Η 1η Κρανογιορτή στην Κρανιά Ελασσόνας

Από τις γκλίτσες των παλιών κτηνοτρόφων στα κρανοπαγωτά των σύγχρονων «σεφ»

Δημοσίευση: 19 Αυγ 2019 16:34

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η 1η Κρανογιορτή στην Κρανιά Ελασσόνας την ημέρα της Παναγίας. Στην κατάμεστη από κόσμο Κεντρική πλατεία της Κρανιάς στρώθηκαν από νωρίς το απόγευμα τραπέζια με δεκάδες δημιουργήματα με βάση το κράνο.

Ντόπιοι και επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν κρανόπιτες, κρανομαρμελάδα, κρανοκέικ αλλά και κρανοτσάι, κρανοποτό και κρανοκοκτέιλ που ετοίμασαν με περισσή φροντίδα άνδρες και γυναίκες του χωριού. Για τους μικρούς φίλους είχε θαυμάσιο κρανοπαγωτό.

Η παραδοσιακή χορωδία γυναικών του ΜΕΣΚΕ τραγούδησε τοπικά παραδοσιακά τραγούδια, ενώ στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε η ορχήστρα «Χορικός Διθύραμβος» η οποία ερμήνευσε σύγχρονα και παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την επικρατέστερη ερμηνεία η Κρανιά έλαβε το όνομά της από το ομώνυμο φυτό το οποίο φυόταν ως επί το πλείστον ελεύθερα σε αρκετά σημεία μέσα και έξω από το χωριό. Τα τελευταία πλέον χρόνια οι κρανιές είναι ελάχιστες. Παλιότερα οι κτηνοτρόφοι της περιοχής συνήθιζαν να φτιάχνουν παραδοσιακές ξύλινες κατασκευές (ειδικά γκλίτσες) από ξύλο κρανιάς το οποίο ήταν ανθεκτικότατο.

Χορηγοί της κρανογιορτής ήταν ο Σάκης Μπατσίλας, απόδημος Κρανιώτης, εκ των υπευθύνων για τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ και ο δικηγόρος Χρήστος Πατούνας, ο οποίος είχε και την ευθύνη της συνολικής οργάνωσης της εκδήλωσης. Την ιδέα της διοργάνωσης είχε ο Άρης Ζαφείρης. Στόχος των υπευθύνων είναι αυτή η γιορτή να καθιερωθεί κάθε χρόνο της Παναγίας, τόσο με την προσφορά προϊόντων κράνου όσο και με την παράλληλη διοργάνωση πλούσιων πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass