Πώς έμοιαζαν οι Ερινύες και τι σχέση έχει η Κασσάνδρα με τον Αρη Βελουχιώτη;

Διαχρονικά ερωτήματα σε ομαδική Εκθεση Κόμικς στο Ιδρυμα «Μιχ. Κακογιάννης» * Συμμετέχουν 3 Λαρισαίοι

Δημοσίευση: 02 Σεπ 2019 20:29 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2019 12:56

Τι σχέση μπορεί να έχει η Κασσάνδρα της Ορέστειας με τον Αρη Βελουχιώτη; Τι πρόσωπο έχουν οι Ερινύες και πόσο ζυγίζουν; Ο χορός των αρχαίων τραγωδιών σήμερα θα είχε ένα κινητό στο χέρι και θα ανέβαζε φωτογραφίες στο Instagram;
Αλήθεια, πώς θα ήταν αν οι ιστορίες που εξιστορούν οι αρχαίοι μας τραγωδοί συνέβαιναν στην εποχή μας ή και στο μέλλον; Και πώς θα ήταν οι πρωταγωνιστές τους;


Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά αλλά και σε πολλά άλλα θα δώσουν 22 διακεκριμένοι Ελληνες κομίστες στην έκθεση κόμικς που θα πραγματοποιηθεί από την Τρίτη 10 έως την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα. Ανάμεσα στους 22 και δύο Λαρισαίοι κομίστες: ο Μάριος Μπόρας και ο Θανάσης Καραμπάλιος, παρουσία που κάνει σαφές ότι το λαρισαϊκό κομιστικό επίπεδο είναι σταθερά υψηλό. Μάλιστα στην έκθεση θα είναι και άλλη μία Λαρισαία, η ιστορικός Τέχνης Νικόλ Λεβέντη, που κάνει τη θεωρητική τεκμηρίωση της έκθεσης.
Σήμερα μιλούν στην «ΕτΔ» οι τρεις Λαρισαίοι συμμετέχοντες στην έκθεση, με τον Μάριο Μπόρα να επισημαίνει ότι «Πάντα όταν υπάρχει μία τέτοια "σύγκρουση", ένα τέτοιο "πάντρεμα", μίας τέχνης απέναντι σε μια άλλη, προκύπτει κάτι πολύ ιδιαίτερο. Να πάρει ένας δημιουργός κόμικ την αρχαία τραγωδία, να την αναλύσει, να τη φέρει στα μέτρα του και να κάνει τη δική του αποτίμηση, είναι ένα μεγάλο ζήτημα, ενώ βρίσκεται ξαφνικά "αντιμέτωπος" με όλα όσα ενυπάρχουν στην αρχαία ελληνική τραγωδία, όπως φιλοσοφία, ψυχολογία, κοινωνιολογία και πολλά πολλά άλλα. Εγώ εστίασα στις Ερινύες και προσπάθησα να κινηθώ όχι στο πραγματιστικό αλλά στο ονειρικό φάσμα, δηλαδή εφιάλτες. Εφιάλτες που έχει ένα άτομο για κάτι που έχει διαπράξει και διαπράττει συνεχώς ίσως...».
Ο Θανάσης Καραμπάλιος από την πλευρά του επισήμανε ότι «Απ' όλη την Ορέστεια στάθηκα σε ένα πρόσωπο που πάντα με ενδιέφερε, την Κασσάνδρα: τον άνθρωπο που ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του, προφήτεψε όλα τα επερχόμενα για την Τροία δεινά αλλά δεν την άκουσε κανείς. Και συνέδεσα την Κασσάνδρα της Ορέστειας με την Κασσάνδρα του 20ού αιώνα που ήταν ο Αρης Βελουχιώτης. Διείδε πού θα πάει η κατάσταση αλλά κι αυτόν δεν τον άκουσε κανένας. Και όπως και η Κασσάνδρα είχε τραγικό τέλος. Μάλιστα αμφότεροι γνώριζαν-υπέθεταν το τέλος τους: η Κασσάνδρα με την ικανότητα της μαντείας και ο Αρης με την ικανότητα να βλέπει μπροστά. Η έκθεση απαντά στην ανάγκη της εποχής η κοινωνία να επαναγνωριστεί με ζητήματα καίρια, όπως οι πολιτικές επιστήμες και η ανταπόκριση των νόμων στην κοινωνία, μέσα από ένα μέσο το οποίο είναι επίκαιρο γιατί είναι άμεσο προς το κοινό όπως το κόμικς διατηρώντας την εικαστική του σημασία και σε συνάρτηση με τον διαχρονικό λόγο των αρχαίων τραγωδιών».
Η κ. Νικόλ Λεβέντη σημείωσε ότι «Φέτος είναι η τρίτη χρονιά που γίνεται το πρόγραμμα Μεγάλες Αφηγήσεις - Η Επιστροφή το οποίο εξετάζει αρχαίες ελληνικές τραγωδίες σε σχέση με πολλές εκφάνσεις της τέχνης. Δηλαδή καλλιτέχνες από τον χώρο των κόμικς, καλλιτέχνες με αφετηρία τις εικαστικές τέχνες, επανεξετάζουν έννοιες όπως Δίκαιο, Δικαιοσύνη, Πόλις, Πολίτης, Αυτοδικία, Νέμεσις, Ύβρις, Δημοκρατία, Ισονομία και Ισοτιμία, Προσωπική και Συλλογική Ευθύνη. Το πρόγραμμα συνοδεύουν εκθέσεις, εργαστήρια, παραστάσεις. Φέτος το αντικείμενο "έρευνας" είναι η τριλογία Ορέστεια του Αισχύλου και οι πολιτικές επιστήμες και η έκθεση θα είναι έκθεση κόμικς. Μιλάω για την έκθεση στο σύνολό της, για το τι πραγματεύεται ο καθένας από τους συμμετέχοντες κομίστες και "διαβάζω" τα σημεία που εστιάζει ο καθένας και τα αντιμετωπίζω ως ένα συνολικό αποτέλεσμα. Στόχος δεν είναι να γίνει εικονογράφηση της τραγωδίας, αλλά να προσεγγίσουν συγκεκριμένα ζητήματα που τον καθένα ενδιαφέρει και να εικονογραφήσουν σε ένα νέο αφήγημα αυτά που τους απασχολούν».
H Πράξη έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΑΤΤΙΚΗ 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass