«Lorenzo's Oil» του Τζορτζ Μίλερ

ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΑΠΟΨΕ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Δημοσίευση: 17 Αυγ 2019 16:06

Στην κινηματογραφική της διανομή το 1992 κυκλοφόρησε στην Ελλάδα με τον τίτλο «Λορέντζο» η ταινία που προβάλλεται απόψε στο Star στις 02.00 με την (ακατανόητη σε μένα) «προσαρμογή» του πρωτότυπου τίτλου «Lorenzo’s Oil» σε «Λορέντζο Όιλ».

Καθώς το oil (λάδι) στα αγγλικά χρησιμοποιείται στα ελληνικά μιλώντας συνήθως για διυλίσεις του προϊόντος, η παρούσα «εκδοχή» του τίτλου μοιάζει σαν διαφήμιση καυσίμων. Sounds Greek? Anyway… Ο Αυστραλός Τζορτζ Μίλερ (ή Γιώργος Μηλιώτης με καταγωγή από τα Κύθηρα και τη Μικρά Ασία) που έγραψε (μαζί με τον Νικ Ενράιτ) το σενάριο της ταινίας την οποία και σκηνοθέτησε, είναι αδιαμφισβήτητα ένας μεγάλος δημιουργός της τέχνης του κινηματογράφου. Ενδεικτικά αναφέρω τα «Οι Μάγισσες του Ήστγουϊκ», «Μπέιμπ: Το Μικρό Γουρουνάκι στη Μεγάλη Πόλη», «Happy Feet» (για το οποίο ο Μίλερ τιμήθηκε και με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων) και το αριστούργημα κλασικής ανθολογίας «Mad Max: Ο Δρόμος της Οργής» ως μερικά διαμάντια από την πολυσχιδή φιλμογραφία του.

Η ταινία βασίζεται στην πραγματική ιστορία του Λορέντζο Οντόνε, που στα έξι του διαγνώσθηκε με Αδρενολευκοδυστροφία (ALD) και προσδόκιμο ζωής δύο ετών. Οι γονείς του Λορέντζο, Αουγκούστο και Μικαέλα, ψάχνοντας για τις καλύτερες προοπτικές ποιότητας και διάρκειας ζωής, ανακάλυψαν αυτό που στη συνέχεια έγινε παγκοσμίως γνωστό ως «το λάδι του Λορέντζο» (του τίτλου της ταινίας). Η Κριστίν Γούντγουορθ, ο Μάικλ Χέιντερ, ο Μπίλι Αμάν και κυρίως ο καταπληκτικός Ζακ Ο’ Μάλεϊ Γκρήνμπεργκ ερμηνεύουν τον Λορέντζο ανά περιόδους της ζωής του με τη συμβολή και της έξοχης Ελίζαμπεθ Ντέιλι στη φωνή του. Επίσης ο Νικ Νόλτε (Αουγκούστο), η Σούζαν Σαράντον (Μικαέλα) και ο απαράμιλλος Πήτερ Ουστίνωφ (γιατρός Νικολάι) αποτελούν στιβαρούς πυλώνες μίας εξαιρετικής διανομής. Με καίρια έμπνευση, ο Τζορτζ Μίλερ προσέφερε ένα μοναδικό επίτευγμα: εστιάζοντας (με) τα κάδρα του στην καρδιά της ιστορίας όχι μόνο απέφυγε πιθανά «κλισέ» όπως «μελοδραματισμούς» αλλά και συνέθεσε με λεπταίσθητη γενναιοδωρία μία (ακόμη) μεγάλη του ταινία.

 

Μιχάλης Δ. Ταμπούκας

ηθοποιός

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass