«Ιφιγένεια η εν Αυλίδι» του Ευριπίδη

ΣΤΟ ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Δημοσίευση: 22 Αυγ 2019 16:08

Η τραγωδία «Ιφιγένεια η εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, σε νέα μετάφραση Παντελή Μπουκάλα και σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, μετά το δυναμικό ξεκίνημα από το Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη, τη θερμή υποδοχή στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2019), στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου στην Κύπρο (Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2019) και στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης (3ο Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος).

Θα παρουσιαστεί στην Λάρισα στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ την Τετάρτη 28 Αυγούστου στις 21.00.

Η Ανθή Ευστρατιάδου που τιμήθηκε με το 11ο «Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη» για την θεατρική περίοδο 2016 ερμηνεύει το ρόλο της Ιφιγένειας. Ο Γιώργος Γλάστρας τον Αγαμέμνονα, η Μαρία Τσιμάτην Κλυταιμήστρα, ο Γιώργος Καύκας τον Πρεσβύτη, ο Νικόλας Μαραγκόπουλοςτον Μενέλαο, ο Χρίστος Στυλιανού τον Αγγελιοφόρο και ο Θανάσης Ραφτόπουλος τον Αχιλλέα.

Λίγα λόγια για το έργο

Η τραγωδία εστιάζει στην απόφαση του Αγαμέμνονα, αρχιστράτηγου των Αχαιών, να θυσιάσει την κόρη του την Ιφιγένεια, ώστε να μπορέσει να σαλπάρει για την Τροία ο ελληνικός στόλος, που έχει ακινητοποιηθεί λόγω άπνοιας στην Αυλίδα. Αυτό είναι το θέλημα της θεάς Άρτεμης, όπως αποκαλύπτει με τον χρησμό του ο μάντης Κάλχας. Έτσι, ο Αγαμέμνονας καλεί την Ιφιγένεια στην Αυλίδα, με το πρόσχημα του γάμου της με το πρωτοπαλίκαρο των Αχαιών, τον Αχιλλέα, προτού αναχωρήσουν για τον πόλεμο. Παρά το φρικτό δίλημμα που αντιμετωπίζει, αφού καλείται να επιλέξει μεταξύ της κόρης και της πατρίδας του, ο Αγαμέμνονας υπακούει στην «ανάγκη» και αποφασίζει να προχωρήσει στη θυσία, αγνοώντας τις ικεσίες της Κλυταιμήστρας, της Ιφιγένειας, του Αχιλλέα, ακόμα και του ίδιου του Μενέλαου. Η ευγενική Ιφιγένεια τελικά συμφιλιώνεται με την τραγική μοίρα της και αποδέχεται να θυσιαστεί υπέρ πατρίδας. Στο τέλος του έργου, ένας αγγελιοφόρος ανακοινώνει στην Κλυταιμήστρα ότι η Ιφιγένεια εξαφανίστηκε από τον βωμό προτού δεχτεί το θανάσιμο χτύπημα.

Σ΄ αυτό το κορυφαίο δράμα του, όπου οι χαρακτήρες εξελίσσονται από επεισόδιο και σε επεισόδιο, ο Ευριπίδης, βαθιά σοφός και ώριμος, αναδιευθετεί το επικό υλικό και, απευθυνόμενος στους διχασμένους Έλληνες της εποχής του, γίνεται ο κήρυκας της φιλοπατρίας.

Μουσικός επί σκηνής: Δημήτρης Χουντής

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: Τιμή προπώλησης: 12 ευρώ

Κανονικό εισιτήριο: 15 ευρώ

Φοιτητικό/ Ανέργων / Άνω των 65 / Ομαδικό: 10 ευρώ

ΑΜΕΑ & Συνοδοί ΑΜΕΑ: 8 ευρώ

Βιβλιοπωλείο «ΚΑΛΤΣΑΣ» Παπαναστασίου 57 Τ. 2410-532.555

Βιβλιοπωλείο «ΠΡΟΣΠΕΡΟΥΣ» Πελοπίδας Τσιάρας Τ. 2410-539.282

Βιβλιοπωλείο «ΠΑΙΔΕΙΑ» Μεγ. Αλεξάνδρου 6 | Τ. 2410-239.038

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος | Τ. 2315 200 200 www.ntng.gr

VIVA.GR | 11876 | SEVEN SPOTS | ΙΣΧΥΟΥΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ Ο.Γ.Α.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass