Υπογραφές για την αρχαία Περραιβία

Εκδήλωση-διαβούλευση στην Ελασσόνα για την προώθηση του αιτήματος αλλαγής του ονόματος του Δήμου

Δημοσίευση: 23 Δεκ 2019 22:20

Διαβούλευση για το όνομα «Περραιβία» με αφορμή την πρωτοβουλία - αίτημα πολιτών για τη μετονομασία του Δήμου Ελασσόνας πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο κέντρο «Φαντασία» της Ελασσόνας. Οι ομιλητές της διαβούλευσης παρέθεσαν σειρά ιστορικών στοιχείων, γνωστών και αγνώστων και «κατέθεσαν» πηγές που αιτιολογούν το αίτημά τους, ενώ συγκεντρώθηκαν και υπογραφές, προκειμένου η διαβούλευση να προχωρήσει.

Ο συντονιστής της εκδήλωσης, δημοσιογράφος Αντ. Λιάνος τόνισε, ανάμεσα στα άλλα: «Πολύ σημαντικό να ανοίξει αυτή η συζήτηση με τη σημερινή διαβούλευση για τη μετονομασία του Δήμου Ελασσόνας σε Δήμο Περραιβίας, πέρα από τις όποιες διαφωνίες ή κοινές μας απόψεις, αφού εδώ βρίσκονται δίπλα μου ερευνητές που με βάση τα ιστορικά στοιχεία που κουβαλάμε ως τόπος, μπορούν να μας κάνουν σήμερα να γνωρίσουμε καλύτερα τις ρίζες μας, τις μνήμες μας της ιστορικής παρολύμπιας και όχι μόνο Περραιβίας. Το μεγαλύτερο ζήτημα και το πιο σημαντικό είναι να μπορέσει η σημερινή νεολαία που αποτελεί το αύριο, να μάθει την ιστορία της, μέσα από τέτοιες ημερίδες και να μάθει την ιστορία της Περραιβίας, διότι λαός που δεν γνωρίζει το παρελθόν του δεν δικαιούται να έχει μέλλον».

Ακολούθησε εισήγηση του εκπαιδευτικού – φιλολόγου Βασ. Ζαρζώνη που ανέφερε, αποσπασματικά: «Κάποιοι βιάστηκαν να μας χαρακτηρίσουν γραφικούς. Θέλουμε να τους καθησυχάσουμε. Υπάρχει μία σοβαρή διαβούλευση για το όνομα «Περραιβία». «Περραιβία» σημαίνει πέρασμα. Υπάρχει προβληματισμός ως προς τη λήθη της αυτογνωσίας της τοπικής ιστορίας. Πρότασή μου για Συνέδριο Ορεινής Περραιβίας. Η νεολαία μας πρέπει να μάθει για την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής μας και περιμένει εμάς να τα αναδείξουμε».

Με τη σειρά του, ο φιλόλογος ιστορικός – συγγραφέας Θωμάς Λιόλιος «κατέθεσε» με νόημα: «Στον χώρο που κατοικούμε υπήρχαν 19 πόλεις… «Το Κοινό των Περραιβών». Πατούμε και αναπνέουμε στη γη των Περραιβών. Πρέπει να αναδείξουμε την ιστορία μας και είναι ολοφάνερο γιατί «Δήμος Περραιβίας». «Προτείνω τη δημιουργία Μνημείου του Πολυποίτη και της μητέρας του. Να μην είμαστε κοντόφθαλμοι. Γιατί να κρύβουμε την ιστορία μας; Πώς θα θωρακίσουμε τα παιδιά μας;», επισήμανε η ερευνήτρια – συγγραφέας Χριστίνα Πριάμου.

Χαρακτηριστική ήταν η εισήγηση του ερευνητή – συγγραφέα – στιχουργού Θανάση Δαρδούμπα, που ανάμεσα στα άλλα τόνισε: «Στον χώρο της Περραιβίας αναπτύχθηκαν κατά την αρχαιότητα και μέχρι τα πρώτα χριστιανικά χρόνια εικοσιμία πόλεις. Σήμερα στον χώρο της επαρχίας Ελασσόνας υπάρχουν οι δεκατέσσερις και οι άλλες επτά στον περραιβικό χώρο μέχρι τον Πηνειό. Υπάρχει περίπτωση οι αρχαιολόγοι να γνωρίζουν και κάτι παραπάνω καθώς υπάρχουν και άλλοι αρχαιολογικοί χώροι, που ακόμα δεν έχουν ερευνηθεί.

Αν πριν περίπου εξήντα-εβδομήντα χρόνια ή μετά το έτος 1912 οι πρόγονοί μας είχαν τις πληροφορίες που έχουμε σήμερα για την Περραιβία, θα υπήρχε πριν πολλά χρόνια νομός Περραιβίας. Από άγνοια ίσως πολλών και από συμφέροντα της πόλεως Λάρισας, χαρίσαμε τα δικαιώματά μας σε Κοζάνη, Γρεβενά, Λάρισα, Κατερίνη χάνοντας έτσι την ταυτότητά μας. Κι όμως θα έπρεπε να είναι ο μεγαλύτερος και ο πλουσιότερος πολιτισμικά και όχι μόνο, νομός της χώρας. Το κράτος μας αδιαφορεί ακούγοντας μεμονωμένες φωνές. Πουθενά στην Ελλάδα δεν υπάρχουν τόσες πολλές πόλεις σε παρόμοιο γεωγραφικό χώρο και μάλιστα κανένας χώρος επισκέψιμος.

Ήρθε ο καιρός να ενώσουμε τις φωνές μας διεκδικώντας: Δήμο Περραιβίας! Αργήσαμε πάρα πολύ. Θα πρέπει να ζητήσουμε ένα μεγάλο συγγνώμη απ' τους προγόνους μας και να δηλώσουμε παρών. Χρέος μας ως πολίτες είναι να παραδώσουμε το αίτημά μας για Δήμο Περραιβίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ελασσόνας. Εύχομαι να πάρει τον δρόμο του, και το σύνθημά μας είναι το μηδέν άγαν».

«Να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Περραιβίας και να συνθέσουμε και μέσα από τις παρεμβάσεις της πολιτείας να λυθεί η αδικία. Να συμπορευτούμε. Αυτή η προσπάθεια θέλει να ενώσει όλες τις δυνάμεις», τόνισε ο εκδότης, δημοσιογράφος, φαρμακοποιός Απόστολος Βάλλας.

Τέλος, ο πρόεδρος του Χ.Ο.Σ. Ελασσόνας – μέλος της διοίκησης της ΑΕΝΟΛ Α.Ε. Γιώργος Τριανταφύλλου ανέφερε: «Λείπει η γνώση στον τόπο αυτό. Πήραμε ένα καλό μάθημα ιστορίας. Για φανταστείτε: 18 πόλεις με δικό τους νόμισμα! Καιρός είναι τα παιδιά να διδάσκονται την ιστορία του τόπου. Το όνομα αυτό, το όνομα «Περραιβία», θα δώσει φτερά σε πολλά πράγματα στον τόπο μας, που έχει πολλά να προσφέρει».

Σύντομη τοποθέτηση έκανε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Ολύμπου Ζήσης Πάσχος, που ανέφερε: «Διαβούλευση με προσεκτικά βήματα. Ας δούμε τι έκαναν άλλες περιοχές της χώρας με ανάλογα θέματα(π.χ. Δήμος Άργους – Μυκηνών). Να μην είμαστε απόλυτοι. Χωρίς αποκλεισμούς. Σεβασμός σε όλες τις απόψεις. Δεν μπορούμε να στέλνουμε ανέμους… γιατί θα εισπράξουμε θύελλες. Προσωπικά, δεν είμαι εναντίον της ανάδειξης της ιστορίας της Περραιβίας».

Στη διαβούλευση παρευρέθηκαν: οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Ελασσόνας Γιάννης Νάνος και Δημήτρης Καρανίκας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Χρήστος Παπαδημητρίου και Γιάννης Παπαδημητρίου, μέλη συλλόγων και φορέων της περιοχής.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass