Εργαστήρι… παράδοσης από το Λαογραφικό

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ Α’/ΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β’/ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 03 Οκτ 2019 17:15

Στo πλαίσιο της Εμποροπανήγυρης Λάρισας 2019, το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας με αναφορά στον παραδοσιακό χαρακτήρα του παζαριού, οργάνωσε και υλοποίησε βιωματικά εργαστήρια για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με θέμα «Παραδοσιακά Υφαντοδημιουργήματα», στο χώρο της Εμποροπανήγυρης, στη σκεπαστή αγορά της Νεάπολης, προκειμένου να αναβιώσει την παραδοσιακή τεχνική της υφαντικής.

Καθώς το παζάρι αποτελούσε το χώρο όπου οι υφάντρες/υφαντές πουλούσαν τα υφαντά τους, τα παιδιά πήραν πληροφορίες για την συγκεκριμένη τεχνική και στη συνέχεια το καθένα βιωματικά την εφάρμοσε σε ατομικό αργαλειό.

Αυτό έδωσε στους συνοδούς εκπαιδευτικούς τη δυνατότητα να συνεχίσουν τη δραστηριότητα και μέσα στην τάξη με συναφείς εργασίες και στους μαθητές την ευκαιρία να ενημερωθούν, να αλληλεπιδράσουν και να ψυχαγωγηθούν.

Από την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, ημέρα έναρξης του παζαριού, έως και την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, η συμμετοχή των μαθητών στα εργαστήρια ήταν ενθουσιώδης. Πιο συγκεκριμένα, οι άνθρωποι του Μουσείου υποδέχτηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο παζάρι, στη Σκεπαστή αγορά της Νεάπολης, τους μαθητές των 2ου, 3ου, 19ου, 29ου, 42ου Δημοτικών Λάρισας, του Ειδικού Δημοτικού Γιάννουλης, του 3ου Γυμνασίου Λάρισας και του Γυμνασίου Δομένικου Ελασσόνας.

Τα παιδιά μέσα από το φωτογραφικό αρχείο και τα αντικείμενα του Μουσείου, γνώρισαν το παραδοσιακό παζάρι και στη συνέχεια πληροφορήθηκαν για την επεξεργασία της κλωστής και την υφαντική στον αργαλειό.

Τα «υφαντοδημιουργήματα», που έγιναν με πολλή διάθεση και φαντασία, απέδειξαν για μια ακόμη φορά πως η παράδοση μπορεί να περάσει στις επόμενες γενιές μέσα από διαδικασίες βιωματικής μάθησης.

Τα εργαστήρια υλοποιήθηκαν από τη διευθύντρια κ. Φανή Καλοκαιρινού και προσωπικό του Μουσείου. Τη δράση επισκέφθηκε η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων της Π.Ε. κ. Κωνσταντίνα Χατζημίχου-Καλούση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass