Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Προμηθέας Δεσμώτης» στο Κηποθέατρο

Με τη διεθνούς φήμης ηθοποιό Kathryn Hunter στον πρωταγωνιστικό ρόλο

Δημοσίευση: 19 Αυγ 2019 16:00

Τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό της Λάρισας την Πέμπτη 22 Αυγούστου και ώρα 9 μ.μ. στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ.

Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης Σταύρος Τσακίρης ο «Προμηθέας Δεσμώτης» είναι «ίσως το πιο φωτισμένο κείμενο όλων των εποχών», ενώ τον Προμηθέα θα ενσαρκώσει η κορυφαία, ελληνικής καταγωγής, ηθοποιός Kathryn Hunter (Κάθρυν Χάντερ), με τον ρόλο του Προμηθέα να ερμηνεύεται για πρώτη φορά παγκοσμίως από γυναίκα ηθοποιό.

Ο Σταύρος Τσακίρης είδε στο πρόσωπο και την ερμηνευτική δεινότητα της Κάθρυν Χάντερ τον ιδανικό Προμηθέα και η διεθνούς φήμης ηθοποιός αποδέχτηκε με θέρμη την πρόσκλησή του να ενσαρκώσει τον ομώνυμο ρόλο.

Το πιο εμβληματικό έργο του Αρχαίου Ελληνικού κόσμου παρουσιάζεται από την παράσταση σαν ένας παντοτινός λαϊκός θρύλος που ισχύει ακόμη στο σημερινό ταραγμένο κόσμο χωρίς ετεροχρονισμούς γιατί παραμένει μια ανοιχτή πληγή.

Όσο οι προκαταλήψεις απέναντι στην Ελευθερία του ατόμου ισχύουν, όσο ο ανθρώπινη σκέψη ποδηγετείται από θρησκείες και εξουσίες, όσο υπάρχει εκμετάλλευση από άνθρωπο σε άνθρωπο κι όσο η βία απλώνει τον ιστό της ο Προμηθέας θα παραμένει δεσμώτης κάπου στη γη, μέσα στις μεγαλουπόλεις. Περιμένει ακόμη να τον ελευθερώσουμε.

Στην παράσταση τον κεντρικό ρόλο του «Αφηγητή» κρατά ο πλέον εμβληματικός Έλληνας ηθοποιός στο Αρχαίο Δράμα Νικήτας Τσακίρογλου, ο οποίος έχει υποδυθεί ο ίδιος τον Προμηθέα στο παρελθόν δυο φορές.

Στον ρόλο του Ήφαιστου είναι ο Δημήτρης Πιατάς που για πρώτη φορά ερμηνεύει έναν τραγικό ρόλο, παρά την πλούσια παρουσία του στο φεστιβάλ Επιδαύρου.

Η Πέγκυ Τρικαλιώτη υποδύεται την Ιώ. Ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης στο ρόλο του «Κράτους» και ο Γεράσιμος Γενατάς κρατά τον ρόλο του Ωκεανού.

Τέλος, το ρόλο του Ερμή μοιράζονται τρεις από τους πιο πολλά υποσχόμενους ηθοποιούς της νεότερης γενιάς: η Ηλιάνα Μαυρομάτη, η Αντιγόνη Φρυδά και ο Κωσταντίνος Νικούλι.

Ο εννεαμελής χορός έχει ως Κορυφαίο το παλαιό στέλεχος του ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ Πάτρας Περικλή Βασιλόπουλο.

Η μετάφραση, που έγινε ειδικά για τη παράσταση, είναι του Δημήτρη Δημητριάδη, τα σκηνικά του διεθνούς φήμης Έλληνα γλύπτη Κώστα Βαρώτσου και τα κοστούμια του σημαντικού ενδυματολόγου Γιάννη Μετζικώφ που έχει «ντύσει» περισσότερες από 80 παραγωγές Αρχαίου Ελληνικού Δράματος.

Παίζουν Kathryn Hunter, Νικήτας Τσακίρογλου, Δημήτρης Πιατάς, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Αλέξανδρος Μπουρδούμης,Γεράσιμος Γεννατάς, Περικλής Βασιλόπουλος, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Αντιγόνη Φρυδά, Κώστας Νικούλι, , Έφη Κιτσαντά, Μπέτυ Αποστόλου, Δημήτρης Παγώνης, Περικλής Σκορδίλης, Νίκος Μπακάλης, Αντώνης Βλάσσης.

Τιμές εισιτηρίων: 20 ευρώ κανονικό και 15 ευρώ (φοιτητικό, άνεργοι, πολύτεκνοι, ΑμεΑ και παιδικό από 6 έως 12 ετών).

Προπώληση εισιτηρίων: Βιβλιοπωλείο Καλτσάς και viva.gr