Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πολιτισμική διπλωματία με χορούς και τραγούδια

ΑΝΟΙΞΕ ΧΘΕΣ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΗΣ 4ης ΧΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

Δημοσίευση: 27 Αυγ 2019 15:00

Ανοιξε χθες στην κατάμεστη Κεντρική πλατεία Λάρισας η αυλαία της «4ης Χορευτικής Συνύπαρξης Πολιτισμών». Εκατοντάδες χορευτές και τραγουδιστές από Σερβία, Σλοβακία, Παραγουάη και Ελλάδα έγιναν οι πρέσβεις της ειρήνης, της συμφιλίωσης και της συνύπαρξης, δείχνοντας με τον καλύτερο τρόπο ότι οι χοροί και τα τραγούδια φέρνουν πιο κοντά λαούς και πολιτισμούς.

Στη χθεσινή πολιτισμική ώσμωση παραδόσεις τεσσάρων λαών αλληλεπίδρασαν και έκαναν σαφές πώς ενώ η παράδοση είναι θεμελιώδες στοιχείο κάθε εθνικού πολιτισμού, η συνεύρεση παραδόσεων διαφορετικών χωρών δίνει ένα αμάλγαμα πολύμορφο και θεαματικό. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στον σύντομο χαιρετισμό του αφού συνεχάρη όλους τους συντελεστές της Χορευτικής Συνάντησης τόνισε ότι «Εμείς στηρίζουμε τις ιδέες των νέων ανθρώπων γιατί είναι οι φορείς των νέων ιδεών αλλά και γιατί είναι εκείνοι που κάνουν πολιτισμική διπλωματία. Γιατί εκείνο που μπορεί να σώσει την ανθρωπότητα είναι ο πολιτισμός και η μνήμη. Οταν οι λαοί έρχονται κοντά αμβλύνονται οι έχθρες και οι αντιθέσεις. Αυτή η συνεύρεση ανθρώπων και πολιτισμών είναι προστιθέμενη αξία για το μέλλον, είναι έργο μέλλοντος», ενώ ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «Η αλληλοκατανόηση των πολιτισμών και των λαών είναι από τα πολύ μεγάλα ζητήματα αυτής της εποχής. Η χορευτική συνάντηση στη θεσσαλική γη που από την ύπαρξή της ήταν τόπος συνάντησης πολιτισμών γιατί είχε και την τροφή στην πεδιάδα και το νερό στον Πηνειό. Απόψε μας δίνεται η δυνατότητα να συλλογιστούμε όλη την πορεία τη δική μας εδώ, αλλά και να γίνουμε κοινωνοί της πορείας των υπόλοιπων λαών» και έκλεισε συγχαίροντας τους συντελεστές της Συνάντησης. Ακολούθως τα χορευτικά Fs Lipovec (Σλοβακίας), Nikola Tesla (Σερβίας), Mita Rory (Παραγουάης) και των πολιτιστικών συλλόγων Ε.Μ.Λ. Φιλιππούπολης - Μ.Ε.Σ. Αβέρωφ «Ο Θετταλός»- Μ.E.Σ. Γλαύκης - Π.Σ. Πυργετού - Μ.Ε.Σ. Συκουρίου -M.Ε.Σ. Χάλκης πρόσφεραν ένα φαντασμαγορικό θέαμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι την 4η Χορευτική Συνάντηση Πολιτισμών διοργανώνουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι Ε.Μ.Λ. Φιλιππούπολης - Μ.Ε.Σ. Αβέρωφ «Ο Θετταλός»- Μ.E.Σ. Γλαύκης - Π.Σ. Πυργετού - Μ.Ε.Σ. Συκουρίου -M. Ε.Σ. Χάλκης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά και τους Δήμους Λαρισαίων και Κιλελέρ.

Τη χθεσινή εκδήλωση παρουσίασαν η κ. Βιβή Αλεξογιάννη-Καραβασίλη και ο κ. Γιώργος Κατρανάς, ενώ παρευρέθηκαν εκτός του περιφερειάρχη και του δημάρχου, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Λαδόπουλος, η διευθύντρια του Λαογραφικού-Ιστορικού Μουσείου Λάρισας κ. Φανή Καλοκαιρινού και πάρα πολύς κόσμος.

*Σήμερα οι εκδηλώσεις μεταφέρονται στην πλατεία Φιλιππούπολης με ώρα έναρξης στις 9 το βράδυ.

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα