Η μεγάλη συμφιλίωση…

ΒΛΑΧΩΝ ΚΑΙ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΗ ΒΟΣΚΟΤΟΠΩΝ

Δημοσίευση: 29 Δεκ 2019 15:24
Αντιμαχόμενες φατρίες βλάχων και σαρακατσάνων ερίζουν για τη νομή των βοσκοτόπων τους. Μπροστά στην απειλή να θρηνήσουν θύματα συμφιλιώνονται και απαθανατίζουν φωτογραφικά το στιγμιότυπο. Στη φωτογραφία (αρχείο Γιάν. Νάρη) οι κτηνοτρόφοι, Απόστολος Νάρης (αριστερά) και οι αδελφοί Χατζηπλή (δεξιά). Αντιμαχόμενες φατρίες βλάχων και σαρακατσάνων ερίζουν για τη νομή των βοσκοτόπων τους. Μπροστά στην απειλή να θρηνήσουν θύματα συμφιλιώνονται και απαθανατίζουν φωτογραφικά το στιγμιότυπο. Στη φωτογραφία (αρχείο Γιάν. Νάρη) οι κτηνοτρόφοι, Απόστολος Νάρης (αριστερά) και οι αδελφοί Χατζηπλή (δεξιά).

Είναι καλοκαίρι του 1962 στην Αγία Τριάδα στο Πισοδέρι Φλώρινας. Οι βοσκοί έχουν τα βοσκοτόπια τους, που όμως πάντα δεν φτάνουν για να χορτάσουν τα ζωντανά τους.

Είναι μόνιμη αιτία για τους μεταξύ τους καβγάδες. Οι σαρακατσαναίοι παραβιάζουν τους βοσκότοπους των βλάχων. Αυτοί αντιδρούν. Ο μόλις ενηλικιωθείς Αποστόλης ξηγείται αντρίκια. «Ακούστε με καλά. Τα ζωντανά σας δεν θα τα ξαναφέρετε στα δικά μας λιβάδια». Όχι θα τα φέρουμε, λέν’ οι αντίπαλοι. «Αν τολμάτε φέρτε τα. Αύριο θα σας περιμένω. Θα σκοτώσω έναν, δυο, πέντε, δέκα. Όσους μπορέσω. Ποιος θα με κλάψει. Η μάνα μου, ο πατέρας μου ή τα παιδιά μου»; Μετά ας με πάρετε το τομάρι... Ο καημένος ήταν ορφανός. Δεν είχε γονείς, ούτε ήταν ακόμη παντρεμένος.

Ζήτησε λοιπόν από τον Κώστα να τον βοηθήσει. Να ‘ρθει την επομένη, που έκλεισε ραντεβού, στα μαρμαρένια αλώνια. Μην τον αφήσει μόνο του και τον βάλλουν στο τουλούμι. Εξ άλλου ο Κώστας είχε κάνει και καταδρομέας στον στρατό. Την επομένη ο Κώστας δεν εμφανίσθηκε. Ευτυχώς ούτε και οι άλλοι. Και πέρασαν κάποιες βδομάδες. Και να, ένα απομεσήμερο εμφανίζονται ούτε ένας ούτε δυο. Ήταν όλα τα αδέλφια, πέντε τον αριθμό από τους αντίπαλους. «Αχ, οι άτιμοι. Τώρα θα με φάνε» συλλογιέται. Όμως τον πλησιάζουν σε σχετικά απόσταση ασφαλείας και του λένε. «Αποστόλη, μη φοβάσαι. Δεν ήρθαμε για κακό. Έλα να φιλιώσουμε. Ας βγάλουμε μια φωτογραφία».

Αϊντε τώρα να τους εμπιστευθεί! Εκείνοι πιάνουν ένα κριάρι σημαδιακό. Είχε τέσσερα κέρατα και κουδούνι. Το κρατά ο ένας τους από τα κέρατα σαν να είχε γιαμάχα μηχανή. Οι άλλοι είχαν τα άλογά τους σαν τους κυρατζήδες. Ο Αποστόλης έχει στον ώμο του την κάπα και τον τουρβά με το φαΐ του. Πραγματικά ήταν η συμφιλίωση. Πρυτάνευσε η λογική και όχι το πάθος ή η εκδίκηση.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΑΡΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass