Βιβλίο-κιβωτός της ιστορικής μνήμης…

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ «Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΣΠΗΛΙΑΣ ΚΙΣΣΑΒΟΥ ΣΤΙΣ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 1944» ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Δημοσίευση: 27 Νοε 2019 16:03

Άλλη μία ψηφίδα στο τεράστιο μωσαϊκό της τοπικής ιστορικής μνήμης τοποθετήθηκε χθες στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Στο μικροσκόπιο της εκδήλωσης στην πρώην μπαρουταποθήκη βρέθηκε μία άγνωστη εν πολλοίς μάχη, αυτή της Σπηλιάς, στην οποία είναι αφιερωμένο το βιβλίο του δασκάλου Δημήτριου Κων. Καλογιάννη που παρουσιάστηκε χθες.

Για το βιβλίο, που φέρει τον τίτλο «Η μάχη της Σπηλιάς Κισσάβου στις 26 Μαρτίου 1944», ο κ. Καλογιάννης σημείωσε στην «Ε» ότι «Το βιβλίο πραγματεύεται ένα τοπικό αντιστασιακό γεγονός το οποίο έχει σχέση με τη μάχη της Σπηλιάς. Στις 26 Μαρτίου 1944 οι Γερμανοί περικύκλωσαν ένα εξωκλήσι στη Σπηλιά, αφού από προδότες είχαν πληροφορηθεί ότι μέσα εκεί κρύβονταν αντάρτες του τμήματος Μηχανικού του ΕΛΑΣ, τμήμα που ήταν υπεύθυνο για πληθώρα σαμποτάζ. Στη μάχη σκοτώθηκαν 17 αντάρτες του ΕΛΑΣ και 14 άμαχοι Σπηλιώτες». Στην ερώτηση της «Ε» γιατί ένα τόσο σημαντικό και τόσο πρόσφατο γεγονός της τοπικής ιστορίας δεν είναι ευρύτερα γνωστό, ο κ. Δημήτρης Καλογιάννης σημείωσε ότι «Δυστυχώς έχετε δίκιο, η συγκεκριμένη μάχη δεν είναι γνωστή στο ευρύ κοινό. Η τοπική ιστορία δεν διδάσκεται έτσι όπως θα έπρεπε, γιατί στα σχολεία μελετούμε τα πιο σημαντικά γεγονότα -τα πιο βασικά- και πολλές φορές παραβλέπουμε σπουδαία για τον τόπο μας περιστατικά, στα οποία συντοπίτες μας έδωσαν τη ζωή τους για τη δική μας ελευθερία», ενώ συμπλήρωσε λέγοντας ότι «για να γραφεί αυτό το βιβλίο έγινε μια μεγάλη έρευνα, με μαρτυρίες από πολλούς και ηλικιωμένους ανθρώπους. Οι μαρτυρίες τους διασώζουν πράγματα που κινδυνεύουν να χαθούν από την παρέλευση του χρόνου». Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Γιάννης Μπέφας σε σύντομο χαιρετισμό του είπε ότι «Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης φιλοδοξεί να συμβάλει στη διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς στα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της εθνικής κυριαρχίας». Για το ιστορικό του εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης μίλησε ο ταμίας του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου κ. Στέφανος Παπαγεωργίου, ενώ το βιβλίο παρουσίασε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Παύλος Λάλος. Την παρουσίαση συντόνιζε ο εκπαιδευτικός κ. Ιωάννης Ζιάνας.

Η εκδήλωση έγινε με αφορμή την Ημέρα Πανελλαδικού Εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης (που γιορτάζεται στις 25 Νοεμβρίου, ημέρα ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου), ενώ τη διοργάνωσαν ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας σε συνεργασία με τον Πανθεσσαλικό Σύλλογο Σπηλιωτών «Ο Κίσσαβος» και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass