×

Ειδοποίηση

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/244905

Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τέρμα το γκάζι!

Δημοσίευση: 16 Νοε 2019 18:52 | Τελευταία ενημέρωση: 16 Νοε 2019 18:56

Μια νέα εβδομάδα ξεκίνησε την Πέμπτη στις κινηματογραφικές αίθουσες της πόλης. Συνεχίζουν τις προβολές τους οι ταινίες «Maleficent: Η Δύναμη του Σκότους», «Joker», «Ο Βασιλιάς των Λιονταριών», «Γέτι: Ο Χιονάνθρωπος των Ιμαλαΐων», «Η Οικογένεια Άνταμς» και «Το Μαγικό Χαλί». Πρεμιέρα πραγματοποίησαν οι παραγωγές «Κόντρα σε Όλα», «Last Christmas», «Ένας Καλός Ψεύτης», «Χωρίς Οικογένεια» και «Σκυλομπελάς».

ΚΟΝΤΡΑ ΣΕ ΟΛΑ
(Le Mans ’66/Ford v Ferrari)
Βιογραφικό Δράμα-Έγχρωμο- Διάρκεια:152’-Παραγωγή: Η.Π.Α, Γαλλία, 2019- Σκηνοθεσία: Τζέιμς Μάνγκολντ- Σενάριο: Τζεζ Μπάτεργουορθ, Τζον-Χένρι Μπάτεργουορθ, Τζέισον Κέλερ - Πρωταγωνιστούν: Ματ Ντέιμον, Κρίστιαν Μπέιλ -Κατάλληλο για άνω των 12 ετών.
Αποσυρμένος από την ενεργό δράση, ο οδηγός αγώνων Κάρολ Σέλμπι (Ματ Ντέιμον) είναι ιδιοκτήτης μεγάλης επιχείρησης πώλησης αυτοκινήτων. Ο φίλος του και καλός οδηγός Κεν Μάιλς (Κρίστιαν Μπέιλ) χάνει το συνεργείο του και σε αυτή τη δύσκολη οικονομική θέση δέχεται μια πρόταση από τον Κάρολ. Η πρόταση είναι να δημιουργήσουν ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο για τη βιομηχανία Φορντ, με το οποίο η εταιρεία θα κερδίσει την αήττητη Φεράρι. Η συνεργασία τους θα αποδειχτεί σωτήρια και θα τους οδηγήσει σε προκλήσεις και σε μεγάλους αγώνες μέχρι το Λε Μαν της Γαλλίας το 1966. Το «γκάζι» της ταινίας είναι πατημένο στο τέρμα και τρέχει με 7.000 στροφές/λεπτό. Η σκηνοθεσία του Τζέιμς Μάνγκολντ είναι ένα masterclass μελετημένων πλάνων και σκηνών, μία σπουδή στην κινηματογράφηση αγώνων ταχύτητας. Το μοντάζ βάζει το κοινό συνεπιβάτη του Κεν Μάιλς και μαζί ζούνε τις απότομες στροφές και την επικινδυνότητα κάθε δευτερολέπτου. Στη διεύθυνση φωτογραφίας ο δικός μας Φαίδων Παπαμιχαήλ, ο οποίος ήδη κατατάσσεται στους καλύτερους του επαγγέλματός του, αναδημιουργεί πραγματικές σκηνές σε σημείο που πιστεύεις πως βλέπεις ένα ντοκιμαντέρ με πρωταγωνιστές του πραγματικούς ήρωες. Ξεχνάς πως παρακολουθείς μυθοπλασία και ο Παπαμιχαήλ με τη δική του οπτική αφήγηση «ανασταίνει» μια εποχή σαν από παλιά καρτ-ποστάλ. Την πλοκή απασχολεί η σχέση φιλίας και συνεργασίας του Κεν Μάιλς και του Κάρολ Σέλμπι. Ωστόσο, η ουσία της εξετάζει με το μικροσκόπιο τον Κεν και ως ένα μεγάλο βαθμό τον βιογραφεί. Είναι ο ήρωας που συμβολίζει την ακεραιότητα, την αξιοπρέπεια και την καλοσύνη ενός ανθρώπου που ήξερε σε βάθος τον εαυτό του. Ήταν ένας από τους κορυφαίους μηχανικούς και οδηγούς αυτοκινήτων. Ζούσε για την οδήγηση και με μεγαλοψυχία στεκόταν στις αντιξοότητες και στα πισώπλατα μαχαιρώματα που προκλήθηκαν από τον Φορντ και τους ανθρώπους του. Ο αγώνας στο Λε Μαν της Γαλλίας συνοψίζει τα χαρακτηριστικά του με τη λέξη «bellissimo» που του απευθύνει ο ιδιοκτήτης της Ferrari, Έντσο Φεράρι. Το «bellissimo», «πολύ όμορφο» ανταποκρίνεται στο σύνολο της οντότητας αυτού του εκπληκτικού οδηγού. Ο Κρίστιαν Μπέιλ ρίχνει τα καλά χαρτιά του ως Κεν Μάιλς. Παθιασμένος και γεννημένος για ρίσκο ο Κεν στα χέρια του Κρίστιαν οδηγεί την κούρσα της επιτυχίας. Ο «ιπτάμενος» οδηγός κατακτά τις πίστες και τους αιθέρες. Στο πλευρό του ο Ματ Ντέιμον ως ο διαφορετικός Κάρολ Σέλμπι, ο πιο εξαρτημένος από τους ισχυρούς της αυτοκινητοβιομηχανίας και τη δημοσιότητα που τον ακολουθεί, μένει στη σκιά του Μπέιλ. Η επικινδυνότητα και η αναγκαιότητα ενός οδηγού σαν τον Μάιλς να βρίσκεται πίσω από το τιμόνι, «θαμπώνει» τη σύγχρονη πολυτέλεια του επαγγέλματος. Το νοσταλγικό κλίμα και ένας κώδικας συμπεριφοράς που μάλλον έχει εκλείψει βγάζει το «Κόντρα σε όλα» πρώτο. Αν ζούσαν οι αληθινοί πρωταγωνιστές θα ήταν ικανοποιημένοι και περήφανοι με αυτή τη ματιά του σκηνοθέτη και των σεναριογράφων! Μην τη χάσετε!

****½/5

last christmas hints clues

LAST CHRISTMAS
Ρομαντική Κομεντί-Έγχρωμη- Διάρκεια: 103’-Παραγωγή: Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α., 2019- Σκηνοθεσία: Πολ Φέιγκ- Σενάριο: Έμα Τόμσον, Μπράιονι Κίμινγκς- Πρωταγωνιστούν: Εμίλια Κλαρκ, Χένρι Γκόλντινγκ, Έμα Τόμσον, Μισέλ Γέο-Κατάλληλη για άνω των 12 ετών.
Η Κέιτ (Εμίλια Κλαρκ) νιώθει απογοητευμένη από τη ζωή της, στην οποία δεν βρίσκει κανένα ενδιαφέρον. Μια περιπέτεια με την υγεία της έχει φέρει τα πάνω κάτω και η γνωριμία της με τον μυστηριώδη Τομ (Χένρι Γκόλντινγκ) θα την κάνει να αναθεωρήσει τα πάντα. Ασφαλής επιλογή το κείμενο για τον σκηνοθέτη Πολ Φέιγκ. Το χριστουγεννιάτικο τοπίο και το σενάριο δεν δοκιμάζουν τις δημιουργικές του ικανότητες. Θέτουν, όμως, υπό αμφισβήτηση την ιδέα και την ιστορία που ανέπτυξαν η πανέξυπνη Έμα Τόμσον και η πρωτοεμφανιζόμενη Μπράιονι Κίμινγκς. Το τραγούδι «Last Christmas» του Τζορτζ Μάικλ ήταν η έμπνευσή τους, αλλά το σενάριο είναι τόσο απλό και προβλέψιμο που ακόμα και το πιο φωτεινό αστέρι δεν λάμπει αρκετά για να του χαρίσει λίγο από τη μαγεία του. Πριν μπει ο θεατής στην αίθουσα σκέφτεται το κλασικό πλέον τραγούδι του πρόωρα χαμένου μουσικού και φτιάχνει με το μυαλό του την πιο ωραία ερωτική ιστορία. Λέει μέσα του ότι οι αγαπημένες μελωδίες του Μάικλ θα μετατρέψουν την ταινία σε μια επιτυχία που θα βλέπουμε κάθε χρόνο τις γιορτινές ημέρες. Και όμως η ταινία δεν ανταποκρίνεται στην απήχηση του τραγουδιού. Ξεκινάει χλιαρά, οι ήρωες συναντιούνται με αμήχανο τρόπο και μόλις γίνεται η μεγάλη αποκάλυψη πέφτεις από τα φωταγωγημένα, λόγω των εορτών, σύννεφα. Ακόμα και ο πανέμορφος στολισμός και το πέρασμα από τη γειτονιά, τουλάχιστον αυτή θυμίζει, μιας άλλης ταλαίπωρης κινηματογραφικής ηρωίδας, της Μπρίτζετ Τζόουνς, δεν αρκούν για να «σωθούν» τα Χριστούγεννα της Κέιτ και του Τομ. Και, ναι, το μήνυμα είναι ισχυρό και αφορά στην αλληλεγγύη και την εκτίμηση της ζωής και των στιγμών της, κάτι που ο Τομ μεταδίδει στην Κέιτ. Φτιάχνει τη ραγισμένη της καρδιά με πολλούς τρόπους και της μεταδίδει το πνεύμα των Χριστουγέννων. Εντάξει, και η καρδιά του θεατή ζεσταίνεται, αλλά δεν νιώθει κάτι το διαφορετικό για την ταινία. Δείτε την, αν λατρεύεται τον Τζορτζ Μάικλ! Αλλιώς το «Love Actually» του 2003 είναι το γιατρικό σας!

**/5

Από τη Δέσποινα Τριανταφυλλίδου,
φιλόλογο, πτυχιούχο και υπ. διδάκτορα Τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου

Gallery άρθρου

{gallery}244905{/gallery}