Ο Δήμος χρηματοδοτεί με 2 εκατ. ευρώ έργα πολιτισμού

ΕΝΑΜΙΣΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΑΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ - ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΕΙ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2022

Δημοσίευση: 12 Οκτ 2019 15:01

Με χρηματοδότηση περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ ο Δήμος Λαρισαίων εξασφαλίζει την έναρξη και την ομαλή συνέχεια σε έργα πολιτισμού της πόλης, μεταξύ των οποίων η αποκατάσταση της σκηνής του Αρχαίου Θεάτρου με 1,5 εκατ. ευρώ (από πόρους της ΔΕΥΑΛ), η μελέτη αποκατάστασης των στρατιωτικών αρτοποιείων με 300.000 ευρώ, αλλά και η μελέτη ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων με 300.000 ευρώ.


Ανακοινώσεις χρηματοδότησης -που αν μη τι άλλο δίνουν ισχυρή ώθηση σε έργα πολιτισμού της πόλης και ιδιαιτέρως στην κορωνίδα αυτών, το Αρχαίο Θέατρο- έκανε ο δήμαρχος μετά από δίωρη συνάντηση εργασίας που είχε ο ίδιος και στελέχη της Δημοτικής Αρχής με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Σταυρούλα Σδρόλια και υπηρεσιακούς παράγοντες. Αναλυτικότερα, με την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Καλογιάννης σε δηλώσεις του αφού τόνισε την εξαιρετική συνεργασία Δήμου και Εφορείας Αρχαιοτήτων, σημείωσε ότι «Ο Δήμος υλοποιεί αποφάσεις στην κατεύθυνση της αποπεράτωσης έργων πολιτισμού, που είναι πολύ συγκεκριμένα. Πρώτο απ’ όλα και το μεγαλύτερο είναι το Αρχαίο Θέατρο το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη διαδικασία έναρξης των έργων αναστήλωσης του κοίλου, που θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Θεσσαλίας με 3,4 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο στοιχείο που επηρεάζει τη λειτουργία του θεάτρου είναι η διαδικασία αναστήλωσης της σκηνής. Για τη σκηνή υπάρχει μια μελέτη που βρίσκεται στην ολοκλήρωσή της και θα κατατεθεί για έγκριση στο ΚΑΣ προκειμένου παράλληλα με την αναστήλωση του κοίλου να ξεκινήσει και να υλοποιηθεί η σκηνή του Αρχαίου Θεάτρου που είναι -απ’ ό,τι λένε οι αρχαιολόγοι- μοναδική. Οι αναλημματικοί τοίχοι εντάσσονται σε ξεχωριστή μελέτη, όπως και οι απαλλοτριώσεις της ανατολικής μεριάς οι οποίες είναι υπερώριμες και μπορούν τα τρία καταστήματα να φύγουν, προκειμένου να γίνει μία επιβλητική είσοδος στο Αρχαίο Θέατρο». Εκεί ο κ. Καλογιάννης επισήμανε ότι ο Δήμος θα βοηθήσει οικονομικά στην αναστήλωση της σκηνής με το ποσό της τάξεως σχεδόν του ενάμισι εκατομμυρίου ευρώ, με το ποσό να εκταμιεύεται με το 5 τοις εκατό που ορίζει ο νόμος από τη μεριά της ΔΕΥΑΛ. Ο δήμαρχος τόνισε ότι θα γίνουν προσπάθειες το Αρχαίο Θέατρο να είναι έτοιμο και λειτουργικό όχι το 2023, αλλά το 2022.
Επειτα ο κ. Καλογιάννης αναφέρθηκε και στα έργα:
Στρατιωτικά Αρτοποιεία: Ο Δήμος θα χρηματοδοτήσει με 300.000 ευρώ τη μελέτη για την αποκατάσταση του κτιρίου των πρώην στρατιωτικών αρτοποιείων, με σκοπό τη διαμόρφωσή τους σε γραφεία και βοηθητικούς χώρους εξυπηρέτησης των παραστάσεων, ενώ παράλληλα θα βρεθεί χώρος προκειμένου να μεταφερθούν ευρήματα του Θεάτρου που βρίσκονται σε αποθήκη στον χώρο των στρατιωτικών αρτοποιείων.
Μπεζεστένι: Είναι έργο του Δήμου Λαρισαίων με χρηματοδότηση 5,5 εκατ. ευρώ από πρόγραμμα ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης (ΕΠΑΝΕΚ) και ίδιους πόρους. Βρίσκεται σε διαδικασία έναρξης του υποέργου που έχει αναλάβει με αυτεπιστασία η Εφορεία Αρχαιοτήτων, το οποίο θα ολοκληρωθεί σε 15 με 18 μήνες. Παράλληλα θα ξεκινήσει η εργολαβία του Δήμου ώστε μέσα σε 2-3 χρόνια να έχει ολοκληρωθεί κι αυτή η σπουδαία πολιτιστική υποδομή. Το Μπεζεστένι, με την ολοκλήρωσή του θα λειτουργήσει ως αγορά, ενώ υπάρχει σκέψη να στεγάσει και δράσεις στήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας.
Γενί τζαμί: Περιμένουμε την ένταξή του στα ΒΑΑ με την πρόταση που έχουμε κάνει προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Εχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση Δήμου – Εφορείας Αρχαιοτήτων προκειμένου να υπάρξει ανάπλαση του χώρου και εγκατάσταση μηχανημάτων και ψηφιακών συστημάτων τα οποία θα το μετατρέψουν σε κόμβο πολιτιστικής διασύνδεσης».
Ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων: Αφορά σε 14 μνημεία στο ιστορικό κέντρο της πόλης για το οποίο υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη κόστους περίπου 300.000 ευρώ.
Ζήτημα Ιστορικού Κέντρου: Πρέπει να υπάρξουν προϋποθέσεις ώστε με την ανάδειξη όλων αυτών των μνημείων να υπάρξουν παρεμβάσεις και τυπολογικά χαρακτηριστικά τα οποία θα οριοθετούν όχι μόνο το ιστορικό κέντρο, αλλά θα δίνουν και στοιχεία τα οποία θα επιβάλλονται στη διαδικασία αδειοδότησης των οικοδομών οι οποίες υπάρχουν στην περιοχή προκειμένου να αναδειχθεί μια φυσιογνωμία του Ιστορικού Κέντρου. Αυτά τα στοιχεία θα προσεγγίσει και ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που διεξάγεται για τον περιβάλλοντα χώρο του θεάτρου προκειμένου να συνδέεται και με τα κτίρια που υπάρχουν στο ιστορικό κέντρο.
Διαχρονικό Μουσείο και περιβάλλων χώρος: Πολύ σύντομα θα ασφαλτοστρωθούν όλες οι προσβάσεις προς το Μουσείο. Επίσης θα γίνει ανάπλαση και θα αποδοθούν στους συμπολίτες μας τα 450 στρέμματα του Μεζούρλου. Μια περιοχή που φτάνει μέχρι το Περιφερειακό Νοσοκομείο και θα αποτελέσει έναν νέο πνεύμονα πολιτισμού, πρασίνου και αναψυχής για τους Λαρισαίους.
Ο Απόστολος Καλογιάννης έκλεισε λέγοντας ότι «Στην αγωνία της Εφορείας ότι εκτός του ΠΕΠ Θεσσαλίας πώς χρηματοδοτούνται όλα αυτά, παρεμβαίνουμε και λέμε ότι ένα ποσό της τάξεως των 2 εκατ. ευρώ θα δοθεί για την αναστήλωση της σκηνής, τη χρηματοδότηση των μελετών και βεβαίως εξετάζουμε πώς θα εντάξουμε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα το ζήτημα της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων.
Η υψηλού επιπέδου πολιτιστική δραστηριότητα -που λόγω της εξωστρέφειας που έχει αναπτυχθεί άπαντες γνωρίζουν- «κατατάσσει» τη Λάρισα στους πολιτιστικούς προορισμούς και σημαίνει μια ενδυνάμωση όλου του πολιτιστικού γίγνεσθαι. Αποτελεί δε εκτός από πολιτιστική και μια τεράστια αναπτυξιακή παρέμβαση για την οικονομία της πόλης, την κουλτούρα της, τους πολίτες της, την επιχειρηματικότητα και όλα όσα συνδέονται με τις δραστηριότητες αυτού του τομέα».
Στη συνέντευξη Τύπου και στη σύσκεψη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων παρέστησαν επίσης οι αντιδήμαρχοι Γ. Σούλτης και Παν. Σάπκας, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ κ. Δημ. Μαβίδης και η γενική γραμματέας του Δήμου κ. Β. Μόσιαλου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass