Οταν ο Ελπιδοφόρος προσευχόταν στην Ολυμπιώτισσα

Μνήμες από την επίσκεψη του τότε μητροπολίτη Προύσης και νυν Αρχιεπισκόπου Αμερικής σε Ελασσόνα και Λιβάδι

Δημοσίευση: 19 Αυγ 2019 20:07

Ήταν πριν 6 χρόνια, τέτοια εποχή, στις 14 και 15 Αυγούστου του 2013, τότε που ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος βρέθηκε στα μέρη μας και συγχοροστάτησε με τον μακαριστό μητροπολίτη Ελασσώνος κυρό Βασίλειο στις πανηγυρικές Ακολουθίες και θρησκευτικές εκδηλώσεις της Παναγίας στην Ελασσόνα και το Λιβάδι.


Αρχικά, την παραμονή της μεγάλης εορτής, στην Ι. Μονή της Παναγίας Ολυμπιώτισσας, στον αρχιερατικό πανηγυρικό Εσπερινό με Αρτοκλασία και στα Εγκώμια με την περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας.
Εκείνο το βράδυ, ο μακαριστός «οικοδεσπότης» μητροπολίτης Ελασσώνος κυρός Βασίλειος είχε καλέσει τον προσκεκλημένο μητροπολίτη Προύσης να απευθύνει το δικό του μήνυμα.
Απευθυνόμενος στους εκατοντάδες πιστούς που είχαν κατακλύσει το Μοναστήρι της Παναγίας Ολυμπιώτισσας, ο τότε σεβασμ. μητροπολίτης Προύσης (του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως) - ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης και σημερινός Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος κατέθεσε ανάμεσα στα άλλα:
«Το σώμα της Παναγίας μετέστη στον ουρανό. Από την Παναγία δεν έχουμε λείψανα. Είναι η τιμία Ζώνη της Παναγίας, που έφτιαξε η ίδια με τα μαλλιά της και φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους. Εμείς έχουμε τα μάτια μας δεξιά του Κυρίου, στην Παναγία μας.
Βιώνουμε μία εξαιρετικά δύσκολη απαραμύθητη εποχή, όπου και η ελπίδα πάει να λείψει. Παρακαλούμε την Παναγία να μας βγάλει από τις δυσκολίες. Για να βγούμε από την κρίση χρειάζεται πίστη, υπομονή, δυνατή ψυχή. Σας μεταφέρω τις πατρικές ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου που επισκέφθηκε πριν λίγα χρόνια αυτή την περιοχή της Ελασσόνας, αυτό το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Ολυμπιώτισσας. Εμείς που είμαστε στην Πόλη, εξακολουθούμε να ελπίζουμε για καλύτερες ημέρες για την Ελλάδα μας και ψάλλουμε όλοι μαζί τον Εθνικό μας Ύμνο, το «Υπερμάχω...». Σε μία δύσκολη εποχή σαν τη σημερινή, η Παναγία είναι το καταφύγιο και η μητέρα μας! Η μητέρα, που πάντα δείχνει κατανόηση, που μοιράζει αγάπη, που κάνει υπομονή στις δυσκολίες, που ελπίζει...».
Ανήμερα της Παναγίας, ο σεβασμ. κ. Ελπιδοφόρος και ο μακαριστός μητροπολίτης Ελασσώνος κυρός Βασίλειος είχαν συγχοροστατήσει στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία του ιερού ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λιβαδίου.
Να θυμίσουμε ότι στην αρχή του φετινού καλοκαιριού ο τότε μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος εξελέγη παμψηφεί νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι.
Διαθέτει σπάνιο βιογραφικό, διακρίνεται για την πνευματικότητα, την οξυδέρκεια αλλά και την κατανόησή του απέναντι στα κελεύσματα της εποχής μας, έχει κάνει λαμπρές σπουδές που αποτυπώνονται στις θέσεις που σήμερα ήδη κατέχει. Στα 52 του χρόνια, είναι καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, επισκέπτης καθηγητής στην περίφημη Σχολή Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη και καθηγούμενος στην Αγία Τριάδα στην Χάλκη. Οι άνθρωποι που τον γνωρίζουν μιλούν για το χάρισμα της επικοινωνίας με το ποίμνιο των πιστών και τον σύγχρονο τρόπο αντίληψης των πραγμάτων με τις αρχές και τις πανανθρώπινες αξίες της ορθόδοξης πίστης, καθώς και τον χαρισματικό τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται ζητήματα που άπτονται τόσο του θρησκευτικού όσο και του κοσμικού φάσματος.
Η επίσκεψη του σημερινού Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου στην Ελασσόνα και το Λιβάδι τον Αύγουστο του 2013 ήταν ακόμα μια ξεχωριστή σελίδα στην ιστορία της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος...
ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass