Η ποίηση του τοπίου του Κώστα Νταή

Δημοσίευση: 13 Νοε 2019 16:23

Στην «γκαλερί Μαργώνη» της οδού Αθανασίου Διάκου φιλοξενείται τις ημέρες αυτές - και ως το τέλος Νοεμβρίου - μια ενδιαφέρουσα έκθεση, χάρμα οφθαλμών για τους φιλότεχνους. Πρόκειται για μια μεγάλη σειρά υδατογραφιών του εμπνευσμένου γνωστού εικαστικού Κώστα Νταή, που κέρδισε επάξια τα τελευταία χρόνια την πρωτοκαθεδρία στον κόσμο της Τέχνης, μεταξύ των καλλιτεχνών που το ταλέντο τους και η εμπνευσμένη ματιά τους δεν περνούν απαρατήρητα.

Τολμά κανείς να πει ότι ο Κώστας Νταής αποτελεί μια μοναδική περίπτωση Λαρισαίου καλλιτέχνη, που τα τελευταία χρόνια ασχολείται τόσο στοχαστικά και με τέτοια βαθύτητα με το τοπίο της Λάρισας σε βαθμό που να αγγίζει τα όρια της ποιητικής δημιουργίας, αλλά μέσω του χρωστήρα του.

Κοιτάς τη ζωγραφική του από κάποια απόσταση γιατί υποθέτεις ότι θα κάνεις πιο συγκεκριμένη την εικόνα που ζωγραφίζει. Το αιώνιο ανθρώπινο λάθος, να ψάχνεις για φόρμα στο συναίσθημα... Αυτό που σίγουρα βλέπεις και νιώθεις είναι η πλημμύρα των χρωματικών τόνων, που όσο πλησιάζεις σε κατακλύζει και σου δημιουργεί την εντύπωση ότι τα χρώματα ξεπερνούν τη διάσταση του τελάρου και τείνουν να ενωθούν με τον ορίζοντα.

Η κυριαρχία των μπλε και πράσινων τόνων πάνω στις γήινες αποχρώσεις των υδατογραφιών του εξισορροπούν τις συνθέσεις και καταλήγουν σε γνωστές εικόνες της θεσσαλικής υπαίθρου.

Ο Κώστας Νταής με ιδιαίτερη ικανότητα δημιουργεί -μέσα από τις φαινομενικά αφηρημένες του φόρμες και με τη δύσκολη τεχνική της υδατογραφίας- τον δικό του ρεαλισμό.

Η νέα δουλειά του Κώστα Νταή δείχνει τη συνεπή συνέχεια του ήδη γνωστού του έργου. Η εξέλιξη της εικόνας που δίνει ο Κ. Νταής από τον συγκεκριμένο εικονικό ιμπρεσιονισμό, στον αφηρημένο εξπρεσιονισμό, είναι χρονικά σαφέστατη. Το θέμα του παραμένει το ίδιο. Το τοπίο του λαρισινού κάμπου, αλλά και γενικότερα το ελληνικό τοπίο, πλούσιο σε φωτεινούς τόνους. Το έργο του λέει όσα θέλει να πει για τη ζωή και τον κόσμο ο ίδιος, σε μια άψογη εικαστική γλώσσα.

Μέσα από την έννοια «τοπίο» όπως με τις παλαιότερες δημιουργίες του στις σειρές «Πηνειός» και «Γη Λαρισαίων», έτσι και τώρα, ο Λαρισαίος ζωγράφος μάς δίνει τη μεγάλη αγάπη του για τη φύση, μια αγάπη καταφύγιο και φυγή που τη νιώθει σαν φυσική αναπνοή της Τέχνης, γιατί από κει εισπνέει το δικό του οξυγόνο.

Ν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass