Μια επική ταινία σε έναν... επικό χώρο

ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΝΝΙΟ ΜΟΡΡΙΚΟΝΕ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ κ. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΔΡΟΛΙΑ - ΑΠΟΨΕ ΣΤΙΣ 8.30 Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ «Ο ΚΑΛΟΣ, Ο ΚΑΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΣΧΗΜΟΣ»

Δημοσίευση: 04 Οκτ 2019 22:01
Ο κ. Παπακώστας ενώ επιδίδει το συλλεκτικό λεύκωμα του Εννιο Μορρικόνε στην κ. Σδρόλια Ο κ. Παπακώστας ενώ επιδίδει το συλλεκτικό λεύκωμα του Εννιο Μορρικόνε στην κ. Σδρόλια

Τρίτος αιώνας μετά Χριστόν: Στη διάσημη για τις θηριομαχίες και μονομαχίες Λάρισα συρρέουν χιλιάδες άνθρωποι από κοντινές και μακρινές περιοχές (πηγές αναφέρουν ότι έρχονταν μέχρι και από άλλες χώρες) για να «απολαύσουν» τα θεάματα που πραγματοποιούνται στο θέατρο της πόλης. Την ίδια εποχή, λίγα μόλις μέτρα μακριά από το θέατρο, χτίζεται μια τεράστια δεξαμενή νερού, στοιχείο απαραίτητο για τέτοιου είδους θεάματα.

Ετος 2019 μετά Χριστόν: Μία ταινία με τη χαρακτηριστικότερη ίσως σκηνή μονομαχίας στην ιστορία του παγκόσμιου σινεμά, θα προβληθεί στη δεξαμενή, ένα σπάνιο μνημείο γιατί σώζεται σε όλο του την έκταση, σε ένα χώρο δηλαδή στενά συνδεμένο με τις μονομαχίες. Ο λόγος για την ταινία «Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος» που θα προβληθεί σήμερα και αύριο το βράδυ στη Ρωμαϊκή Δεξαμενή στις 8.30 μ.μ. Μία επική ταινία σε έναν... επικό χώρο. Χθες ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Εννιο Μορρικόνε Ελλάδας διά του προέδρου του κ. Κωνσταντίνου Παπακώστα ευχαριστώντας την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια για την παραχώρηση της Δεξαμενής και την εν γένει βοήθεια στον Σύλλογο, της επέδωσε ένα συλλεκτικό λεύκωμα του Εννιο Μορρικόνε, ενώ αμφότεροι μίλησαν στην «Ε» για τη… διαφορετική αυτή εκδήλωση.

Του Θανάση Αραμπατζή

* Κύρια Σδρόλια, ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Εννιο Μορρικόνε μόλις σας επέδωσε ένα συλλεκτικό λεύκωμα. Ως Εφορεία Αρχαιοτήτων είστε σταθερά αρωγός και σε πολιτιστικές δράσεις.
- Ευχαριστώ πολύ τον Σύλλογο και προσωπικά τον πρόεδρό του, κ. Παπακώστα, για το λεύκωμα. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για άλλη μία πολύ σημαντική πολιτιστική δράση. Εμάς αυτό που κυρίως μας ενδιαφέρει είναι ότι πολλοί άνθρωποι θα μάθουν γι’ αυτό το μνημείο. Δεχθήκαμε με πολύ μεγάλη χαρά και ευχαρίστηση την πρόταση του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Εννιο Μορρικόνε Ελλάδας, διότι μ’ αυτόν τον τρόπο ο κόσμος θα γνωρίσει τη ρωμαϊκή δεξαμενή αλλά και τα μνημεία που βρίσκονται στον περίγυρο. Με εκδηλώσεις σαν κι αυτή, πιστεύω να σχεδιάσουμε κι άλλες στο μέλλον, θα γίνει φανερό ότι η Λάρισα έχει πάρα πολλά μνημεία σε έναν κύκλο γύρω από το Αρχαίο Θέατρο.
* Κύριε Παπακώστα, απονείματε ένα βιβλίο για τον Εννιο Μορρικόνε στην κ. Σδρόλια...
- Θα ήθελα κατ’ αρχάς να ευχαριστήσω την κ. Σδρόλια που μας έδωσε τη δυνατότητα να προβάλουμε μία επική ταινία σε έναν αρχαιολογικό χώρο. Δώσαμε στην κ. Σδρόλια ένα συλλεκτικό Ennio Book, ένα συλλεκτικό λεύκωμα, για τη διορατικότητά της. Δίνει σε πολιτιστικούς φορείς την ευκαιρία να αναδείξουν το έργο τους, με την παράλληλη ανάδειξη του συγκεκριμένου μνημείου. Την ευχαριστούμε πολύ.
* Θα μπορέσουν κάποια στιγμή οι πολίτες να επισκέπτονται τη Δεξαμενή χωρίς να πρέπει να περάσουν από το... γκαράζ της πολυκατοικίας;
- Θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να ευχαριστήσουμε τους ιδιοκτήτες της οικοδομής στο υπόγειο της οποίας βρίσκεται η Δεξαμενή, τις οικογένειες Αραποστάθη και Καλούση, για τη συνεργασία τους από τον καιρό που βρέθηκε το μνημείο. Επίσης, θα ήθελα να επισημάνω το γεγονός ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων ετοιμάζει και μία μελέτη αποκατάστασης της Δεξαμενής η οποία όταν ολοκληρωθεί θα μπορέσουν να γίνουν εδώ οι απαραίτητες βελτιώσεις και οι σωστές προσβάσεις για το κοινό για να μπορεί να είναι πλήρως επισκέψιμο το μνημείο, γιατί τώρα αυτό που γίνεται είναι κάτι έκτακτο, το μνημείο δεν έχει τακτική επισκεψιμότητα.
* Κύριε Παπακώστα, τι θα δούνε απόψε και αύριο όσοι βρεθούνε στη Ρωμαϊκή Δεξαμενή;
«Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος» που συγκαταλέγεται στις 10 καλύτερες ταινίες παγκοσμίως, θα προβληθεί για πρώτη φορά -53 χρόνια μετά την πρώτη προβολή του- σε έναν αρχαιολογικό χώρο. Οσοι έρθουν θα έχουν τη δυνατότητα να δούνε σε εξαιρετικά υψηλή απόδοση την ταινία του Σέρτζιο Λεόνε, τη μουσική της οποίας έχει ο μεγάλος Εννιο Μορρικόνε. Στην επική σκηνή του νεκροταφείου, λίγο πριν τελειώσει η ταινία, η υψίφωνος θα εκτελέσει την «Εκσταση του Χρυσού», το μεγαλύτερο συμφωνικό ορχηστρικό θέμα όλων των εποχών. Θα ήθελα να σταθώ σε ένα τηλέφωνο που έγινε στον Σύλλογο από το γραφείο της υπουργού Πολιτισμού κ. Μενδώνη που εκ μέρους της μας ευχαρίστησαν για τη δράση μας και μας ζήτησαν να γίνει μία συνάντηση μεταξύ του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Εννιο Μορρικόνε και της υπουργού.
* Κυρία Σδρόλια, φοβάστε τυχόν φθορές που θα μπορούσαν να προκύψουν;
- Αφενός η Ρωμαϊκή Δεξαμενή δεν είναι μνημείο μεγάλης ευαισθησίας, αφετέρου πιστεύω ότι θα συναρπάσει τόσο πολύ τον κόσμο που δεν θα θέλει να σηκωθεί από τη θέση του. Φυσικά θα υπάρχει μεγάλη προσοχή από ανθρώπους και της Εφορείας Αρχαιοτήτων αλλά και του Συλλόγου Εννιο Μορρικόνε.
* Κύριε Παπακώστα, υπήρχε ανταπόκριση του κόσμου για την εκδήλωση;
- Μας πήραν τηλέφωνο και μας ζήτησαν προσκλήσεις πάνω από 1.000 άτομα, με τις διαθέσιμες θέσεις να είναι μόλις 200. Μάλιστα επειδή ανέβασαν την εκδήλωση στο διαδίκτυο η Ιταλική Πρεσβεία και το Ιταλικό Ινστιτούτο, μας έπαιρναν τηλέφωνο από την Αθήνα και ζητούσαν προσκλήσεις. Φυσικά αυτοί νόμιζαν ότι η προβολή θα γίνει στη Ρωμαϊκή Δεξαμενή στο Κολωνάκι... Ευελπιστώ, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και την κ. Σδρόλια, να οργανώσουμε άλλη μία προβολή ώστε να ικανοποιήσουμε κι άλλους ανθρώπους που ήθελαν να δούνε την ταινία και δεν βρήκαν πρόσκληση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass