για να φτάσουμε στη σημερινή μέρα -με το προσωπικό μέσα εντός του θεάτρου- προηγήθηκε μία πολύμηνη προετοιμασία. Έχει προσληφθεί προσωπικό 20 ατόμων, με τις πρώτες εργασίες να περιλαμβάνουν καθαρισμούς, ταυτοποιήσεις μελών, και με τους προσληφθέντες συντηρητές να αρχίζουν συντηρήσεις των εδωλίων. Στην κύρια φάση που ευελπιστούμε ότι θα αρχίσει μετά από κάποιους μήνες -αρχές του '20-, θα μπούνε εντός του Θεάτρου τα μηχανήματα που θα μετακινούν -με την επίβλεψη του υπεύθυνου μηχανικού κ. Καραγκούνη- και θα ταυτοποιούν, αλλά και θα βοηθήσουν ώστε να συμπληρωθούν όλα τα κενά με το νέο υλικό που θα έρθει από ειδικά λατομεία και θα κοπεί σε ειδικά εργοστάσια».

Ο κ. Δημήτρης Καραγκούνης ανέφερε ότι «Σήμερα ξεκινάμε τα έργα και πάλι. Το έργο έχει ενταχθεί από την 1η Απριλίου και μέχρι σήμερα έτρεχαν γραφειοκρατικές εργασίες. Σε λίγους μήνες θα γίνουν και οι πρώτοι διεθνείς διαγωνισμοί. Πιστεύουμε και ευελπιστούμε ότι του χρόνου τέτοια εποχή το μνημείο θα έχει μια άλλη μορφή διότι θα έχουν ξεκινήσει να μας έρχονται τα καινούργια μάρμαρα, θα έχει έρθει ο γερανός και θα έχουμε επανατοποθετήσει και έναν ικανό αριθμό εδωλίων τα οποία είναι αυτά που είχαν αφαιρεθεί δίπλα από τις κλίμακες και θα οδηγηθούν στις αρχικές τους θέσεις. Είμαστε σίγουροι ότι θα είμαστε μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε και εκφράζω την αισιοδοξία μου ότι θα το ολοκληρώσουμε και νωρίτερα. Με την απορρόφηση θα τα πάμε καλά, προχωράμε παράλληλα και σε νέες μελέτες για το σκηνικό οικοδόμημα ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε μία πρόταση και για την αποκατάστασή του και το οποίο θα είναι εντυπωσιακό».

 

 

Θανάσης Αραμπατζής

Gallery άρθρου