Τα Φάρσαλα τιμούν το διάσημο προϊόν τους

Από τον χαλβά ζουν 10 επιχειρήσεις και δεκάδες εργαζόμενοι * Εκδηλώσεις το τριήμερο 27-29 Σεπτεμβρίου

Δημοσίευση: 23 Σεπ 2019 22:25

Αναμφισβήτητα το σήμα κατατεθέν της πόλης των Φαρσάλων, εκτός από τον γενναιότερο ήρωα της Ιλιάδας του Ομήρου, τον Αχιλλέα, αποτελεί ο θρυλικός χαλβάς Φαρσάλων, η φήμη του οποίου είναι ξακουστή, μετρώντας πολλά χρόνια, εντός και εκτός συνόρων της Ελλάδας.

Το προϊόν γνώρισε τρομερή άνθηση την εποχή που περνούσε μέσα από τα Φάρσαλα η παλαιά Εθνική Οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης, καθώς αρκετοί ήταν οι ταξιδιώτες που σταματούσαν για να τον απολαύσουν, έως το 1960. Με τη λειτουργία της νέας εθνικής οδού, τα καταστήματα έχασαν μεγάλο μέρος της πελατείας τους, από τους διερχόμενους οδηγούς και ταξιδιώτες, όμως μεγάλο μέρος αυτών που συνέχισαν να ταξιδεύουν ακόμα από την παλαιά εθνική οδό, ώστε να αποφύγουν το δυσβάσταχτο κόστος των διοδίων, περνούν ακόμη μέσα από την πόλη ώστε να γλυκαθούν. Σημαντικό ρόλο στον τζίρο των καταστημάτων παίζουν και τα λεωφορεία με εκδρομείς που πραγματοποιούν στάση, περνώντας από τα Φάρσαλα. Το πώς έγινε ξακουστός και περιορίστηκε η παρασκευή του χαλβά στα Φάρσαλα, όπου και πήρε μεγάλη φήμη, ώστε να ονομάζεται «Φαρσαλινός χαλβάς» δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό.

Στην πόλη τη δεδομένη χρονική στιγμή λειτουργούν περίπου 10 επιχειρήσεις, οι οποίες παράγουν τον περίφημο "χαλβά Φαρσάλων", συμμετέχοντας παράλληλα στον Σύλλογο Χαλβαδοποιών της πόλης. Οι επιχειρήσεις συμβάλλουν στον τόνωση της τοπικής οικονομίας καθώς απασχολούν μόνιμο προσωπικό στα καταστήματά τους, για τις ανάγκες παρασκευής και πώλησής του. Πολλές από αυτές παράγουν και πωλούν ταξιδεύοντας, ανά την επικράτεια, τον "χαλβά Φαρσάλων", σε πολλά παζάρια της χώρας, απασχολώντας επιπλέον εποχικό προσωπικό και βοηθώντας παράλληλα στη μείωση της ανεργίας.

Ο χαλβάς Φαρσάλων φτιάχνεται από αγνά υλικά, βούτυρο γάλακτος, ζάχαρη, άμυλο (νισεστέ), νερό, ζάχαρη, ξινό και αμύγδαλα και ενώ όλα παράγονται και στην περιοχή, δεν έχει κατοχυρωθεί ακόμα ως Π.Ο.Π. προϊόν, το οποίο αποτελεί επί σειρά ετών διεκδίκηση πολλών δημοτικών αρχών. Τον περίφημο «σαπουνέ» χαλβά, μιμήθηκαν πολλοί και σ’ άλλες περιοχές της Ελλάδας, με αποτέλεσμα μαζί με τη γεύση του, να αλλοιώνεται και η φήμη του. Η κατοχύρωση του προϊόντος ως Π.Ο.Π., αποτελεί μονόδρομο και θα προστατέψει τη φήμη και την ποιότητά του στον χρόνο, από πολλούς που φτιάχνουν, τύπου χαλβά Φαρσάλων, με κατώτερα υλικά προσδοκώντας εύκολο μεγαλύτερο και περιστασιακό κέρδος.

Με στόχο την τόνωση και την περαιτέρω ανάδειξη και ενίσχυση του τοπικού προϊόντος, η Δημοτική Αρχή Φαρσάλων, για 14η συνεχή χρονιά, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Χαλβαδοποιών της πόλης και με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Επιμελητηρίου Λάρισας διοργανώνουν το ερχόμενο τριήμερο 27-28-29 Σεπτεμβρίου, τη "14η Γιορτή Χαλβά" που συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες.

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οι εκδηλώσεις της 14ης Γιορτής Χαλβά θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, στις 18:30, με την «1η Συνάντηση Τοπικών Χορωδιών Φαρσάλων», στην οποία θα εμφανιστούν οι:

* Χορωδία ΚΑΠΗ του ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ

* Παραδοσιακή Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου Ντόπιων «Ο Ενιπέας», Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Επαρχίας Φαρσάλων.

To ίδιο βράδυ, με ώρα έναρξης στις 20:00, θα πραγματοποιηθεί το «18ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Φαρσάλων», όπου θα εμφανιστούν κατά σειρά οι:

* Χορωδία Ομίλου Ερευνών Πηλίου.

* Μικτή Πολυφωνική Χορωδία «Λίγεια» Γρεβενών.

* Δημοτική Χορωδία Τρικάλων.

* Δημοτική Χορωδία Φαρσάλων.

Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει γνωστά χορωδιακά τραγούδια του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου.

Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, κορυφαία ημέρα των τριήμερων εορταστικών εκδηλώσεων, το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

Ώρα 20:00 Προσέλευση επισήμων.

Ώρα 20:15 Ξενάγηση επισήμων στα περίπτερα.

Ώρα 20:45 Χαιρετισμοί επισήμων.

Ώρα 21:00: Συναυλία με τον Δημήτρη Μπάση.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου με το «11ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών» (με ώρα έναρξης στις 19:00), στο οποίο θα εμφανιστούν χορευτικά συγκροτήματα συλλόγων του Δήμου Φαρσάλων, με τη συνοδεία της ορχήστρας του Δημήτρη Χατζηπλή.

Το ίδιο βράδυ και μετά τη λήξη του Χορευτικού Φεστιβάλ, στην πλατεία Λαού θα εμφανιστεί η «Ορχήστρα Νέων Φαρσάλων», η οποία θα παίξει ελληνική έντεχνη μουσική, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου της, Κώστα Χριστοδούλου.

Σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα λειτουργούν:

α) Εργαστήριο παρασκευής Χαλβά Φαρσάλων.

β) Περίπτερο όπου θα προσφέρεται το φημισμένο προϊόν.

γ) Περίπτερο πώλησης του παραδοσιακού προϊόντος.

δ) Περίπτερα τοπικών παραγωγών και

ε) Περίπτερα συλλόγων και φορέων.

Τα περίπτερα για το προβαλλόμενο προϊόν, όσο και τα περίπτερα της 7ης Έκθεσης Τοπικών Προϊόντων, θα εγκατασταθούν επί της οδού Λαμίας.

Παράλληλα με τις εκδηλώσεις της 14ης Γιορτής Χαλβά, ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Φαρσάλων (ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ), σε συνεργασία με τον Γυμναστικό Σύλλογο Φαρσάλων (Σκακιστικό Τμήμα), συνδιοργανώνουν το 4ο Ανοιχτό Ατομικό Τουρνουά Σκακιού Φαρσάλων στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων.

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γ. Γκαντέλου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass