Εκτύπωση αυτής της σελίδας

CINE ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δημοσίευση: 29 Δεκ 2019 15:22

Μια νέα εβδομάδα ξεκίνησε την Πέμπτη στις κινηματογραφικές αίθουσες της πόλης. Συνεχίζουν τις προβολές τους οι ταινίες  «Ευτυχία», «Star Wars: Skywalker η Άνοδος», «Playmobil: Η Ταινία».

«Ψυχρά και Ανάποδα II», «Last Christmas», «Μπάτε Σκύλοι Αλέστε», και «Η Οικογένεια Άνταμς». Πρεμιέρα πραγματοποίησαν τα κινούμενα σχέδια «Μετά-Μορφωμένοι πράκτορες»

Φτερωτοί Τζέιμς Μποντ και Playmobil!

 

ΜΕΤΑ-ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ

(Spies in Disguise)

Ταινία Κινουμένων Σχεδίων- Διάρκεια: 102΄-Παραγωγή: Η.Π.Α., 2019- Σκηνοθεσία: Νικ Μπρούνο, Τρόι Κουέιν -Σενάριο: Λόιντ Τέιλορ, Μπράιαν Κόουπλαντ -Τις φωνές τους δανείζουν οι: Γουίλ Σμιθ, Τομ Χόλαντ, Ρασίντα Τζόουνς, Ρέιτσελ Μπροσνάχαν, Μπεν Μέντελσον -Στα ελληνικά: Γιάννης Στεφόπουλος, Λίλα Μουτσοπούλου, Παναγιώτης Αποστολόπουλος, Στεφανία Φιλιάδη, Θοδωρής Σμέρος, Χρήστος Πλαΐνης-Κατάλληλη για όλους.

Ο Λανς Στέρλινγκ, ένας γοητευτικός και γεμάτος αυτοπεποίθηση κατάσκοπος, σώζει καθημερινά τον κόσμο με τη βοήθεια του εσωστρεφή και ιδιοφυή επιστήμονα Γουόλτερ Μπέκετ. Όταν ο Μπέκετ δοκιμάζει ένα νέο γκάτζετ, μεταμορφώνει άθελά του τον Λανς σε περιστέρι. Τώρα ο Λανς πρέπει να σώσει τον κόσμο όντας πράκτορας μικρού μεγέθους και να βρει μαζί με τον Γουόλτερ τρόπο να επιστρέψει στην ανθρώπινή του όψη.

Η αρχική έμπνευση της ιστορίας προέρχεται από τη μικρού μήκους ταινία του Lucas Martell «Pigeon: Impossible» (2009), όπου ένα περιστέρι εμποδίζει το καθήκον ενός αποφασισμένου κατασκόπου, κάνοντας «κατάληψη» στη hi-tech βαλίτσα του.  Νομίζω πως οι «Μετα-Μορφωμένοι Πράκτορες» είναι μια από τις πιο αστείες ταινίες κινουμένων σχεδίων για φέτος. Η ιδέα του κορυφαίου πράκτορα να καταλήγει σε ένα φαινομενικά αδύναμο πτηνό αποδίδεται έξυπνα, με γρήγορες ατάκες και δράση που θα έκανε κάθε κινηματογραφικό πράκτορα να ζηλέψει. Ο ατρόμητος και αψεγάδιαστος ήρωας αντιμετωπίζει τον φόβο και ο φοβισμένος βοηθός του μαθαίνει να προσπερνά τα εμπόδια.

Οι Λανς και Γουόλτερ μοιάζουν εμφανισιακά με τους Γουίλ Σμιθ και Τομ Χόλαντ, τους ηθοποιούς που δίνουν τις φωνές τους στους ήρωες. Ο Σμιθ, γνωστός και ως πράκτορας Τζ στις ταινίες «Οι Άντρες με τα Μαύρα» (1997, 2002 και 2012), και ο Σπάιντερμαν Χόλαντ, είναι το ιδανικό δίδυμο. Αν παρακολουθήσετε αργότερα σε DVD την υποτιτλισμένη εκδοχή της ταινίας, θα απολαύσετε τις ερμηνείες τους στα δύσκολα νερά των κινουμένων σχεδίων. Το τρομαγμένο περιστέρι, η συναναστροφή με το νέο είδος του και η αναγκαστική εξωστρέφεια που χρειάζεται να επιδείξει ο Γουόλτερ για την αποστολή είναι κωμικές σκηνές, γραμμένες από  επιστήμονα του σεναρίου. Η μεταγλώττιση στα ελληνικά που κυκλοφορεί τώρα στους κινηματογράφους είναι εξίσου καλή και οι «Μετα-Μορφωμένοι πράκτορες» «Μετα-Μορφώνονται» σε μια σούπερ κατασκοπική περιπέτεια! ****/5

PLAYMOBIL: Η ΤΑΙΝΙΑ

(Playmobil: The Movie)

Ταινία Κινουμένων Σχεδίων- Διάρκεια: 99΄-Παραγωγή: Γαλλία, Η.Π.Α. Νιγηρία, Ινδία, Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο, Τανζανία, 2019- Σκηνοθεσία: Λίνο ντι Σάλβο -Σενάριο: Μπλέιζ Χέμινγκγουεϊ, Γκρεγκ Ερμπ, Τζέισον Ορεμλαντ- Τις φωνές τους δανείζουν οι: Αν Τέιλορ-Τζόι, Ντάνιελ Ράντκλιφ, Άνταμ Λάμπερτ, Γκάμπριελ Μπέιτμαν, Τζιμ Γκάφιγκαν, Μέγκαν Τρέινορ, Κέναν Τόμσον,  Λίνο ντι Σάλβο, Μάντι Τέιλορ. Στα ελληνικά: Χρήστος Θάνος, Ανδρέας Ευαγγελάτος, Βασίλης Μήλιος, Γιώργος Σκουφής, Πηνελόπη Σκαλκώτου,  Άντρια Ράπτη, Αποστόλης Ψυχράμης, Νέστωρ Κοψιδάς-Κατάλληλη για όλους.

Η Μάρλα (Αν Τέιλορ-Τζόι) ονειρεύεται να ταξιδέψει στον κόσμο, πριν ξεκινήσει το κολέγιο. Υπόσχεται στον μικρό της αδερφό Τσάρλι (Γκάμπριελ Μπέιτμαν) πως κάποτε θα τον πάρει μαζί της, αλλά η ανατροπή έρχεται με μια σοβαρή απώλεια. Τέσσερα χρόνια μετά από το συμβάν, η Μάρλα φροντίζει τον Τσάρλι, ο οποίος, νιώθοντας απογοητευμένος από τους περιορισμούς της, το σκάει για να δει μια έκθεση των αγαπημένων του playmobil. Τα αδέρφια συναντιούνται και ξαφνικά βρίσκονται μέσα στον μαγικό κόσμο των playmobil.

Αν έχετε παίξει με φιγούρες των playmobil, πολλές φορές θα φανταστήκατε πως μπαίνετε στον δικό τους κόσμο. Και εδώ η φαντασία γίνεται πραγματικότητα για τη Μάρλα και τον Τσάρλι. Ο Τσάρλι μεταμορφώνεται σε δυνατό ήρωα των Βίκινγκ, συναντά πειρατές, τον απαγάγουν, και καλείται από έναν κακομαθημένο αυτοκράτορα να πολεμήσει τον πιο τρομερό δεινόσαυρο, ενώ η αδερφή του προσπαθεί να τον σώσει κυριολεκτικά από τα δοντάκια του. Μερικές αναφορές της ταινίας έχουν μια νεραϊδίσια δόση από πράκτορα Τζέιμς Μποντ και από Σρεκ (μόλις δείτε τον δεινόσαυρο θα καταλάβετε).

Ακατανόητη, θα έλεγα, ότι είναι η κάπως σκοτεινή αρχή της ταινίας. Θα μπορούσαν οι σεναριογράφοι να αποφύγουν την επώδυνη απώλεια και στη θέση της να τοποθετήσουν μια αντιπαράθεση των γονιών με τα παιδιά, γεγονός που θα οδηγούσε τα τελευταία στην έκθεση των παιχνιδιών. Είναι περίεργο το ότι επιλέγουν ένα τέτοιο δεδομένο στην πλοκή, διότι αποδυναμώνει την πρώτη εντύπωση χαράς που δίνει η ιστορία.

Ωστόσο, η αδελφική, ανιδιοτελής αγάπη και οι δυσκολίες που μπορεί να ξεπεράσει, είναι τα στοιχεία που ενώνουν τα κομμάτια της πλοκής. Οι μικρές αντιπαραθέσεις ξεπερνιούνται, όταν αυτό το τεράστιο συναίσθημα επεμβαίνει. Το ίδιο προκαλεί και το ενδιαφέρον προς το συνάνθρωπο και η βοήθεια που μπορεί ο καθένας να προφέρει στον δίπλα του. Τα όμορφα πλασματάκια των playmobil, φιγούρες από το τώρα και το παρελθόν, και οι πολύχρωμες πολιτείες που δημιουργούνται με τις κατασκευές, έχουν να πούνε πολλά. Τονίζουν, όμως, και αυτό είναι και το πιο σημαντικό, πως εδώ και πολλές δεκαετίες διασκεδάζουν μαζί τους μικροί και μεγάλοι. Και η ταινία γίνεται αρκετά διασκεδαστική, αν εξαιρέσουμε κάποιες κακές στιγμές στο πρώτο της μέρος και μερικές περιττές σκηνές.**1/2/

 

Από τη Δέσποινα Τριανταφυλλίδου. φιλόλογο, διδάκτορα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου

Gallery άρθρου