Στη μνήμη της Φωφώς Κουκουτάρα

Η εξαιρετική συναυλία που δόθηκε στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας με παράλληλη προβολή του ντοκιμαντέρ «Η Μεταξωτή» *Συγκινητικοί χαιρετισμοί από Π. Σάπκα και Νέλλη Βασβατέκη

Δημοσίευση: 11 Νοε 2019 17:15

Αφιερωμένο στη χαρισματική προσωπικότητα της Λαρισαίας υψιφώνου Φωφώς Κουκουτάρα, που σημάδεψε με τη φωνή της το πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης, ήταν το ντοκιμαντέρ «Η Μεταξωτή», που προβλήθηκε το περασμένο Σαββατόβραδο στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.

Μετά το πέρας της προβολής του ντοκιμαντέρ το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει ένα εξαιρετικό μουσικό πρόγραμμα με επιλεγμένα τραγούδια του κλασικού ρεπερτορίου. Σούμπερτ από τον κύκλο «χειμερινό ταξίδι» (το χωριό, ο Λυράρης) «το τραγούδι της Μινιόν», από τον κύκλο «επιλεγμένα τραγούδια», την «Αφιέρωση» του Ρίχαρντ Στράους, το ντουέτο του Ντον Τζιοβάνι και της Τζερλίνα από την όπερα Ντον Τζιοβάνι του Μότσαρτ, Resta immobile «Μείνε ακίνητος» από την όπερα Γουλιέλμος Τέλος, τη Habanera από την Κάρμεν του Μπιζέ, ναπολιτάνικες μελωδίες και βιεννέζικες οπερέτες κράτησαν συντροφιά στους Λαρισαίους φιλόμουσους.

Η σοπράνο Μαρία Ρουκά και ο βαρύτονος Γιάννης Κουκουτάρας, εντυπωσίασαν το κοινό με τις ερμηνείες τους, ενώ στο πιάνο τούς συνόδευε ο μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας Χρήστος Κτιστάκης.

Η Φωφώ Κουκουτάρα υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Φίλων της Συμφωνικής Ορχήστρας και παρέμεινε μέλος μέχρι τον θάνατό της.

ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Ιδιαίτερα συγκινημένος κατά τον χαιρετισμό του ήταν ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας, ενώ μίλησε και για τους στενούς οικογενειακούς δεσμούς με τη χαρισματική υψίφωνο.

Με ιδιαίτερα συγκινητικό τρόπο αναφέρθηκε στο γοητευτικό μουσικό ταξίδι της ζωής της Φωφώς Κουκουτάρα η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Συμφωνικής Ορχήστρας κ. Νέλλη Βασβατέκη, η οποία αναφερόμενη στο ντοκιμαντέρ και στον σκηνοθέτη Προκόπη Δάφνο είπε -μεταξύ άλλων- τα εξής: «Σήμερα βρισκόμαστε εδώ, 8 χρόνια από τον θάνατό της, για να παρακολουθήσουμε ένα ντοκιμαντέρ του πολυβραβευμένου κινηματογραφιστή και σκηνοθέτη Προκόπη Δάφνου, το οποίο χαράζει τις εικόνες, τις ερμηνείες και τα συναισθήματα που δημιουργεί, στο μυαλό και στην καρδιά του θεατή. Αναδημιουργεί τη ζωή της, φωτίζει την καλλιτεχνική της πορεία και την πορεία της στον πολιτισμό, μέσα από τεκμήρια της πνευματικής δημιουργίας της. Σε λίγο τα φώτα της αίθουσας θα σβήσουν και μια αόρατη κλωστή θα μας κρατήσει δεμένους με τη «Μεταξωτή». Θα αναδυθεί η ατμόσφαιρα της δεκαετίας του ’70. Το σπίτι της, τα έπιπλα, τα αντικείμενα, που έχουν την αύρα του παρελθόντος με μια αριστοκρατική φινέτσα. ΄Ενας ιδιαίτερος τόνος νοσταλγικής αγάπης διαχέεται σε όλο το έργο. Η Φωφώ Κουκουτάρα μπροστά μας, με το χαμόγελο που σε αφόπλιζε, ακτινοβολώντας τη λάμψη της εσωτερικής της ηρεμίας.

Κι εδώ ακριβώς αποδεικνύεται η δεξιοτεχνία του σκηνοθέτη Προκόπη Δάφνου και η μεγάλη ικανότητά του να μπαίνει βαθιά μέσα στην ψυχή των χαρακτήρων του. Γιατί θα μας ταξιδέψει σ’ έναν κόσμο εσωτερικών συναισθημάτων, σε μια μουσική αφήγηση όπου οι ήχοι γίνονται σκέψεις, ιδέες, μορφές, μνήμες και όνειρα.

Σήμερα εμείς εδώ σβήνουμε τα φώτα της αυλαίας και ανάβουμε τα φώτα της ψυχής για να την κρατήσουμε στη μνήμη μας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν η βουλευτής κ. Ευαγγελία Λιακούλη, ο ειδικός σύμβουλος του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Ντίνος Κόκκινος, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Νικολέττα Μπασδέκη, ο ιστορικός ερευνητής κ. Νικόλαος Παπαθεοδώρου, ο π. πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων Τεχνών Θεσσαλίας κ. Καρατόλιας, πολλοί Λρισαίοι αλλά και φίλοι της οικογένειας Κουκουτάρα, που ταξίδεψαν από την Αθήνα για να παρακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ στην πρώτη του παρουσίαση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass