Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φόρος τιμής στον Γιαννούλη Χαλεπά

Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ «ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ» ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ Θ. ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ Δ. ΒΑΝΕΛΛΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 10 Νοε 2019 18:30

Φόρο τιμής στον σημαντικότερο ίσως Νεοέλληνα γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά, αποτελεί το graphic novel-εικονογράφημα των Θανάση Πέτρου και Δημήτρη Βανέλλη με τίτλο «Γιαννούλης Χαλεπάς. Ο μύθος της νεοελληνικής γλυπτικής» που παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας.

Οι δημιουργοί του βιβλίου στη διάρκεια της παρουσίασης μίλησαν για την προσπάθειά τους να μεταφέρουν στις 176 σελίδες του βιβλίου τη ζωή του Χαλεπά, από τα παιδικά χρόνια μέχρι τον θάνατό του, χωρίς να προδώσουν ή να αφαιρέσουν το παραμικρό από τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν τον βίο αυτού τού ιδιοφυούς καλλιτέχνη, του μισότρελου ερημίτη, του πάμφτωχου «αγίου» της ελληνικής γλυπτικής.

Παράλληλα, μέσα σ’ αυτή την ιδιαίτερη «βιογραφία» μπόρεσαν να ανασυστήσουν πειστικά το περιβάλλον και την εποχή του Χαλεπά, αποδίδοντας με τη γλώσσα των κόμικς τούς δαίμονες που βασάνιζαν το μυαλό του.

Εικονογραφημένο εξαιρετικά και εμπλουτισμένο με πλήθος ντοκουμέντων (δημοσιεύματα εφημερίδων της εποχής, ιατρικές γνωματεύσεις, κανονισμοί λειτουργίας ψυχιατρικών ιδρυμάτων, μια σπάνια συνέντευξη του Γ. Χαλεπά δημοσιευμένη στην Ελληνική, οκτώ χρόνια πριν τον θάνατό του κ.ά.) το βιβλίο χωρίζεται σε τρία κεφάλαια, που καλύπτουν τις αντίστοιχες βασικές περιόδους στη ζωή και το έργο του Χαλεπά. Στο πρώτο κεφάλαιο, με τίτλο «Ελπίδες», εικονογραφούνται τα νεανικά του χρόνια, μέχρι την εμφάνιση της αρρώστιας. Στην «Άβυσσο» ο αναγνώστης παρακολουθεί τον εγκλεισμό του στο φρενοκομείο της Κέρκυρας, καθώς και χρόνια που έζησε και εργάστηκε στην Τήνο μετά την έξοδό του από το ίδρυμα. Στην «Ανάσταση» τέλος, μεταφερόμαστε στην εποχή που έζησε και δημιούργησε στην Αθήνα μέχρι τον θάνατό του, γαληνεμένος και καταξιωμένος επιτέλους. Συνδετικός κρίκος των τριών κεφαλαίων είναι ένας επινοημένος χαρακτήρας σε ρόλο αφηγητή, που κρατά το νήμα της ιστορίας και οδηγεί τον αναγνώστη μέχρι την τελευταία σελίδα.

Παράλληλα ο ιστορικός της Τέχνης Γιάννης Μπόλης ανέπτυξε το θέμα «Τραγικότητα και μύθος» και ο ψυχίατρος, διδάκτωρ ΑΠΘ, εικαστικός Παύλος Βασιλειάδης μίλησε για την εικαστική μετουσίωση του ψυχικού τραύματος στην τέχνη.

Gallery άρθρου